Kateřina Tomanová: Nastala u mě určitá změna, k závodění se vrátím

ikonka

Kateřina Tomanová se na závodech objevila naposledy v dubnu, od té doby na parkurových kolbištích chybí. Koně ale pořád tvoří velkou část jejího života a nyní se chce věnovat i jiným činnostem okolo nich. Například si dělá cvičitelskou licenci.
11.09.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Kateřina Tomanová byla silnou oporou mládežnické reprezentace, účastnila se mistrovství Evropy a sbírala úspěchy na zahraničních závodech. Od dubna letošního roku na sportovních akcích chybí, koně ale stále tvoří velkou část jejího života.
 
Proč jste se rozhodla dočasně ukončit svoji sportovní kariéru?
Od svých dvanácti let se věnuji koním a jezdeckému sportu a dávám jim všechen svůj volný čas. Letos u mě nastala určitá vnitřní změna, kterou nedokážu přesně pojmenovat a ani jí přiřadit konkrétní datum, ale dá se říci, že jsem trošku ztratila toho závodního ducha, který mě provázel všemi předchozími lety. Nebylo to snadné rozhodnutí a potýkala jsem se chvíli s určitým nepochopením okolí, ale naštěstí se vše ustálilo a myslím si, že se vše děje přesně tak, jak má.
 
Čemu se teď budete věnovat?
Převážně se chci stále věnovat hlavně koním, momentálně si dělám i cvičitelskou licenci a mimo to jdu teď do druhého ročníku na vysoké škole, čili spousta mého času bude směřována i tam. Jinak se samozřejmě věnuji rekreačním sportům a svým nejbližším. 
 
Co všechno bude zahrnovat vaše nová činnost okolo koní?
Má činnost bude obnášet starání se o chod stáje, veškerého managementu koní včetně závodů, tréninků, týdenního plánu atp. Vše samozřejmě za pomoci celého mého skvělého týmu. Zároveň budování nových kontaktů, spoluprací, starání se o webové stránky a sociální sítě, hledání a získávání zajímavých koní a zprostředkovávání komunikace všech budoucích prodejů. 
Naše služby budou tedy zahrnovat trénink, závodění a prodeje parkurových koní a možnost tréninku klientských koní, ať již za cílem prodeje či pouze jejich přípravu pro budoucí sport. 
 
Budete se věnovat i ježdění těchto koní v práci a na prodej? 
Primárně na to budu mít jezdce, to ale neznamená, že si na ně čas od času také nesednu nebo do budoucna třeba nějaké nevezmu „pod svá křídla“.
 
Asi se pravděpodobně bude jednat o dlouhodobou činnost, plánujete se později do jejího chodu zapojit i jako závodní jezdec?
Já si sama pro sebe nechávám dva koně – kobylu Divine a valacha Lorda, se kterými si pracuji a lehce i něco skočím. S těmito dvěma mám určitě v plánu se opět vrátit na závodní kolbiště. A s těmi ostatními, jak jsem již zmínila, se uvidí.
 

Psali jsme: Kateřina Tomanová: S trémou bojuji stále, snažím si ji nepřipouštět

 
Už tento váš nový projekt odstartoval?
Zatím je vše opravdu na samém začátku, před nějakou dobou jsem zveřejnila na Instagramu příspěvek o těchto změnách, které se udály, což již považuji za takový samozvaný „start“, a teď pracuji na tom, aby se vše dalo do chodu. Naštěstí to vypadá, že to už nebude mít dlouhého trvání a vše se konečně odstartuje naplno. 
 
Kdy byste se ráda vrátila do závodních kolbišť? 
Zatím jsem přemýšlela, že jakmile odstartujeme závodění s prodejními koňmi, tak se zanedlouho s mými dvěma koňmi přidám také. Nechci se ale hrnout do ničeho bezhlavě, takže s ohledem na mou velkou pauzu určitě začnu na nějakých menších parkurech.
 
Nechybí vám závodění?
Ano i ne. Musím říci, že celý tento rok je pro mne ve znamení velkých změn a nových zkušeností a zážitků. Vždy jsem žila závoděním a vším tím každodenním ruchem okolo toho. Na druhou stranu jsem letos měla možnost se více věnovat sama sobě, vyřešit si určité zdravotní věci, které mě tížily delší dobu a mimo jiné jsem také mohla více cestovat a trávit více času se svou rodinou. 
 
Jaké máte plány do budoucna?
Do budoucna bych si přála, aby se celá tato nová věc úspěšně rozjela a dále rozrůstala, na čemž mám v plánu aktivně pracovat. Také bych chtěla dobře započít další rok na vysoké škole, dodělat si instruktorský kurz, konečně aktivně zapracovat na své úrovni německého jazyka, a aby se dostavil úspěch ve všem, do čeho se snažím dávat svou energii.
 
Foto: poskytla Kateřina Tomanová