Karolína Šťastná na zásadní úspěch čeká. Koním věnuje všechen svůj čas

ikonka

Karolína Šťastná vyzkoušela různé sporty, nicméně už sedm let věnuje všechen svůj čas parkurovému skákání. Zkušenosti sbírala postupně a nejvíce jí pomohli David Fialka a Sergej Motygin ve Všeticích, kde také se svými koňmi sídlí.
04.05.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB


Parkurová jezdkyně a reprezentantka Jezdeckého klubu Všetice Karolína Šťastná se u koní pohybuje okolo jedenácti let a posledních sedm let tomu věnuje svůj veškerý čas. Před tím ještě vyzkoušela několik dalších sportů od tenisu, přes softball po atletiku a tancování. Zůstala však jen nakonec u jezdectví, které se stalo její hlavní prioritou. Pokud to čas a energie dovolí tak svůj program doplňuje chozením do posilovny, a to alespoň jednou týdně.
 
Koně i ostatní zvířata milovala od mala. „Většinou jsem přes panenky skákala a dělala, že jsem kůň, než abych si s nimi hrála. Kdekoliv byli koně, tam jsem chtěla jít si je alespoň pohladit, takže svůj první kontakt si opravdu nepamatuji. Možná by se dalo říct, že to byl nějaký z koní, kteří se vyskytují na poutích. U těch jsem mohla být furt,“ vzpomíná Karolína na své první sžívání s koňmi. 
 
Ke koním jí přivedla mamka, která přes známou dostala kontakt na ježdění v sousední vesnici. Jezdit tedy začínala nedaleko Benešova u Prahy na malých ponících na louce, která byla nešťastně ohraničena provázky, takže to mnohdy poníci s dětmi podběhly. „Celé se to pak přestěhovalo do jiné novější stáje, kde to už bohužel nebylo vůbec ono. Díky tomu jsme však narazili na Všetice, které se staly dodnes naším domovským areálem,“ pokračuje Karolína, která se sportovně věnuje parkurovému skákání a momentálně dosahuje výkonnosti ST*. Přibližně před čtyřmi lety vyzkoušela také přípravu ve všestrannosti: „Musím uznat, že občas i dnes přemýšlím nad nějakým skákáním venku na nové crossové dráze, která se udělala ve Všeticích. Určitě by mě to také bavilo, ale stejně bych nejspíše zůstala u parkuru a takové té domácí drezury, která mě hodně baví,“ konstatuje.
 
 

Psali jsme: Cesta plná výkyvů. Po dlouhé pauze ohlásil Jan Bardon návrat do sedla

 
 
První závody absolvovala tato všetická jezdkyně ve Zduchovicích s valachem Colibri, který se ve Všeticích narodil. „Říkalo se mu Posera, protože se všeho bál. Bylo to hned druhý den po složení Zkoušek základního výcviku jezdce a bylo to jako překvapení a dárek za udělání zkoušek, takže jsem o tom nevěděla. První oficiální závody jsme pak jeli v Královicích, kde mě hned na opracovišti na malém skoku shodil. Byla to jeho obliba, skákat dost vysoko na malých skocích,“ vzpomíná na své první závodní zkušenosti. 
 
Nejvíce za jejím posunem stojí Sergej Motygin a také aktuální trenér David Fialka. Značný podíl na celém posunu do vyšších soutěží měl také se Všeticemi spojený Vladimír Malák.
 
Podle slov jezdkyně se na nějaký zásadnější úspěch kariéry nyní se svými koňmi teprve připravuje. Ráda však vzpomíná na vybojování šestého místa při mistrovství České republiky v dětské kategorii. Za úspěch rovněž považuje dobrý pocit z parkuru a posun koně v jeho vlastní dosažené výkonnosti, protože i to je mnohdy velmi obtížná záležitost.
 
„Za těch pár let jsem poznala spoustu koní, na které ráda vzpomínám. Jedním z nich je milovaná Extreme Chaos, poté to jsou Zizou Z, Con Acord, Zenon, Colibri a Carillon,“ vrací se zpět ke svým nezapomenutelným svěřencům, nicméně tím nejvíce výjimečným je nyní pro Karolínu Šťastnou Icardo H.
 
„Naše rodina není vůbec od koní, takže když jsme se dostali do Všetic, byli jsme opravdu rádi za cokoliv, a to i dodnes jsme. Asi bych žádné konkrétní ambice nezmiňovala. Byla bych spokojená i s procházkami do lesa, pokud bych se sportu nemohla věnovat naplno,“ uzavírá svůj jezdecký příběh Karolína Šťastná, která má však nyní k dispozici kvalitní sportovní zázemí a větší možnosti, kterých chce naplno využít a pokračovat v jezdeckém sportu co nejdál to půjde.
 
Foto: poskytla Karolína Šťastná