reklama 11A

Karolína Šimáčková: Nikdy bych nechtěla mít koně ve stáji bez pastvin

ikonka

Karolína Šimáčková je úspěšná jezdkyně, která dosáhla výkonnosti T v parkuru i v drezuře. V roce 2020 se stala majitelkou jezdeckého areálu a přilehlého hospodářství v Nebanicích, kde se věnuje chovu a přípravě mladých koní.
28.10.2021 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

Areál Chov koní Nebanice se nachází v Karlovarském kraji v Chebském okrese. Majitelkou je úspěšná drezurní jezdkyně Karolína Šimáčková. V tomto areálu žije celý svůj život, neboť předchozími majiteli byli její rodiče. „Původně zde byli koně ve Státním statku Nebanice, kde rodiče pracovali jako zootechnici a mamka měla na starosti chov koní,“ říká Karolína Šimáčková. V roce 1991 po privatizaci chov začali rozšiřovat.
 
V roce 2020 rodiče Karolíny odešli do důchodu a celé hospodářství na ní převedli. „Tatínek již potřebuje více odpočívat. Maminka mi ale pořád hodně pomáhá, takže na to všechno nejsem sama a jsem jí za to moc vděčná,“ vysvětluje Karolína. K areálu patří celkem sto padesát hektarů luk a pastvin a dvě stě hektarů orné půdy. Pastviny jsou pro majitelku stěžejní a nikdy by nechtěla mít koně ve stáji, která pastvinami nedisponuje, jelikož ona sama má své koně celý den na pastvě. Samotná stáj leží v údolí v blízkosti řeky Ohře, tudíž je zde možnost vyjížděk v krásné přírodě. 
 
Pro jezdeckou práci s koňmi jsou k dispozici dvě písčité jízdárny o rozměrech 80x40 metrů a 60x20 metrů. Třetí jezdeckou plochou je travnatá jízdárna o velikosti 80x120 metrů. Pro zimní přípravu je zde malá krytá hala 32x16 metrů. V areálu se nachází čtyřicet sedm boxů pro celoroční ustájení. K tomu ještě dalších třicet boxů určených k ustájení koní o závodech. Pro jezdce jsou zde kromě sociálního zázemí ještě tři sedlovny. Přímo v areálu se nachází i restaurace a penzion.
 

Čtěte také: I strakatí koně mohou být ve sportu úspěšní, říká Anna Reinbergerová

 
Každoročně se zde konají čtvery drezurní závody s mezinárodní účastí. Areál se nachází blízko hranic, tudíž na závody zavítá mnoho jezdců ze sousedního Bavorska. Kromě drezury, což je Karolínina hlavní disciplína, tu pořádají i mezinárodní závody ve spřežení CAI-W. 
 
Jak již napovídá samotný název areálu, rodina Karolíny Šimáčkové se zabývá i samotným chovem koní. „V sousední vsi Loužek máme hříbárnu s kapacitou pro třicet koní,“ říká Karolína, pro níž jsou v chovu nejdůležitější chovné klisny. „Když mamka náš chov zakládala, nakoupila dobré chovné klisny od pana Holíka ze Státního statku v Benešově. Dnes jsme stádo přebudovali na chov drezurních koní,“ dodává.
 
Karolína studovala v Jezdecké akademii v Mariánských lázních, kde měla po dobu studia i ustájené své koně. Poté se přesunula na půl roku do drezurní stáje Franka Jasperse v Holandsku. Momentálně tráví veškerý svůj čas v domovské stáji v Nebanicích, neboť vedení hospodářství se stalo jejím zaměstnáním.
 
Kromě vedení celého areálu se Karolína nadále věnuje i sportu. Všechny koně, které prezentuje na závodech, jsou z vlastního chovu. V minulosti bylo možné vidět Karolínu i na parkurových závodech, kde se svou nejúspěšnější klisnou Havaj po hřebci Comero z matky Jamajka závodila až do úrovně jednohvězdového T. V současné době se jezdkyně věnuje především drezuře, ve které též dosáhla výkonnosti T. Momentálně jezdí celkem pět koní vlastního chovu, jimiž jsou Tango, Vivaldi, Wia, Well Done a Adelinde.
 
Do budoucna si Karolína klade za cíl startovat v soutěžích KMK a ve svém areálu plánuje stavbu nové větší jezdecké haly, která je podle ní nutná a plánuje ji na rok 2022. 
 
Foto: poskytla Karolína Šimáčková



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE