reklama 11D

Kapitán Kanada se loučí. Millar končí kariéru v dvaasedmdesáti letech

ikonka

"Je to požehnání, že jsem mohl jezdit. Byla to životní cesta, na které jsem si splnil spoustu snů," řekl o konci své kariéry kanadský parkurový jezdec Ian Millar. Kapitán Kanada, jak se mu přezdívá, končí se závoděním v neuvěřitelných 72 letech.
03.05.2019 08:10  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Legendární kanadský reprezentant v parkurovém skákání Ian Millar ohlásil, že ve svých 72 letech končí s mezinárodním závoděním. Ano, čtete správně! Narozeniny oslavil letos v lednu. Pokud si myslíte, že v posledních letech jezdil vzhledem k věku nižší soutěže, mýlíte se. Žádné nesoudné prodlužování kariéry, žádné formální starty, aby se zapsal do knihy rekordů. To ostatně vůbec nemá zapotřebí.
 
Ian Millar se narodil 6. ledna 1947 v Halifaxu. Jezdit začal jako desetileté dítě. Jeho kariéra tak odstartovala před dvaašedesáti lety. V roce 1971 by poprvé zařazen do národní reprezentace a jel svůj první Pohár národů. Celkem jich absolvoval na dvě stovky. Vyhrál více než sto padesát soutěží Grand Prix. 
 
Drží světový rekord, co do počtu účastí na olympijských hrách. V jezdectví ani v žádném jiném odvětví, není sportovec, který by závodil na deseti olympiádách. Millar ano. Poprvé byl na olympiádě v roce 1972, jeho desáté hry byly ty v Londýně v roce 2012. O čtyři roky dříve vybojoval stříbro s družstvem na olympijských hrách v Číně. „Reprezentovat Kanadu tolikrát v životě byla pro mě ta největší čest. Obléknout národní dres pro mě bylo vždy speciální“, uvedl Millar.
 
Národní mistrovství Kanady vyhrál dvacetkrát. Třikrát v životě ovládl jednu z nejprestižnějších soutěží CP International ve Spruce Meadows. Naposled v roce 2014, tedy v sedmašedesáti letech. 
 
Největší koňskou hvězdou, kterou Millar sedlal, byl belgický hnědák Big Ben. S valachem, který měl 180 cm v kohoutku, vyhrál v jednotlivcích i v družstvech Panamerické hry v roce 1987, ve finále Světového poháru s ním dojel dvakrát pro zlato a jednou pro stříbro. Na tři z deseti olympiád byl nominovaný právě s Big Benem.
 
Poslední mezinárodní výsledky má zapsané na podzim loňského roku. Za sezonu 2018 odjezdil řadu těžkých parkurů, v databázi FEI má pouze za tento jediný rok na osmdesát startů na CSI a CSIO. Při Poháru národů na CSIO Ocala podržel s Dixsonem vítězný tým čistým výkonem. Na podzim 2017 vyhrál tříhvězdovou Grand Prix Rockwood s překážkami do 160 cm. 
 
Je nositelem Řádu Kanady, což je nejvyšší civilní ocenění, které lze v Kanadě dostat. Je členem Kanadské sportovní síně slávy. Má dceru Amy a syna Johnatona, kteří jsou oba členy kanadské reprezentace v parkurovém skákání a pokračují tak v jeho stopách. 
 
Foto: archiv FEI




Štítky: skoky
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE