Kamssio dozrál v klasického vítěze, Fialová proměnila nečekanou šanci

ikonka

Osobně nebyl přítomen, ale jeho koně dokonale ovládli slavnostní neděli v Chuchle Areně Praha. Václav Luka mladší připravil Kamssia k rekordnímu zásahu v St. Legeru i vítěze Velké ceny Prahy Billabong Cata. Shrnujeme rušnou dostihovou neděli.
06.09.2021 09:47  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB


Rozdílné doběhy, ale podobný výsledek měly St. Leger a Velká cena Prahy, kterými v neděli odstartovala podzimní část sezony v Chuchle Areně Praha. V obou prestižních dostizích zvítězili svěřenci trenéra Václav Luky mladšího, když v posledních metrech dostihli své soupeře ze stáje Lokotrans.

V St. Legeru Factoringu České spořitelny splnil roli favorita pátý z derby Kamssio s Petrem Foretem a následoval tak svého o dva roky staršího polobratra Ramssia. Velkou cenu Prahy CK Martin Tour vyhrál šestiletý valach Billabong Cat, v jehož sedle se dočkala svého prvního jedničkového vítězství mladá jezdkyně Lucie Fialová.

"Jsem nadšený. Podařilo se nám prakticky všechno, na co jsme sáhli. Takových dnů moc do roka není, a tak mě mrzí, že jsem v Chuchli chyběl," řekl Luka, který tentokrát sledoval úspěchy svých koní na dálku. V Bošovicích u Písku působící trenér má po neděli na kontě šestnáct klasických vítězství v pěti různých zemích, z toho tří dosáhl v aktuální sezoně.

 

Čtěte také: Kaiserwalzer vyhrál klidnou kvalifikaci, Váňa se odškodnil hattrickem

 

Sedmičlenná sestava St. Legeru původně neslibovala nijak zvlášť napínavou podívanou, ale pátý klasický dostih sezony nakonec předčil očekávání. Ještě na protilehlé rovině cválalo malé pole v "husím pochodu" za vedení Zoriymana před Dionisem a Respektem, Kamssio poklidně odpočíval na páté příčce.

1200 metrů před cílem však razantně nastoupil Jiří Palík na čtvrtém ze Slovenského derby Dionisovi a odskočil o pět délek. Kamssio zprvu nereagoval. "V tu chvíli neakceptoval to tempo. Musel jsem vydržet, až si o to sám řekne. Kdybych se v tu chvíli za Dionisem vydal, tak bych nevyhrál," vysvětloval Foret.

Kamssio byl připraven až před polovinou cílové roviny, kde nasadil k táhlému finiši ve vnější stopě. Na distanci Dionise dostihl a lehce ho minul. Bělouš stáje Hrubý zvítězil jistě o 2 1/2 délky a v novém rekordu dráhy i dostihu. Jeho hodnota původně činila 2:54,30, v pondělí ho pořadatel po dodatečném přeměření upravil na 2:56,30. Dosavadní rekord Ready For Life z roku 2005 tak nakonec padl o tři setiny sekundy.

Čtyři délky za Dionisem vybojoval třetí místo český odchovanec Respekt, který s přehledem porazil zbylé soupeře. Konec tabule obsadili stájoví kolegové Zoriyman a Mike Majk.

Z ošklivého káčátka klasickým vítězem

Kamssiova dosavadní kariéra v mnohém připomíná Ignaciuse Reillyho a některé další úspěšné tříleté z tréninku Václava Luky. St. Leger byl teprve čtvrtým dostihem jeho života, předcházela mu dvě solidní vystoupení ve Francii a páté místo v derby. “Od jara udělal velký pokrok, ale stále v něm cítím velké rezervy,” poznamenal Foret.

Pro majitele Františka Hrubého znamenal Kamssiův úspěch jistou satisfakci. Jako ročka ho kupoval na dražbě v Deauville za 6000 eur a nenechal se odradit tím, že hřebec svého času nevypadal nijak zvlášť perspektivně.

"Ve Francii ho nechali v nějakém špatném odchovu a opravdu to nebylo zvíře, s nímž by člověk šel na dražbu. Já jsem ale té krvi věřil a chtěl jsem ho. Snažil jsem se ho získat vlastně dvakrát, napoprvé se to nepodařilo," vzpomínal Hrubý, který vlastní i hřebcova úspěšného polobratra Ramssia.

Kamssio zajistil Hrubému sedmé klasické vítězství ve třetí zemi. "Když to s ním zpočátku vypadalo všelijak, neprožíval jsem to nějak úkorně. Za posledních třicet let jsem měl asi 330 koní a výsledky tak osmdesáti procent z nich znamenaly zklamání, tak jsem docela zvyklý. Kamssio ale dnes potvrdil, že na to má. Bošovická stáj odvedla obrovský kus práce a celému týmu patří poděkování," dodal majitel.

Nejprve šok, pak velká radost

Výrazně dramatičtější zápletku měla Velká cena Prahy, jíž předcházela neplánovaná jezdecká změna. Kvůli zdravotní indispozici žokeje Jiřího Chaloupky museli trenér Luka a stáj Leram na poslední chvíli povolat do sedla hnědáka Billabong Cata jezdkyni Lucii Fialovou.

"Dozvěděla jsem se to po třetím dostihu. Byl to pro mě šok a praly se ve mně různé pocity. Byla jsem šťastná, že toho koně můžu jet, protože jsem mu dost věřila. Na druhé straně jsem ale držela palce Jirkovi Chaloupkovi a bylo mi líto, že nemohl jet," přiznala Fialová.

V Česku debutující Billabong Cat, jehož koupil majitel Milan Kříž v létě 2019 v prodejním dostihu za 23 333 eur, se dosud specializoval na velké francouzské handicapy. V neděli dlouho cválal na posledním místě asi délku za kompaktním polem a do cílové roviny točil beznadějně uzavřen za hradbou koní.

 

Čtěte také: Janáček má "zlatý bičík". Šokoval Němce triumfem v Goldene Peitsche

 

"Bylo to hodně náročné. Průběh dostihu mi vyšel, jak jsem chtěla. Na začátku roviny jsme ale měli menší kolizi, nebylo tam prostě místo," líčila Fialová.

400 metrů před cílem se dostala do vedení další nová tvář na českých drahách, čtyřletý Frankelův syn Heaven Forfend. Prakticky ve stejném okamžiku, kdy začal hnědák stáje Lokotrans utíkat soupeřům, našla Fialová v hloubi pole spásnou mezeru a Billabong Cat prokličkoval dopředu jako slalomář.

Ještě na distanci měl Heaven Forfend převahu nad útočící Zariyannkou i Torque Powerem. Billabong Cat se však nechal oběma zmíněnými koňmi na vnější straně dráhy potáhnout, přiblížil se k vedoucímu favoritovi a doslova na cílové čáře mu o krátkou hlavu uzmul vítězství v čase 1:37,28. Třetí skončil vítěz dvou posledních ročníků Torque Power před Zariyannkou a Achird.

Koplík završil 300. vítězství

První zářijová neděle na chuchelském závodišti se mohla díky početné divácké návštěvě pochlubit atmosférou, jakou české dostihy v době pandemie už řadu měsíců nepamatují.

Bošovický hattrick dokonal v dostihu pro české odchovance tříletý Wakai Go s Petrem Foretem, ve dvojkové Ceně společnosti Tipsport jistě zvítězil švýcarský rodák Pace Man pod Jiřím Chaloupkou.

Emotivní tečkou slavnostního odpoledne, jehož program se nesl ve znamená charitativních projektů, byl triumf sedmiletého Bee Chic ve čtyřkovém sprintu. Jeho jezdec Radek Koplík se díky němu stal dvacátým žokejem české historie s 300 vítězstvími a dočkal se v ceremoniálním paddocku oslavné koupele studenou vodou od kolegů z vážnice.

 

Krátce ze zahraničí

 

Druhý start Nagano Golda na supervytrvalecké distanci přinesl opět dotované umístění, ale do boje o vítězství dvojnásobný Kůň roku tentokrát nezasáhl. V pařížské grupě 3 Prix Gladiateur (3100 m, 80 000 eur) obsadil pod Christophem Soumillonem páté místo se ztrátou 4 1/2 délky na vítězku Bubble Smart. Posledních 600 metrů sice seběhl o dvě setiny sekundy rychleji než ona, ale na smazání vstupní ztráty to už nestačilo. Hřebec Syndikátu V3J z administrativních důvodů poprvé nastoupil v barvách Václava Luky staršího, které bývalý prezident Jockey Club ČR v 90. letech převzal po zaniklém Státním statku Český Brod.

Brunch Royal s Josefem Bartošem jsou letošními vítězi Wielké Wroclawské (5000 m, 200 000 zl.). Osmiletý hnědák Scuderie Aichner SRL z tréninku Josefa Váni ml. si lehce o 2 1/2 délky poradil s třináctiletým Larizanem, který obsadil potřetí za sebou druhé místo ve velkém dostihu. Nejlepším domácím koněm byl třetí Haad Rin, čtvrtý doběhl Sztorm. Český doběh "raz-dva" byl k vidění i ve druhém vrcholu wroclawské neděle, Wielké Partynické Nagrodě Unico Logistics (4200 m, 100 000 zl.). Vyhrál Aztek pod Markem Stromským, druhé místo vybojoval Arlington.

Všechny tři nedělní překážkové vrcholy v Meranu se staly kořistí českých stájí. Al Bustan s Janem Kratochvílem ovládl steeplechase Graded 3 Premio MIPAAF - Memorial Massimo Caimi lehce o 5 délek před Lodgian Whistlem, Quinze de la Rose skončil čtvrtý. V proutěných překážkách Gd3 Premio Ettore Tagliabue se jistě prosadil Ocean Life s Pavlem Složilem, druhou příčku získal další český zástupce King Of Beaufay. A listed proutkách Premio Azienda Di Soggiorno Di Merano nenašel soupeře Prince d’Orage. Stuke doběhl čtvrtý a Upsong pátý.

Devítiletý Ideal Approach byl úspěšnějším z dvojice koní stáje Lokotrans na nedělních dostizích v Badenu Badenu. V sedle se Sibylle Vogt finišoval druhý v jedničkovém handicapu na 1800 metrů. Čtvrtý z Velké jarní ceny Lailaho, který měl v dostihu tříletých nezvítězivších na 1600 metrů dotované umístění jisté už předem, v závěru zeslábl a uzavřel pětičlenný doběh.

Velkou cenu Baden Badenu lehce získal německý Kůň roku Torquator Tasso s Reném Piechulkem. Čtyřletý ryzák z hřebčína Auenquelle porazil o délku letošního derby-vítěze Sisfahana, třetí příčku bral Passion and Glory ze stáje Godolphin.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz