Kamil Papoušek: Neházíme flintu do žita, věnujeme se tréninku naplno

ikonka

Omezení kvůli šíření koronaviru překazila již po několikáté plány také Kamilu Papouškovi, který pro letošek získal k dispozici plemenného hřebce Warnesse, a rád by se s ním pokusil splnit minimální kvalifikační limit pro účast na olympiádě v Tokiu.
18.03.2020 06:30  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB

Dalším z jezdců, kteří kvůli aktuální situaci nemohou usilovat o splnění minimálního kvalifikačního limitu pro účast na olympiádě v Tokiu je Kamil Papoušek, který se v polovině března chystal odjet s Warnessem na závody. Také on je nyní omezen celostátní karanténou.
 
Jak moc vás omezují aktuální opatření týkající se šíření koronaviru?
 
Tak je to samozřejmě nepříjemné, trošku nám to vzalo vítr z plachet, ale trénujeme naplno dál a doufáme, že se to v brzké době vyřeší. Do konce května je ještě relativně dost času, takže určitě to nevzdáváme. Navštívíme třeba nějaké jiné sportoviště, zrovna tento týden jsem měl v plánu zajet do Písku si skočit tréninkově parkur, což nám tedy bylo karanténou také znemožněno. Ale koně jsou v plném tréninku a pokračujeme dál.
 

ČTĚTE TAKÉ: Kamil Papoušek: Získání olympijské kvalifikace začíná být vážná věc

 

Warness je aktuálně v Zemském hřebčinci v Písku. Budete mít vůbec možnost za ním dojíždět?
 
Ne, musím vás opravit, Warnesse mám pořád doma. Měli jsme odjíždět na závody, takže je v plné kondici, perfektně připravený na první závody. Zatím zůstává u mě a nic se nemění.
 
Vy jste vlastně musel měnit plány hned několikrát. Už v počátcích epidemie jste se chtěl účastnit několika závodů v Itálii, což následně nebylo možné. 
 
Je to tak, ale pořád ještě, když by se například od května začalo závodit, jsou ve hře závody, kde je možné kvalifikaci získat. Takže dokud ta šance bude, neházíme flintu do žita. Třeba i FEI bude shovívavá a například termín splnění kvalifikací o dva týdny posune, nebo vypíše nějaké další závody. Doufáme, že to všechno dobře dopadne.
 
V tuto chvíli věříte, že by se mohlo od května začít závodit?
 
My se připravujeme tak, jako by ty závody měly za měsíc být, samozřejmě když říkají teď měsíc, je mi jasné, že to nakonec bude měsíc a půl nebo dva, ale i kdyby to měly být jen jedny závody kolem dvacátého, pětadvacátého května, přesto bychom jich rádi využili.
 
Mezi jezdci se hodně mluví o variantě odložení olympijských her - buď na nějaký podzimní či zimní termín, nebo dokonce o dva roky. Která z těchto variant by pro vás byla nejpřijatelnější?
 
Podzim by mi asi vyhovoval, za dva roky by už byl ve hře asi jiný kůň. Warness je momentální nápad této sezony, to by se už asi za dva roky těžko realizovalo. Doufám, že to dobře dopadne, olympiáda se uskuteční, a když ne já, tak jiní čtyři kvalifikovaní se tam pojedou podívat.
 

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli koronaviru Covid-19 mění plány i Kamil Papoušek. Do Gorly nejede

 

Nelitujete toho, že jste nevyjel s dalšími českými jezdci do Španělska na Sunshine Tour?
 
Určitě jsem toho nelitoval, naopak jsem jim nezáviděl teď ten závěr, měli to poměrně komplikované s cestováním domů. Ostatní záleží na FEI, jestli to opravdu utne na konci května, kvalifikovaní budou ti, kteří splnili, a zbytek má smůlu, nebo to budou nějakým způsobem kompenzovat. To je zatím otevřené. Dokud nepadne finální rozhodnutí, doufáme, že naděje ještě je.
 
Jaký máte v tuto chvíli režim ve stáji v Srníně? Zpřísnili jste nějaká opatření?
 
Ve stáji nás je pět, kteří se zde potkáváme denně, takže není úplně nutné se izolovat, nás tady nikdo moc nenavštěvuje. Pokud budeme dodržovat aktuální nařízení a chodit ze stáje jen domů, tak si myslím, že jsme schopní to ve zdraví přečkat a soustředit se plně na trénink.
 

Celý rozhovor s Kamilem Papouškem, ale i dalšími jezdci, si můžete poslechnout v Podcastu EquiTV publikovaném v úterý 17. března v ranních hodinách.

 

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz