"Kakofonie" ve dvojnásobné míli: Havelková slaví jedničkové vítězství

ikonka

Jezdkyni a trenérce Martině Havelkové se v Karlových Varech daří. Předloni vybojovala na lázeňské dráze první trenérský úspěch a v neděli tu poprvé nasedlala jedničkového vítěze. Cacophonous si poradil s kvalitním polem Karlovarské dvojnásobné míle.
05.07.2020 20:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Pětiletý valach Cacophonous ze stáje Pure Nutrition se v neděli usadil v tuzemské špičce supervytrvalců. V sedle se svou trenérkou Martinou Havelkovou jistě zvítězil v Karlovarské dvojnásobné míli a navázal na dva týdny starý úspěch z Prahy.
 
"Původně jsme Cacophonouse dovezli s tím, že bude pomáhat našim mladým koním v práci. A on se začíná ukazovat jako velmi platná posila," řekla Havelková o svém svěřenci.
 
Syn hřebce Cacique a polobratr listed umístěné klisny Farzeen se dočkal svého prvního vítězství až na české půdě, v tréninku Davida Menuisiera měl ostrovní rating 68. V neděli strávil velkou část 3200 metrů dlouhé tratě ve vnější stopě blízko špice, než v cílové rovině nasadil k táhlému finiši a bezezbytku využil nízké nesené hmotnosti 51,5 kg.
 

Čtěte také: Theophilos se vrátil vítězně. Horkou hlavu měl tentokrát Bartoš

 
Ještě na distanci mu odolával dlouho vedoucí Barabash, který nakonec udržel třetí místo. Kromě vítěze se před něj dostal ještě český odchovanec Dalandi, v jehož sedle se Jiří Palík sice napracoval, ale nakonec ukořistil druhou příčku. Závěr favorita Dominiqua na vnější straně dráhy tentokrát neměl potřebnou razanci a hnědák stáje Dr. Charvát se musel spokojit se čtvrtou dotací.
 
Havelková, která své koně připravuje třetí sezonu v Chuchle Areně Praha, se raduje z prvního trenérského vítězství na jedničkové scéně. “Máme teď ve stáji dobrou sestavu koní, asi se dá říct, že ambice oproti začátkům o trochu stouply,” hodnotila před dvěma týdny v Podcastu EquiTV. Celý rozhovor si můžete pustit na tomto odkazu.
 
Také ve druhém vrcholu nedělního odpoledne, 17. Letní ceně klisen skupiny Maentiva, se prosadil kůň s aktuální formou. Čtyřletá Tularka ze stáje Statek Blata Český Ráj získala dostih II. kategorie na karlovarské dráze už koncem května a ve druhém startu udržela letošní neporazitelnost.
 

Čtěte také: Odskočil a už ho nechytili. Derby, na které se bude dlouho vzpomínat

 
David Liška vedl svěřenkyni trenérky Heleny Vocáskové v těsném závěsu za vedoucí Given Choice a v závěru bez větších problémů uhájil délkový náskok. Druhá doběhla účastnice Jarní ceny klisen Maverana před do sezony vstupující slovenskou Palmerou. Favoritka Saša s Vendulou Korečkovou v cílové rovině chvíli hledala optimální stopu a ze čtvrtého místa ztrácela na jistou vítězku 3 1/4 délky.
 
V rámcovém programu zaujalo velmi lehké vítězství do derby hlášeného Francimora, který ve IV. kategorii na 2400 metrů nadělil nejbližší soupeřce Eowyn 14 délek. Vítězně vyšel ze souboje se staršími koňmi i další tříletek Prince Of Havana - Pavlína Filipová valacha dotlačila k těsnému úspěchu o hlavu ve dvojkové Ceně prezidenta ČSCHPMDK na 1600 metrů.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Hvězdná Enable vstoupila do sezony druhým místem v Coral-Eclipse (Gr.1, 2000 m) v Sandown Parku a naplnila tak slova svého trenéra Johna Gosdena, že potřebuje tento jeden start, aby se dostala do optimální pohody a že je na 85 procentech své formy. Klisnu vedl její stálý jezdec Frankie Dettori a v posledních stovkách metrů předvedla svůj tradiční bojovný výkon, k vítěznému Ghaiyyathovi se však dokázala přiblížit jen na 2 1/4 délky. Třetí skončil Japan.
 
John Gosden si spravil chuť v Chantilly, když jeho Mishriff pod Ioritzem Mendizabalem jistě ovládl Prix du Jockey Club (Gr.1, 2100 m). Hřebec běhá v barvách prince Faisala a pro Gosdena to byl první úspěch ve francouzském derby v jeho bohaté kariéře. Dosud posledním vítězem trénovaným ve Velké Británii byl před šesti lety The Great Gatsby. Druhý skončil The Summit před favoritem Victorem Ludorum. “Rozhodnout takový dostih jen ve dvou cvalových skocích, to musí být skutečná hvězda,” prohlásil Mendizabal.
 
Stejně jako Epsom o den dříve, i Chantilly hostilo během jediného odpoledne derby i Oaks. V Prix de Diane se dočkal zatím největšího úspěchu své krátké trenérské kariéry Donnacha O’Brien, který nasedlal Pierru-Charlesi Boudotovi vítěznou Fancy Blue. Výrok rozhodčích zněl “krátký krk - hlava - hlava”, za dcerou Deep Impacta se seřadily Alpine Star a stájová kolegyně vítězky Peaceful.
 
Dvě druhá místa byla maximem české výpravy na nedělních dostizích v Meranu. Postarali se o ně pětiletý valach Kapjahr s Josefem Bartošem ve steeplechase na 3550 metrů a stejně starý Ivo s Janem Faltejskem v proutěných překážkách pro nezvítězivší koně na 3000 metrů.
 
Trenér Josef Váňa mladší v neděli vyslal devítiletého Temperamenta do francouzského Vittelu. Zástupce Scuderie Aichner SRL pod Janem Kratochvílem doběhl pátý ve steeplechase Prix General Christian d’Arbonneau (4200 m, 16 000 eur).
 
Sobotní Investec Derby, které před prázdnými tribunami působivě vyhrál ryzák Serpentine, bylo nejsledovanějším derby v televizi za posledních osm let. Přímý přenos ITV sledovalo téměř 2,3 milionu diváků.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR