Kadyrov kritizuje Česko: Není to náhoda. A nezlehčujte cenu mého koně

ikonka

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ve středu veřejně reagoval na zmizení svého hřebce Zazou. Na sociální síti Telegram se opřel do policie a rozporoval také odhad hodnoty plemeníka. Šestnáctiletý Zazou má podle něj hodnotu minimálně deset milionů dolarů.
08.03.2023 14:52  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Den poté, co vyšlo najevo víkendové zmizení plemeníka Zazou z hřebčína Darhorse v Krabčicích, reagoval na situaci i hřebcův majitel Ramzan Kadyrov. Čečenský prezident, jehož majetek v EU včetně koní ustájených v Česku zůstává zmražen na základě mezinárodních sankcí, kritizoval českou policii a opět se vymezil i proti sankcím.

"Dnes se ukazuje, že Zazou byl ukraden neznámými osobami. Jak je to vůbec možné? Drželi ho na nějaké odlehlé farmě, aby ho mohli tak snadno odvézt? Kde je zabezpečení? Kde je galantní policie s demokraticky účinnými a pokročilými vyšetřovacími technikami?" napsal Kadyrov na svůj účet na Telegramu.

Zároveň se vymezil proti odhadu hodnoty ukradeného hřebce, kterou policie stanovila na 400 tisíc korun.

 

Psali jsme: Zazou beze stopy zmizel. Noční únos Kadyrovova hřebce šetří policie

 

"Žádám vás, abyste nezlehčovali hodnotu mého koně. Toto umělé podceňování jistě souvisí s nějakým finančním podvodem těch, kdo zodpovídají za jeho péči. Ušlechtilý Zazou stojí minimálně 10 milionů dolarů. Někdo si nyní pěkně mne ruce, když se nyní dozvěděl jeho skutečnou cenu," napsal Kadyrov.

Zazou zmizel z krabčického areálu v noci z pátku na sobotu. V úterý informaci potvrdila i policie, která se zároveň obrátila na veřejnost s žádostí o případné informace a svědectví. Situaci vzhledem k sankcím monitoruje i ministerstvo financí.

"Finanční analytický úřad již v této souvislosti přijal příslušná opatření. S ohledem na probíhající vyšetřování této kauzy Policií ČR však nemůžeme nyní k záležitosti poskytnout více informací," řekl serveru Jezdci.cz Mikuláš Halás z odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí.

Kadyrov koupil v hřebčíně Fährhof narozeného Zazou před Dubai World Cupem 2012, v němž hnědák doběhl na pátém místě. Celkem vyhrál devět dostihů včetně pěti grupových a vyběhal přes 1,2 milionu eur na dotacích. Jeho posledním trenérem byl tehdy v Krabčicích působící Arslangirej Šavujev.

Kadyrov podle Šavujeva výsledky svých "českých" koní intenzivně sledoval a veřejně slavil jejich úspěchy. Když byly nedlouho po vypuknutí války na východní Ukrajině v roce 2014 uvaleny sankce i na Kadyrovovu stáj, čečenský vůdce to ostře kritizoval na sociálních sítích.

Rozhodnutí evropských úřadů označil za nespravedlivé vůči koním a dodal, že kůň Alexandra Velikého Bucephalos se obrací v hrobě. Ve své nejnovější reakci označil nezvěstného Zazou za "první oběť sankcí".

 

 

Co napsal Ramzan Kadyrov na svůj Telegram

 

"V roce 2014 se můj Zazou stal první obětí sankcí zaměřených na mě, moji rodinu a tým. Plnokrevný hřebec utrpěl tuto první ohavnou ránu od demokratického Západu. Přemýšlejte, proč přidávat koně na sankční seznam…

Dnes se ukazuje, že Zazou byl ukraden neznámými osobami. Jak je to vůbec možné? Drželi ho na nějaké odlehlé farmě, aby ho mohli tak snadno odvézt? Kde je zabezpečení? Kde je chrabrá policie s demokraticky účinnými a pokročilými vyšetřovacími technikami? V naší republice se může nechat v noci otevřené auto a sankcionovaného koně někdo vyvede z ohrady a strážci zákona se to dozvědí až po pár dnech.

A mimochodem, žádám vás, abyste nezlehčovali hodnotu mého koně. Média podle úřadů oznámila jeho cenu 18 000 dolarů. Toto umělé podceňování jistě souvisí s nějakým finančním podvodem těch, kdo zodpovídají za jeho péči, ušlechtilý Zazou stojí minimálně 10 milionů dolarů. Někdo si nyní pěkně mne ruce, když se nyní dozvěděl jeho skutečnou cenu.

V zásadě nevěřím na náhody. Zloději koní jsou svým způsobem jedineční: hloupí, že ukradnou schváleného koně, a mazaní, aby je policie nenašla. Nevěřím. Je škoda, že krásné a ušlechtilé zvíře trpí. Obávám se, že se Zazou mohl dostat do nesprávných rukou."

Zdroj: Telegram, účet Ramzana Kadyrova

 

 

Foto: Pavla Pechmanová