Jsou to emoce, dostihy mě vtáhly, říká reportér a bývalý hradní mluvčí

ikonka

Jako reportér stanice JOJ se Peter Petrus pravidelně objevuje na televizních obrazovkách, krátce byl i mluvčím bývalého prezidenta Andreje Kisky. Minulý víkend se radoval z nejúspěšnějšího dne v dosavadní historii rodinné dostihové stáje EPM Petrus.
27.04.2022 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Na minulou sobotu v bratislavském Starém Háji Peter Petrus dlouho nezapomene. Známý reportér slovenské televize JOJ, někdejší mluvčí prezidenta Andreje Kisky a dostihový majitel slavil na druhém letošním mítinku hned dvě vítězství své stáje EPM Petrus.

"Ty emoce byly velké, protože jsme s něčím takovým ani nepočítali. Byly to sice dostihy nižší kategorie, ale naše radost nebyla o nic menší. Jak se říkávalo v české kinematografii: ne každý může být Vladimír Menšík, musí tam být i Jiří Lír. Není malých rolí a v dostizích není malých radostí. Radovali jsme se, jako kdybychom vyhráli derby," smál se Petrus ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Lehký triumf čtyřleté Yasminie v pětkové Ceně Cataliny vyvolal pozornost, neboť šlo zároveň o první úspěch talentovaného patnáctiletého amatéra Tomáše Romana.

 

Čtěte také: Debut zhatila stávka. Teď Ponntose čeká Paříž a poté Royal Ascot

 

"Statistici zjistili, že se Tomášovi podařilo první vítězství téměř na den přesně ve stejně mladém věku, jako kdysi Lukáši Matuskému. Už v zimě mě upozornil trenér Marián Štangel, že u pana Ľudovíta Šebesty, který se věnuje mladých jezdců, je velmi šikovný kluk s talentem a citem pro dostihy. Loni skončil Zdenko Šmida, takže každý nový mladý úspěšný jezdec je velmi vítaný," poznamenal Petrus.

Jeho druhým vítězem z minulého víkendu byl tříletý valach Little Bighorn z chovu Alexandry Fillové. "Trenér Jozef Chodúr znal jeho mámu Living Colors, a tak jsme si ho vzali do pronájmu. Jako dvouletý vyběhl třikrát a byl ještě nezralý, ale teď vyhrál způsobem, který překvapil nás všechny. Přes zimu se tak změnil, že to je až neuvěřitelné," pochvaluje si majitel.

Sobotním double překonala malá rodinná stáj cíle na celý rok. Za dosavadní čtyři roky existence si barvy EPM Petrus připsaly osm vítězství a běhali v nich vesměs pronajatí koně jako Samoa, La Paloma, Sotschi nebo Castro. Aktuálně má Petrus tři reprezentanty u trenérů Mariána Štangela a Jozefa Chodúra, kromě obou letošních vítězů ještě dvouletou Luchadoru ve vlastním majetku.

Sportovní ukazatele však pro známou televizní tvář nejsou tím hlavním. Klíčové pro něj je, že zálibu v koních a dostizích sdílí se svou rodinou. Manželka Edita je bývalá hokejová reprezentantka a slovenská rekordmanka s devíti starty na mistrovství světa a na olympijských hrách 2010 ve Vancouver, kromě toho vlastní i titul mistryně světa v hokejbalu.

"Dostihové dění nás neskutečně vtáhlo a znamená pro nás velkou radost a zážitky. Spolu s manželkou a synem chodíme naše koně pravidelně navštěvovat a užíváme si to po všech stránkách," vysvětluje Petrus.

Navzdory složité době věří, že se slovenské dostihy mohou dostat více do veřejného povědomí. "Sám jsem začal dostihy navštěvovat náhodně jako laik. I na prvních letošních mítincích v Bratislavě bylo vidět, že lidé chtějí na závodiště chodit a v případě dobrého počasí přichází hodně diváků. Samozřejmě nás limituje regionální omezení, dostihy mají silný dosah v okolí Bratislavy, na Záhorí a v Topoľčiankách, jinde vlastně nejsou. Z toho pak vyplývá, že i množina možných majitelů a příznivců je užší," dodal Petrus v Podcastu EquiRadia.

Foto: se svolením Petra Petruse