Josef Bečvář: Hledejme nové cesty k financování dostihového sportu

ikonka

Nový prezident Jockey Clubu ČR Josef Bečvář v rozhovoru pro Jezdci.cz popisuje své plány a názory na dostihové dění. Zdroje financování dostihového sportu je podle něj nutné hledat jinde. Popisuje také své začátky u koní na Plzeňsku.
23.01.2020 14:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB

S trochou nadsázky se dá říci, že český dostihový sport zná momentálně dva generály, kteří stojí před velkým úkolem. Zatímco tříletý hnědák Il Est General, blízký příbuzný gr. 1 vítěze Ita, se v poklidu připravuje na dostihový debut v tréninku Martiny Havelkové, jeho majitel Josef Bečvář převzal na sklonku loňského roku funkci prezidenta Jockey Clubu.
 
Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a současný prezident společnosti GLOMEX MS nahradil v čele dostihové autority Jiřího Charváta, který se po pěti letech rozhodl rezignovat z osobních důvodů.
 
"Rozhodnutí pana doktora mě překvapilo, všechno se to seběhlo poměrně rychle. Pan Charvát udělal v pozici prezidenta, majitele i sponzora dostihů množství práce, za které mu chci poděkovat. Už řadu let náš sport finančně podporuje a na to by dostihová obec neměla zapomenout," říká Josef Bečvář ve své prostorné pražské kanceláři.
 
Kandidovat na nejvyšší post v tuzemských dostizích se rozhodl na základě široké podpory v Radě Jockey Clubu. "Z patnácti hlasů jsem dostal dvanáct, což vnímám jako určitou zodpovědnost a v žádném případě to neberu na lehkou váhu. Dostihy jsou historicky jedním z ,velkých‘ sportů, o kterém se vždycky vědělo. Věřím, že se nám na dostihové scéně podaří nalézt společnou řeč a posunout český turf dopředu," dodává.
 
Malá stáj i vzpomínky na Francii
 
S koňmi se 61letý Josef Bečvář setkal už v dětství na rodném Plzeňsku, kde měl jeho dědeček na statku kočárové koně. Až do svých patnácti let jezdil parkury, pak ale dostalo přednost studium na Vojenském gymnáziu.
 
"Na delší dobu jsem z koňského světa vypadl. Kdysi jsem si však říkal, že si v padesáti letech pořídím vlastního koně a to se mi nakonec podařilo. Shodou náhod jsem právě před deseti lety pomohl bývalé dostihové jezdkyni Růženě Erhartové, která bydlí kousek od naší chalupy. Tenkrát u ní stála klisna Hareletta, která neměla jedno oko. Bylo mi jí líto, tak jsem ji koupil a ona se stala matkou našeho Herbebois. To mě vlastně přitáhlo k dostihům," vypráví Bečvář.
 

Čtěte také: Nagano Gold mezi světovou elitou. Česká hvězda dostala rating 116

 
Společně s manželkou Janou založili stáj Tannaberg na Šumavě. Jejím prvním reprezentantem byl právě vlastní odchovanec Herbebois, který debutoval v roce 2012 a dokázal zvítězit ve čtyřech ze svých 58 startů. Následovala další spolehlivá účastnice provozních dostihů Ella, pořízená ve Francii, kde Josef Bečvář působil jako přidělenec obrany ČR.
 
"Ve Francii jsem strávil osm let a poměrně intenzivně jsem se zajímal o tamní dostihy. Navštěvoval jsem dostihy v Longchamp, Auteuil i Deauville, jezdili jsme na dražby a zažil jsem i atmosféru Ceny vítězného oblouku. To pro mě byly nezapomenutelné časy," vzpomíná.
 
Herbebois a Ella jsou mezitím penzionováni a v chuchelské stáji Martiny Havelkové se připravují dvě nové naděje. "Prezentuji se jako majitel malé stáje, nějaké větší rozšíření neplánujeme," podotýká Bečvář s tím, že se letos těší hlavně na zmiňovaného Il Est Generala.
 
Základní předpoklad? Vytyčení vize
 
Na post prezidenta Jockey Clubu přichází se zkušenostmi z několikaleté činnosti v Českém svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní, za který byl už dříve zvolen do Rady JC ČR.
 
"V žádném případě se nechci otáčet do minulosti a všechno kritizovat, to jsem nedělal ani v dobách, kdy jsem nosil uniformu. V českých dostizích byla odvedena obrovská práce a můj velký dík patří všem pořadatelům, majitelům, chovatelům, trenérům i jezdcům. Na druhou stranu jsme spolu s panem doktorem Charvátem v podzimních měsících mluvili o tom, že je třeba něco udělat. Především je nutné finančně stabilizovat dostihový sport a najít peníze, které by následně šly do dostihů," shrnuje hlavní výzvu pro nejbližší budoucnost.
 
V této souvislosti se Josef Bečvář chce pustit jiným směrem než dosud. "Hodně se mluvilo o snahách kolem peněz ze sázek, jenže loterijní zákon už podle mého názoru nikdo neotevře. Ten byl novelizován na podzim a pan premiér Andrej Babiš opakovaně zdůraznil, že tudy cesta nevede. Hledejme tedy jiné cesty, jak přivést peníze do dostihového sportu," konstatuje.
 

Čtěte více: Theophilos teď musí jít stejnou cestou jako Železník, říká Josef Váňa

 
Podle nového prezidenta Jockey Clubu ČR musí být výchozím bodem těchto snah pečlivá analýza současné situace v českém turfu. "Musíme vnímat, že dochází k úbytku malých majitelů, chovatelů i počtu českých koní v dostihovém provozu. Je třeba se tím zabývat a říct si, co s tím chceme udělat. Za poslední dva měsíce jsem obešel poměrně dost různých institucí, které by nám nějakým způsobem mohly pomoct. A každá z nich se hned na začátku ptá: Co přesně chcete a kudy budete kráčet? Ne v letošním roce, ale v horizontu pěti, deseti let," popisuje Bečvář.
 
Proto už v prosinci vyzval k práci na dlouhodobé koncepci dostihového sportu a chovu anglického plnokrevníka v České republice. "Základní osnova je připravena, chci ji předložit příští týden na Radě Jockey Clubu. Neříkám, že se jedná o průlomový dokument, vnímám ho spíše jako startovací výstřel důslednějších úvah a snah. Chci, aby v čele jednotlivých oblastí stáli gestoři, kteří si přizvou další lidi, kteří se danou problematikou intenzivně zabývají a mají tomu co dát. Za další dva, tři měsíce bych chtěl nastartovat další čtení spojené s konzultacemi a vymezením dalších plánů. Věřím, že v té době už bude jasněji, s jakými finančními prostředky budeme moci výhledově počítat," nastiňuje.
 
Chystaná koncepce podle Bečváře neznamená, že by dostihový sport dosud neměl žádnou vizi. "Jsou tady jednotlivé asociace, komise a množství zapálených lidí. Jsem si jist, že řada materiálů už je někde v šuplících a nyní jde o to je vyndat, aktualizovat a sjednotit do většího celku. Nechci, abychom se utopili v dlouhých diskusích, v tak špatné kondici dostihy nejsou. Je třeba se v klidu setkat a třeba se i zdravě pohádat o to, co je přínosné a co nikoli. Máme řadu stájí, trenérů i jezdců, kteří se běžně pohybují v zahraničí. Pojďme i s jejich pomocí převzít a využít věci, které jinde už fungují," vyzývá Bečvář.
 
Větší soudržnost a rozvíjení vztahů
 
Kromě financování, legislativy, marketingu či řešení personálních problémů považuje Josef Bečvář za důležité téma také otázku soudržnosti dostihové scény.
 
"Jsme dobrovolné sdružení občanů a já ze své pozice nemůžu lidem nic nařizovat. Jako prezident Jockey Clubu bych ale chtěl vidět více momentů, kdy se jedinec angažuje v prospěch celku. Mrzí mě třeba, že celá řada trenérů není členy své profesní asociace nebo že valná shromáždění jednotlivých dostihových organizací jsou tak spoře navštěvována. Myslím si, že lidé by měli svůj vztah k dostihům více dávat najevo. Není úplně fér, pokud se sám nechci v ničem angažovat a zároveň žádám po jiných, aby všechno vyřešili. Právě asociace jsou cestou, jak sportu dát nějaký impuls a dotahovat do konce důležité věci. Dnes se bohužel jen těžko dopočítáváme toho, kolik lidí se v nich vlastně angažuje," říká Bečvář.
 
Ve své pozici se chce intenzivně scházet s jednotlivými profesními skupinami a členy dostihové scény. "Neříkám, že mám recept na řešení všech problémů. Chci mluvit s lidmi a nechat si od nich poradit. Je tady mnoho zkušených odborníků, bývalých trenérů, někdejších i současných jezdců, pořadatelů… Máme v Česku obrovské penzum znalostí a zkušeností, pojďme je lépe využívat," podotýká.
 

Video: Nagano Gold i Theophilos. Pusťte si záznam Galavečera českého turfu

 
Jedna z oblastí, které se podle něj v posledních deseti letech zanedbaly, jsou vztahy se státní správou a politikou. "To jsme podcenili a čeká nás v tomto směru hodně práce. Ostatní sporty a odvětví si pozorně hlídají, aby měly společenské zázemí, a pravidelně rozvíjejí důležité kontakty. I Jockey Club musí mít seznam významných lidí, kteří mají zájem o koně a můžou pomoci dostihovému sportu."
 
Josef Bečvář oceňuje velké zahraniční úspěchy svěřenců Josefa Váni mladšího, Václava Luky či Zdena Koplíka z poslední doby, ale stejně pozitivně mluví také o závodišti Velká Chuchle. "Chtěl bych ocenit tamní vedení a poděkovat mu. V Chuchli se za poslední dva roky udělalo množství práce, která je vidět. Postupně se rekonstruuje zázemí a věřím, že závodiště bude stále zajímavější i pro diváky, kteří se dosud kolem dostihů nepohybují," věří Bečvář.
 
I tuto oblast vnímá jako důležitý předpoklad pro rozšiřování majitelské a divácké obce. "Musíme být čitelní. Mnohokrát jsem se setkal s tím, že dostihy a jejich výstupy jsou pro nově příchozí z běžné populace nesrozumitelné. Musíme podněcovat zájem čitelností a srozumitelností. A druhá věc je právě úroveň prostředí. Lidé se na závodišti musí cítit dobře, musí poskytovat dobré zázemí i rodinám s dětmi. Když vidím třeba špičkové parkurové závody, tam je všechno nablýskané, v tomto ohledu a jisté kultuře prostředí máme v dostizích stále ještě rezervy," uzavírá prezident Jockey Clubu ČR.