Josef Bartoš: Z Theophila mám dobrý pocit, komorní dostih nám nevadí

ikonka

Předloňský vítěz Velké pardubické Theophilos bude v sobotu ladit formu před vrcholem sezony ve čtvrté kvalifikaci. Josefa Bartoše překvapil nízký počet startujících, sází však na valachovu zkušenost a třídu. "V práci se mi líbí," konstatuje.
02.09.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Že jsou kvalifikace na Velkou pardubickou poněkud specifické dostihy, je dáno už jejich samotnou podstatou. Sobotní Velká cena Pardubic Euro Equus, která letošní kvalifikační cyklus uzavře, však nabídne po všech stránkách nezvyklou situaci.

Poběží jen šestice koní a předloňský vítěz Velké pardubické Theophilos se nevyhne roli horkého favorita, i kdyby si na startu lehce zdřímnul. V sobotu bude jediným koněm v poli, který v minulosti už dokončil kvalifikační dostih.

"Do čtvrté kvalifikace míří vždycky o něco méně koní, ale šest startujících je hodně málo. Docela mě to překvapilo," přiznává Josef Bartoš, který se vrací do sedla valacha Dostihového klubu iSport-Váňa.

 

Čtěte také: Ponntos míří do "Abbaye". Na lepším koni jsem neseděl, říká Zatloukal

 

"Mítink při Velké pardubické se blíží a trenéři si zřejmě šancové mladší koně už šetří na říjen. Tady v Česku se to dělá trošku jinak než v zahraničí a ti koně neběhají tak často," krčí Bartoš rameny.

Nezvykle komorní sestava však podle trojnásobného vítěze Velké pardubické nebude pro favorita představovat větší komplikaci. "Nám by to nemělo výrazněji vadit, aspoň nebudou zbytečné kolize. Pokud bych se s Theophilem dostal dopředu, on je natolik zkušený, že si s tím poradí," podotýká Bartoš.

Jedenáctiletý Theophilos vstoupil do letošní sezony pátým místem v nabité první kvalifikaci. Na vítězného tréninkového kolegu No Time To Lose ztrácel v květnu necelých šest délek a prezentoval se solidním výkonem.

Teď by měl svým příznivcům ukázat, že se měsíc před startem vrcholu sezony nachází v optimální pohodě. "Musím říct, že v práci se mi líbil. Doma si dobře zaskákal a potrénoval, i když si myslím, že v top formě ještě úplně není. O to teď ani nejde - hlavní je, aby byla vrcholná forma v říjnu. Každopádně z něj mám dobrý pocit," hlásí Bartoš.

Návrat Chelmsforda i bývalá polská hvězda

Kromě Theophila pojede v sobotu ještě jednu z hvězd trenéra Josefa Váni. Pětiletý ryzák Chelmsford ze stáje Javor sice dosud absolvoval jen čtyři dostihy a ve dvojkovém krosu na 4500 metrů absolvuje svůj letošní debut, ale loňským zadrženým triumfem o 16 délek v Ceně ČASCH dostatečně naznačil své možnosti.

"Určitě je to potenciální hvězda, s pardubickým krosem si poradil hned napoprvé ve čtyřech letech. Teď je zdravý a pokud zůstane fit i do budoucna, bude to hodně zajímavý kůň. Já ho zase tak neznám, v práci jsem ho moc často nejezdil. Ale z toho, co vidím, jak skáče, musím potvrdit, že třídy má dost," nastiňuje Bartoš.

Spíše neznámou pro něj zatím zůstává pětiletý Salasaman, jeho partner v trojkovém krosu na 4600 metrů. Čtvrtý z předloňského polského derby hájí barvy jedné z nejúspěšnějších varšavských stájí BMS Group S. Pegza a začátkem srpna v Pardubicích lehce ovládl steeplechase na 3900 metrů.

"V sobotu startuje potřetí a zase si vyzkouší jinou disciplínu. Minule jsem si myslel, že vyhraje o deset délek, ale nakonec byl rád, že to nějak dotáhl do konce. Trochu mě zklamal, možná ho stála síly chyba na posledním skoku. Teď ho čeká zase něco jiného a spíše se jde ještě učit. Zatím ho nedokážu pořádně zařadit," přemítá Bartoš.

Dostihový víkend v Pardubicích začíná už v pátek, kdy se od 15 hodin koná mítink se čtyřmi rovinovými dostihy a dvěma přes proutěné překážky.

 

Krátce ze zahraničí

 

Mezi poraženými skončili ve středu oba svěřenci trenéra Luboše Urbánka v Baden Badenu. Brilliant Star se pod Bauyržanem Murzabajevem aktivně podílel na tempu dostihu nezvítězivších tříletých na 2200 metrů, ale v závěru neakceptoval zrychlení nejlepších a doběhl na sedmém místě, 18 1/4 délky za vítězkou Morning Eagle. Osmiletý Facts And Figures skončil jedenáctý ve čtyřkovém handicapu na 1400 metrů. Centrála Újezd u Boskovic nicméně zasáhne do dění na závodišti Iffezheim ještě v neděli, kdy má na přihláškách Ideal Approache a Lailaha.

Worth Choice se v sobotu stane třetím českým účastníkem v historii Goldene Peitsche (Gr.3, 1200 m). Reprezentanta stáje Vasury Kolesa pojede v největším německém sprintu Adam Florian. Mezi jeho soupeři bude kromě německé elity a Francouze Manjeera také španělská klisna Kitty Marion s Václavem Janáčkem a maďarská Crushing Power. Do sobotního dostihu Fegentri v Baden Badenu zasáhne Tereza Grbavčicová, Rakousko reprezentuje Hana Juránková.

Foto: Tomáš Kubelka, Dostihový spolek