Josef Bartoš už je v domácím léčení. Zkusím to přeprat a jít dál, říká

ikonka

Posledním dostihem Josefa Bartoše v letošní sezoně byla Velká pardubická s Theophilem. Po operaci zlomené pánve ho čeká dlouhé léčení. "Překonávat tahle zranění ve čtyřiceti je těžší než dřív," přiznává a děkuje dostihové scéně za morální podporu.
29.10.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Měl být v akci na italských drahách a těšil se na návrat do Cagnes-sur-mer. Veškeré podzimní plány Josefa Bartoše však rozmetal pád s Theophilem v letošní Velké pardubické, při němž utrpěl zlomeninu pánve a musel se v Plzni podrobit operaci.

Po dvou týdnech je stájová jednička rodiny Váňových opět doma a vyhlíží dlouhou rekonvalescenci. "Mám radost, že jsem doma. Léčení tady je přece jen o dost příjemnější než ležet v nemocnici. Mám v sobě nějakých šest šroubů ve stydké kosti a jeden v křížové kosti. Jsem rád, že jsem se postavil na nohy a nějak to zvládám na berlích. Zatím je to moje jediná možnost pohybu," popisoval Bartoš ve čtvrtek.

Vyhlídky na dostihy, ale i jakoukoli jinou fyzickou aktivitu, jsou pro něj momentálně velmi vzdálené.

 

Čtěte také: Sztorm se rozloučil vítězně. Podruhé získal Velkou slušovickou

 

"Příštích čtrnáct dní nebo tři týdny bych měl ležet, maximálně zkoušet lehkou chůzi na berlích. Na té pánvi jsem to měl tříštivé, rozštípané. Aby to drželo a neprasklo, nemůžu na tu pánev dát moc váhy. A dost to bolí," přiznal Bartoš.

"Chodím jako starý páprda, je to zatím strašně pomalé. Trochu optimističtější snad budu koncem listopadu, teď mám opravdu léčebný režim. Musím počkat, až se to trošku samo srovná a srostou mi kosti v těch prasklinách, abych mohl nastoupit do té bolavé rehabilitace, která mě čeká. Doktoři ale po operaci říkali, že to bude dobré a že o tom do budoucna ani nebudu vědět," dodal.

Obrovská podpora od přátel i fanoušků

Na letošní podzim nebudou elitní překážkoví jezdci vzpomínat v dobrém. Kromě Bartoše se momentálně léčí z těžkého zranění Marek Stromský a po pádu ve Wroclawi předčasně ukončil sezonu i Lukáš Matuský.

Na množství těžkých pádů a dlouhodobějších zranění se do jisté míry odráží i výrazně větší počet startů, které současní žokejové oproti svým předchůdcům absolvují. Josef Bartoš v minulých sezonách díky množství italských a francouzských příležitostí jezdil dostihy prakticky od ledna do prosince

"Je to samozřejmě náročné, ale jsem na to zvyklý a je to naše živobytí. Problém je spíš v tom, že mi už není dvacet a nejsem gumový. Překonávat tahle zranění ve čtyřiceti je mnohem těžší než dřív. Když člověka v této fázi moc neposlouchá tělo, přepadají ho různé pochybnosti," zamýšlí se.

Zatímco třeba zlomenou klíční kost považuje za téměř rutinní záležitost, zlomená pánev patří k dosud nejtěžším úrazům Bartošovy kariéry. V minulosti toto zranění prodělala například bývalá jezdkyně a trenérka Helena Blažková, která se po něm dokázala opět vrátit do sedla.

"Dost mi pomohlo, že mě podpořilo a povzbuzuje hodně lidí. Chci všem moc poděkovat za podporu. Od nikoho jsem neslyšel, že by to snad mohl být konec jezdecké kariéry. Všichni naopak říkali, ať se co nejdřív zase vrátím zpátky a ať jsem silný v té rekonvalescenci. I díky tomu jsem nastavený pozitivně. Zkusím to přeprat a jít dál," ujišťuje.

Foto: se svolením Josefa Bartoše