reklama 11D

Jízda králů míří do Prahy. Na For Horse ji ukáže Kunovické banderium

ikonka

Zdobení koní a všechny další obyčeje jako na Slovácku a Hané. Veletrh FOR HORSE chystá v rámci své noční show unikátní představení Jízdy králů v podání Kunovického banderia.
07.02.2019 10:56  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Jízda králů v Praze? Na první pohled nepravděpodobná kombinace se stane skutečností díky letošnímu veletrhu FOR HORSE, který slavnou lidovou tradici přenese ze slováckých a hanáckých obcí do noční show v hlavním městě. Návštěvníkům veletrhu ji představí Kunovické banderium.
Jízda králů byla v listopadu 2011 zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.
 
Návštěvníci veletrhu se můžou těšit na specifické zdobení koní, které se k tomuto obyčeji váže, a které se liší podle místa konání jízdy králů i podle funkce jezdců v banderiu.
 
Zdobení se skládá z velkého množství papírových růžiček, třásní, pentlí a mašlí, srdcí i penízků. Jednotlivé prvky jsou pak koním vplétány do hřív a ohonů, připevňovány na uzdečky a ohlávky, nebo jsou spojovány do větších ploch, jež se upevňují na turecký šátek a zakrývají boky a celou záď koně.
 
V podání Kunovického banderia návštěvníci kromě samotného krále uvidí také praporečníka nebo vyvolávače - výběrčí ve svátečních kunovických krojích, jejichž úkolem je oslovit veršovanou formou všechny majitele domů a požádat je o dar pro krále a jeho družinu.
 
Účastníci jízdy králů pojedou v sedlech Českomoravských belgických koní. Součástí banderia bude i dvojspřeží plemenných hřebců Českomoravského belgika ze Zemského hřebčince Tlumačov. Amazon a Santys povezou mladého krále a jeho rodiče.
 
Původ jízdy králů je dnes zahalen rouškou dohadů a tajemství, rituál zasvěcování chlapců v muže se však zachoval v autentické formě pdo další generace. Kromě noční show ji návštěvníci FOR HORSE uvidí i na výstavě fotografií Dalibora Gregora, který bude své záběry vystavovat v rámci veletrhu.
 
Vstupenky na noční show si můžete s předstihem zakoupit na oficiálním webu veletrhu FOR HORSE.
 
 
Foto: Dalibor Gregor



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE