Jít svou cestou. Jessica Springsteen není jen dcerou rockové superstar

ikonka

Členkou parkurového týmu USA, který v létě 2021 vybojoval stříbrné medaile na olympiádě v Tokiu, byla Jessica Springsteen. Dcera slavného zpěváka přitom mohla mít úplně jinou kariéru. Vybrala si jezdectví. A dostala se až na vrchol.
07.11.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Dnešní profil jezdce věnujeme americké reprezentantce Jessice Springsteen, jejíž otec je světovou hudební hvězdou. Ona se ale vydala úplně jinou cestou a dokázala se dostat na špičku v jezdeckém sportu. I když někdy není snadné překročit stín slavných rodičů, v tomto případě měla plnou podporu, a to i přesto, že si zvolila tak odlišný obor.
 
Jessica Springsteen se narodila v roce 1991 jako druhé ze třech dětí slavného amerického rockového zpěváka a hudebníka Bruce Sprinsgteena. Její maminka Patti Scialfa je také hudebnice. Jessica však jejich vášeň nezdědila. 
 
„Oni svou lásku k hudbě našli jako velmi mladí. Uvědomují si, jak je to těžké, někteří lidé projdou celým životem, aniž by našli to, co opravdu milují. Proto mě hodně podporovali, že musím jít pořád vpřed. Opravdu tuhle cestu mi vnukli oni,“ přiznává Jessica, že právě rodiče ji popostrčili směrem, kterým se ubírá její kariéra. 
 
To rodiče udělali zásadní krok, když se jejich děti věkově blížily ke školní docházce. Kvůli paparazzi a nežádoucí mediální pozornosti opustili Los Angeles a přestěhovali se na farmu do New Jersey. Tam byla jejich dcera, která na ponících jezdila od čtyř let, ve svém živlu. 
 
 

Vzhůru do velkého sportu

Jessica dostala prvního vlastního poníka v šesti letech. Účastnila se s ním závodů pro děti a postupně rostla do soutěží pro velké koně. V roce 2008 vyhrála v USA ASPCA Maclay Finals a v roce 2009 ovládla WEF Excellence in Equitation Championship.
 
V tomto období se účastnila také mistrovství mladých jezdců severoamerického kontinentu FEI. S Vornadem vd Hoendrik si v sezoně 2010 vyskákala na šampionátu dvě medaile. V hodnocení jednotlivců získala bronz, americký tým obsadil druhé místo.
 
Už v jednadvaceti letech byla jmenovaná do širší nominace na olympijské hry v Londýně. Atmosféru akce sice zažila, jenže nakonec jen jako náhradník, na kolbiště se vůbec nedostala. I tak jí olympiáda hodně dala. V září 2012 britský reprezentant Peter Charles prodal Springsteenovým holandského hnědáka Vindicata W, s nímž jen pár týdnů před tím získal týmové zlato právě v Londýně. 
 
V sedle hnědáka pak absolvovala další čtyři sezony na čtyř a pětihvězdových mítincích. Byl to ovšem až rok 2016, kdy Američanka ovládla svou první Grand Prix na závodech s pěti hvězdami. Před tím měla první příčky v různých prestižních soutěžích na dosah, ale průlom nastal s běloušem Cynarem VA při CSI5* Saugerties.
 
 

Stříbrné Tokio

Jessica naplno využila možností, které jí poskytovala podpora slavných rodičů. Ve stáji měla vždy výborné koně. Zároveň ale vložila do své kariéry obrovskou píli a veškerý čas. „Už dávno říkávala, že nechce být jen dcerou slavného otce. Šla si za tím od začátku velmi tvrdě. Vypracovala se mezi nejlepší jezdce světa a udělala pro to opravdu hrozně moc,“ nechala se slyšet bývalá úspěšná jezdkyně Melanie Smith Taylor, která pracuje jako vedoucí americké reprezentace.
 
V kariéře jí pomáhali Laura Kraut a její partner - zlatý medailista z her v Riu Nick Skelton. Tehdy žila Jessica ještě v USA. Později se přesunula do Evropy do Valkenswaardu a jako trenéra si vybrala Edwinu Tops-Alexander.
 
V roce 2016 Jessice nominace na hry do Ria utekla, o pět let později v Tokiu nechyběla. Byla nejmladší členkou v americkém týmu. Jejími kolegy byli Kent Farrington, Mclain Ward a Laura Kraut, její někdejší trenérka, která jí od dětství byla velkým vzorem. V době, kdy zažila Laura Kraut svůj olympijský debut v Barceloně, byl Jessice teprve jeden rok.
 
Ačkoliv by jako nejmladší mohla opět prosedět olympiádu v Japonsku v zákulisí, nestalo se tak. Dostala plnou důvěru vedoucí ekipy pro soutěž jednotlivců i družstev. Zatímco v individuální soutěži se žádný v amerických reprezentantů nedostal do finále, o pár dní později nastoupili Američané do týmového klání jako vyměnění. 
 
Jako jediní dokázali držet krok s vynikajícími Švédy. Rozeskakování o zlato mezi jezdci „tří korunek“ a jezdci USA nabídlo fanouškům jeden z nejnapínavějších momentů v historii olympijských her. Nakonec se ze zisku nejcennějších kovů radovali Švédi, rozhodl ale pouze čas, protože ani jeden z účastníků rozeskakování nechyboval. 
Jessica tak v sedle belgického hřebce jménem Don Juan vd Donkhoeve dokázala, že patří k nejlepším jezdcům světa. 
 
Zdroj: FEI, ESPN, Horse and Hound
 
Foto: Arnd Bronkhorst, Christophe Taniére