Jir Sun své příznivce nezklamal. Nejtěžší moment přišel až po doběhu

ikonka

Vítězně vstoupil do sezony pětiletý valach Jir Sun ze stáje Lokotrans. Loňský sériový vítěz se před návratem na mezinárodní scénu rozcvičil jistým triumfem v 95. Tipsport Gomba handicapu. Trenér Luboš Urbánek připravil i druhého Matella.
03.04.2022 22:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Dokonalým triumfem stáje Lokotrans a trenéra Luboše Urbánka skončil nedělní 95. Tipsport Gomba handicap v Chuchle Areně Praha. Růžovo-bílé barvy majitele Karla Jalového se radovaly z doběhu “raz-dva”, když si třídový Jir Sun v sedle s Martinem Laubem pohlídal jisté vítězství o 3/4 délky před stájovým kolegou Matellem.

Na druhém až pátém místě se seřadily v rozmezí jedné délky pérové váhy. Za Matellem finišovali devítiletá Manolla, Corston a slovenský Gentleman Jack. Naopak aktivní Manoamano se v závěru propadl na sedmé místo a spolufavorit Worth Choice po matném výkonu doběh uzavřel.

"Bylo to docela snadné. Jir Sun šel jsou standardní taktikou, čekal jsem na jeho závěr. On je neskutečně rychlý na posledních 400 metrech," hodnotil Martin Laube, pro něhož to bylo první vítězství v Gomba handicapu.

 

Čtěte více: Nagano Gold ve stopách Železníka a Orphee. Stal se potřetí Koněm roku

 

Nejtěžší moment přišel pro pětiletého Jir Suna paradoxně až po doběhu, kdy jeho tým již čekal v ceremoniálním paddocku na dekoraci. Dostihová komise projednávala dlouhé minuty protest trenéra Mariána Štangela, jehož svěřenec Gentleman Jack se 300 metrů před cílem dostal do sevření mezi oba koně Lokotransu a po tísnění pozdějším vítězem vypadl na okamžik z rytmu.

Stevardi nakonec dali protestu zapravdu, ale došli k závěru, že tísnění nemělo vliv na výsledek dostihu a potrestali Laubeho peněžitou sankcí.

Pro Jir Suna byl nedělní start přípravou na listed Grosser Preis der VGH Versicherungen (1300 m) v Hannoveru, kde by se mohl 18. dubna utkat mimo jiné s čerstvým šampionem sprinterů Ponntosem. Při prvním pokusu o zisk statusu blacktype koně Shamardalův syn loni neuspěl v hamburské grupě 3. Celkem dosud vyhrál pět dostihů, Gomba handicap je jeho prvním triumfem ve Velké Chuchli.

Rámcový program ve znamení domácích žokejů

Druhý vrchol odpoledne, dvojkový handicap Cenu magazínu Forbes, se stal kořistí napajedelského odchovance Wakai Go z DS Go. Syn šampionky Waka Laury odtáhl pod Petrem Foretem dostih a poté, co ho v cílové rovině dohnali soupeři, znovu zabojoval a o krk zdolal slovenského Kaptaina Joe. Třetím místem se po delší pauze vrátil na dráhu někdejší pražský zimní favorit Suprtupl.

Mezi tříletými zaujal do všech částí trojkoruny hlášený Alzir v barvách MUDr. Evy Nieslanikové, který pod Sabinou Mokrošovou vítězně debutoval na 1800 metrů. IV. kategorie na 1600 metrů nabídla strhující souboj tří zástupců klasického ročníku, v němž do Velké jarní ceny směřující Gold Shalaa o krk udolal Irbise, další hlavu ztrácel třetí Minchir.

Double v rámci odpoledne získali trenér Allan Petrlík a stáj Rabbit Trhový Štěpánov, kteří v rozmezí půl hodiny bodovali s Rabbit Garswoodem a Rabbit Win. Na druhé jmenované klisně zvítězila Lucie Fialová jako náhradnice za zraněnou Simonu Laubeovou. Ta po pádu v jednom z dostihů utrpěla zlomeninu ruky a otřes mozku.

Početná sestava zahraničních jezdců, kteří v neděli přijeli do Velké Chuchle, nakonec nevyhrála ani jeden dostih. Sibylle Vogt vytěžila jedno druhé a dvě třetí místa, Leon Wolff byl postupně druhý, třetí a čtvrtý.

Předloňský šampion Jan Verner naopak proměnil své jediné angažmá v průběhu celého odpoledne na hnědákovi Sirovi Amicovi v pohledné vítězství. Dařilo se i jezdkyni a trenérce Martině Havelkové, která se radovala z lehkého úspěchu na svém svěřenci Procellarum v trojkové míli.

Foto: Pavla Pechmanová