"Jiné dostihy, než známe". Váňa, Bartoš a Složil začínají na Riviéře

ikonka

Za české účasti startuje v pátek zimní mítink ve francouzském Cagnes-sur-mer, kam se po roční přestávce vypravila stáj Scuderia Aichner. Trenér Josef Váňa mladší přivezl na Azurové pobřeží početný lot koní, kteří zůstanou na místě až do ledna.
02.12.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Silnou sestavu osmnácti koní přivezli trenér Josef Váňa mladší a stáj Scuderia Aichner SRL na zimní mítink v Cagnes-sur-mer. V rámci zahajovacího dne se v pátek představí první šestice včetně Lorda Dragona, Capivariho a tříletého Costa Rica, který nastoupí do steeplechase classe 1 Prix Ucello II o 38 000 eur.

Středisko Mlýnce / Bohuslav se pokusí navázat na úspěšnou bilanci z roku 2020, kdy jeho zástupci během šestitýdenního pobytu na Azurovém pobřeží vybojovali jedno vítězství a patnáct umístění z 27 startů. Sternkranz ovládl handicap Quinté+ o 80 000 eur a finišoval třetí v grupě 3, Piton des Neiges a Capivari doběhli druzí v listed.

"Budeme tady až do 8. ledna. Určitě se budeme chtít opět zúčastnit velkého handicapu, ale tentokrát tady máme víc koní než jen Sternkranze, tak uvidíme, kam se propracují. Vrcholy mítinku se konají v lednu," předeslal žokej Josef Bartoš, kterého v pátek čekají první tři starty. Pavel Složil mladší pojede dvakrát.

 

Čtěte také: Ideal King prolomil smůlu v Deauville. Ukázal, že umí, radoval se Luka

 

Bartoš se bude moci opřít o zkušenosti z debutu žluto-černých barev na francouzské Riviéře v zimě 2020 / 2021. "Žádné zvláštní osobní cíle nemám. Těším se na celý mítink a jsem rád, že se tady svezu s mladými francouzskými žokeji. Budou to zase trochu jiné dostihy, než jsme zvyklí, takže je to pro mě velmi zajímavé a motivační," řekl Bartoš serveru Jezdci.cz.

Zároveň doufá, že se mu podaří překonat svou bilanci z předešlého vystoupení v Cagnes-sur-mer. "Loni jsem tady vyhrál jednou, tentokrát jsme přivezli více koní, a tak bych byl spokojený, kdyby se mi během mítinku podařilo uspět dvakrát nebo třikrát," dodal.

Ekipa z Karlovarska si účast na prestižním mítinku v Cagnes-sur-mer s přípravou na místě a zhuštěným programem startů osahala v prvním roce pandemie. Hlavní opory Scuderie Aichner SRL tenkrát stihly v rozmezí půldruhého měsíce tři až pět startů a dokázaly, že se v místní konkurenci dá obstát.

"Hlavní poučení? Když jsou dobré tréninkové podmínky, tak se s těmi koňmi dají dělat i velké věci. Je třeba dobře nastavit podmínky, pochopit tamní systém a připravit na to koně. A oni to pak člověku vrátí," hodnotil Josef Váňa mladší v lednu 2021.

Po roční přestávce se čeští reprezentanti vracejí nejen s lepší představou o menežování koní během mítinku, ale i s perspektivou, že na rozdíl od prosince 2020 se mohou těšit na Vánoce s rodinou.

"Předloni nějaké návštěvy vůbec nebyly možné. Letos to máme naplánované, že za mnou přijede rodina na deset dní. Vánoce u moře budou pro všechny příjemná změna," těší se Bartoš. Ještě předtím ho ale čeká celá řada kvalitních dostihů.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR