reklama 11C

Jezdkyně podlehla den před svatbou rakovině. Příběh emotivního dostihu

ikonka

Laura Barry zemřela loni v létě, ale britský turf na ni stále vzpomíná. Dostih vypsaný na její památku měl ve středu emotivní rozuzlení, když zvítězil kůň z její bývalé stáje a v jeho sedle byl bratr jejího snoubence Tony Hamilton.
18.04.2019 15:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Pro většinu diváků nevybočoval čtvrtý dostih středečního mítinku v britském Beverley ničím zvláštním z řady. Snad jen tím, že tento handicap Class 4 na 1500 metrů vyhrál outsider Pacino s kursem 16:1.
 
Vítězný jezdec Tony Hamilton a tým trenéra Richarda Faheyho však po doběhu jen stěží zadržovali slzy. Dostih se totiž běžel na památku zesnulé jezdkyně Laury Barry, která loni den před svou svatbou podlehla rakovině, pracovala právě ve Faheyho stáji a jejím snoubencem byl žokejův bratr Ben Hamilton.
 
"Tohle byl dostih, který jsme všichni zoufale chtěli vyhrát. Když jsem se o něm dozvěděl, přemýšlel jsem, že do něj pošlu tři koně. Nakonec jsem sedlal dva a obávám se, že to teď bude hodně emotivní. Teda neobávám, jsem strašně rád,” citoval Faheyho list Racing Post.
 
Talentovaná Laura Barry stihla ve své krátké kariéře vyhrát 18 dostihů. V roce 2016 ji začala bolet levá noha a vyšetření odhalila vzácnou formu rakoviny, kvůli níž jezdkyně částečně ochrnula. Protože na tuto formu nemoci nebylo možné nasadit žádnou chemoterapii ani jinou dostupnou léčbu, postupně se rozšířila do celého těla. Laura jí podlehla loni v červenci ve svých 25 letech.
 

Čtěte také: Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám tento víkend neměli uniknout

 
"Stále nám chybí, byla to skvělá holka a úžasná bytost," řekl rodák z Nigérie Fahey, který během své úspěšné kariéry trénoval koně jako Wootton Bassett, Ribchester nebo Mayson.
 
Laura zemřela jen den předtím, než se měla provdat za svého snoubence Bena Hamiltona. "Už to, že plánovala svatbu, říká všechno o tom, jak byla silná. Navzdory dlouhému boji s nemocí si stále zachovávala pozitivní náladu a zůstala statečná až do konce," poznamenal dvojnásobný britský šampion Paul Hanagan.
 
"Chvíle jako tyto nám připomínají, co je v životě skutečně důležité. Můžete se rozčilovat nad problémy v dostizích, těsnými prohrami nebo špatnými průběhy, ve skutečnosti to nic neznamená,” dodal.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE