reklama 11B

Jezdil Shergara i Shareef Dancera. 83letý trenér se rozloučil triumfem

ikonka

Veterán britských trenérů Cliff Lines, který se proslavil jako pracovní jezdec Shergara a dalších slavných koní, zakončil dlouhou kariéru v dostihovém sportu vítězstvím.
31.01.2019 10:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Jezdil dva vítěze Epsom Derby včetně nedostižného Shergara a spolupracoval se slavnými postavami britského turfu. Ve středu se bezmála 70 let dlouhá kariéra trenéra Cliffa Linese nachýlila ke svému konci. A veterán britských trenérů odešel ve velkém stylu - jeho poslední svěřenec Catapult zvítězil pod jezdkyní Hollie Doyle v Lingfieldu.
 
"Je to pro mě přímo pohádkový konec, naprosto neskutečný. Catapult vyskočil z boxů jako chrt a řekl bych, že tím rozhodl o svém vítězství. Dnes budeme pít šampaňské," radoval se Lines, který v polovině února oslaví 84. narozeniny.
 
Do učení přišel v roce 1949 k Siru Noelovi Murlessovi, později působil u Sira Michaela Stouta. Na dráze vyhrál dva dostihy, ale dlouhá desetiletí patřil k nejuznávanějším pracovním jezdcům v Newmarketu. V tréninku jezdil hvězdy jako Shergara, Shareef Dancera, Sonic Lady nebo vítěze britského derby 1967 Royal Palace.
 
Nejlepším koněm, s nímž se jako jezdec setkal, byl ale suverénní vítěz britského derby o 10 délek Shergar, který byl později unesen Irskou republikánskou armádou a zmizel beze stopy. "Na začátku své tříleté sezony Shergar ještě nebyl tak známý, protože prohrál svůj poslední start ve dvou letech. Zjara ale o deset délek porazil špičkového Dawn Johnnyho a už jsme začali tušit. V té doby se dal v derby vsadit v kursu 33:1," vzpomínal Lines pro Racing Post.
 

Skikjöring? Adrenalin, na který se nedá trénovat, říká ženská hvězda

 
Podkovy Shergara a Shareef Dancera má dodnes pověšené doma na zdi. Stejně jako fotografii těsného finiše, ve kterém prohrál s Lesterem Piggottem, a společnou fotografii se zesnulým fotbalistou Georgem Bestem.
 
"Motal jsem se kolem dostihových koní 69 let a užíval jsem si to každou minutu. Kdyby mi teď někdo řekl, že si to můžu celé znovu zopakovat, byl bych šťastný muž," dodal.
 
Český turf momentálně podle dostupných informací profesionálního trenéra - osmdesátníka ve svých řadách nemá. Poté, co loni na podzim ukončil kariéru Tomáš Šatra, je zřejmě nejstarším aktivním trenérem další chuchelská legenda, 77 letý Jaroslav Drlík.
 
 
Ilustrační foto z Newmarketu: Martin Cáp




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE