Jezdectví v Tokiu bylo bez dopingu. Prezident FEI zhodnotil průběh Her

ikonka

Olympijské hry v Tokiu byly již třetími hrami s negativními testy na doping u všech jezdců i koní. Prezident Mezinárodní jezdecké federace Ingmar De Vos vyjádřil radost ze sportu bez dopingu, ale zhodnotil také organizační část této světové události.
15.09.2021 21:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Mezinárodní jezdecká federace (FEI) informovala, že všechny odebrané vzorky lidí a koní během olympijských a paralympijských her v Tokiu 2020 byly negativní. 
 
„Jsem velice hrdý, že mohu potvrdit, že již třetí hry v řadě byly všechny vzorky lidí a koní odebrané během olympijských a paralympijských her v Tokiu negativní,“ řekl prezident FEI, Ingmar De Vos. „To by sice mělo být samozřejmostí, ale bylo by naivní myslet si, že čisté hry jsou garantovány v každém sportu. Samozřejmě, jako u všech olympijských sportů, vzorky (včetně těch koňských) budou uchovány až po dobu deseti let pro potenciální opakované testování, protože jsou vyvíjeny vylepšené postupy pro testování látek, které v té době nebyly tolik spolehlivé,“ podotkl.
 
Prezident zastřešující organizace jezdeckého sportu se také zhodnotil sportovní část jezdeckých disciplín v Tokiu. „Můžeme se ohlédnout za neuvěřitelným sportem s opravdu skvělými olympijskými šampiony ve všech třech disciplínách i při paralympiádě – jak v týmových, tak i v individuálních soutěžích,“ konstatoval. „Jsme obdařeni senzačními sportovci, koňskými i lidskými.“
 
„Všichni naši medailisté si zaslouží velkou gratulaci, a to nejen pouze vítězové, protože už samotná účast na hrách by zasloužila medaili. Sportovci napříč všemi sporty museli vystupovat bez podpory svých milovaných a fanoušků, ale na dvou nádherných sportovištích v Baji Koen a Sea Forest týmy a jejich doprovod vytvořily velký aplaus,“ pokračuje Ingmar De Vos.
 
„Není pochyb o tom, že navzdory všem výzvám náš sport v Tokiu triumfoval a my jsme obdrželi spoustu pozitivních ohlasů. Ale jako vždy tu byla spousta ponaučení a klíčových poznatků. K dispozici bude úplný přehled, který zahrne komplexní souhrn. Součástí zlepšení bude zohlednění zpětné vazby, kterou jsme již obdrželi. Aktivně také oslovujeme naši komunitu, abychom dostali rozsáhlé názory. Všechny získané poznatky z těchto her použijeme pro přípravy následujících Her v Paříži 2024,“ nastínil případné úpravy v olympijském systému.
 

Nepřehlédněte: Tokio byla zkušenost. Nový cíl je Paříž 2024, shodují se čeští jezdci

 
Nejvyšší představitel FEI nezapomněl ani na slova uznání japonským pořadatelům. „Dlužíme velké poděkování našim hostitelům v Tokiu a zejména neuvěřitelně pracovitému a obětavému organizačnímu výboru a skvělým dobrovolníkům. Nic pro ně nebyl problém, a přestože jsme nemohli vidět jejich úsměvy za povinnými rouškami, mohli jsme cítit teplo v jejich srdcích.“
 
Na olympijských hrách bylo provedeno celkem 38 testů na 24 různých koních, včetně všech medailistů v jednotlivcích a koních umístěných na čtvrtém místě. Dále byl vybrán vždy alespoň jeden kůň z týmů, které získaly medaile a čtvrtá místa. Provádělo se též náhodné testování, ve kterém byli koně vybíráni generátorem čísel. Došlo i k cílenému testování. Na paralympijských hrách proběhlo celkem 38 testů na medailových koních, a i v tomto případě došlo také k náhodnému či cílenému testování. 
 
Seznam zakázaných látek FEI je rozdělen do dvou částí: kontrolovaná medikace a zakázané látky. Kontrolovaná medikace znamená, že se látky pravidelně používají k léčbě koní, ale musí se přestat podávat v době soutěží. Zakázané látky (doping) by neměly být v koňském těle nikdy a jsou zakázány vždy. Lidské sportovce testuje FEI na základě seznamu zakázaných látek a metod WADA a antidopingových pravidel FEI pro lidské sportovce (ADRHA), která jsou v souladu s kodexem.
 
Zdroj: tisková informace FEI
Ilustrační foto: Christophe Taniére
Zdroj foto: oficiální fotobanka FEI