reklama 11C

Jezdectví na olympiádě v Tokiu. Pro nás většinou v příznivých časech

ikonka

Čeští fanoušci jezdectví se už týden radují z toho, že budou moci po 84 letech držet palce českému parkurovému týmu na olympiádě. Někteří se možná vypraví do Tokia osobně, ale většina se bude spoléhat na televizní vysílání – většinou kolem oběda.
16.01.2020 08:16  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Během olympijských hrát v Tokiu se očekává, že bude panovat horké letní počasí spojené s vysokou vlhkostí vzduchu. To je samozřejmě nepříjemné jak pro lidi, tak i pro koně, kteří se budou tradičně účastnit tří jezdeckých disciplín – drezury, všestrannosti a parkurového skákání. 
 
Ve všestrannosti a ve skocích budou čeští příznivci jezdeckého sportu držet palce našim čtyř až pěti jezdcům a koním. Ve všestrannosti by měl být kvalifikován Miloslav Příhoda a snad i Miroslav Trunda, který si musí do 1. června splnit minimální kvalifikační limity. Ve skocích to pak bude tříčlenný parkurový tým, přičemž potenciálními účastníky jsou Emma Augier de Moussac (pokud bude mít umožněno od FEI startovat), Anna Kellnerová, Aleš Opatrný (splní-li do 1. června kvalifikaci), Zuzana Zelinková a Ondřej Zvára. Z této pětice by měli odcestovat se svými kvalifikovanými koňmi tři, event. čtyři jezdci včetně náhradníka. 
 
A kdy že se vše bude odehrávat? Jezdectví startuje v Tokiu v sobotu 25. července drezurní Grand Prix pro týmy i jednotlivce, a to od 17.00 do 22.00 hodin tamního času, což pro nás znamená při sedmihodinovém rozdílu oproti středoevropskému letnímu času rozmezí od 10.00 do 15.00 hodin. Stejně tomu bude i druhý den, kdy se na drezurní obdélník podívá druhá polovina startovního pole. Následuje jeden den volna a 28. července již bude pokračovat pouze 24 dvojic v týmovém finále. Vrchol jednotlivců je v úterý 28. července. Finálové starty jsou naplánované pro týmy i jednotlivce od 17.30 hodin, tj. od 10.30 SELČ. Konec programu bude v případě jednotlivců v 21.20, tedy ve 14.20 našeho času.
 
Všestrannost začne drezurami 31. července. První část odstartuje ráno v 8.00 hodin, tedy pro nás už hodinu po půlnoci a konec tohoto bloku bude v 10.30 (03.30 SELČ). Druhá část pojede opět ve večerních hodinách – 17.30 až 20.10, což je v našem případě velmi příznivé. Poslední třetina soutěžících přijde na řadu v sobotu 1. srpna opět od 8.00 hodin, tedy v 1.00 hodinu v noci našeho času. 
 
Cross Country bude pro Evropany noční záležitostí, neboť ta byla dokonce z rozhodnutí Mezinárodní jezdecké federace posunuta na 7.30 až 8.00 hodin ráno, aby se poslední účastník dostal do cíle před 11.00 hodinou, tedy 4.00 hodinou ranní SELČ. K posunu o hodinu dříve došlo v návaznosti na přípravné závody, které se v Tokiu konaly v loňském roce. Souběžně s tímto mítinkem proběhla oficiální studie dopadu klimatických podmínek na koně. Z tohoto důvodu se olympijský kurz terénní zkoušky zkrátí přibližně na 4500 metrů, což bylo doporučeno veterinárními lékaři a organizačním výborem. Konečné rozhodnutí o přesném času zahájení této nejnáročnější části soutěže všestrannosti se očekává ještě v průběhu ledna. 
 
Poslední zkouška ve všestrannosti proběhne v pondělí 3. srpna, kdy je od 17.00 hodin (10.00 v ČR) naplánováno finále týmů a současně kvalifikace jednotlivců. Nejlepších 25 z nich pak bude mít finále od 20.45 hodin tamního času (13.45 u nás). Konec se předpokládá ve 22.15 hodin, tedy v 15.15 SELČ.
 
Parkury začínají hned po všestrannosti – v úterý 4. srpna. Všech 75 účastnících se dvojic se představí po 19.00 hodině, tedy od 12.00 hodin. Končit by se mělo první den v 15.45 našeho času. Také v další dnech se začíná v Tokiu od 19.00 hodin. Ve středu 5. srpna bude finále jednotlivců, ve čtvrtek proběhne pouze druhá veterinární inspekce koní a v pátek týmy absolvují kvalifikaci pro sobotní finále. Do toho se dostane pouze polovina účastníků – tj. 10 týmů (30 startujících). Konec soutěží se předpokládá většinou mezi 14. a 15. hodinou našeho času.
 
Uvedené časy však FEI ještě může mírně pozměnit, a proto je potřeba k nim přistupovat jako k orientačním. 
 
V původní verzi tohoto příspěvku ze středy 15. ledna došlo k nesprávnému přepočtu časových rozdílů. Za chybu se omlouváme!
 
Ilustrační foto FEI/Yusuke Nakanishi



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE