reklama 11A

Jezdecký svět opustila velká osobnost. Zemřel pan Zdeněk Rajmont

ikonka

Jezdecký svět opustil pan Zdeněk Rajmont. Jezdec, trenér, rozhodčí, stavitel, dlouholetý sekretář Východočeské oblasti České jezdecké federace, člen Hradeckého jezdeckého klubu a především nesmírně milý a laskavý člověk.
25.03.2019 17:23  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Přečtěte si vzpomínku na pana Zdeňka Rajmonta. 
 
Narodil se 30. 3. 1928 v Hradci Králové na Pražském Předměstí.  Po válce byli stažení trofejní koně do stájí kasáren. Druhého září 1945 se měl konat v Hradci průvod městem, kterého se účastnilo celá řada místních sedláků na koních a tak se ještě se dvěma kamarády rozhodli účastnit také. V kasárnách řekli, že je tam posílá pan Synek a tam jim vybrali tři stejné trakeny. Protože je neuměli nasedlat tak jím je ustrojili němečtí vojáci, zajatci. Odpoledne se zařadili do průvodu. Měli velkou kliku, že nikdo z nich nespadl, žádný z nich před tím nikdy na živém koni neseděl. To byl začátek s koňmi.
 
Po válce se obnovila činnost Jezdecké společnosti a jezdeckého odboru Sokola, kterého se stal členem. Tam získal výcvik a zkušenosti pod odborným výcvikem jednak pana Synka, ale i bratra Pospíšila tehdejšího náčelníka jezdeckého odboru Sokola, jinak bývalého příslušníka jezdecké policie.  V jejich klubu působili jako trenéři mjr. Brejský, mjr. Šín. Už tehdy byl členem výboru a jedním z patnácti sokolských trubačů, se kterými troubil jezdecké fanfáry v Praze na všesokolském sletu.
 
Změnou politické situace v naši zemi a událostmi se zrušenými závody Selské jízdy v Nechanicích byla zrušena Jezdecká společnost a později i Sokol. Došlo k několika změnám názvu od Svazarmu, Spartaku až po dnešní název Hradecký jezdecký klub. Během několika let získal průkaz cvičitele, trenéra, národního rozhodčího i stavitele parkuru. Vždy, byl platným členem výboru až po jeho předsedu.
 
V r. 1989 byl spoluorganizátorem jednání ve Slatiňanech o vstupu Juveny do ČSTV. Když byly zřízeny k organizování jezdeckého sportu oblasti, stal se sekretářem Východočeské oblasti po dlouhých osm let. Zároveň byl zvolen jako předseda revizní komise výboru ČJF a tuto funkci zastával rovněž po dobu osmi let.
 
V Hradci Králové zorganizovali několikrát mistrovství ČR a po dvakrát mistrovství ČSR, kde byl autorem a stavitelem parkuru. Naposledy stavěl parkúr pro mistrovství ČR v Poděbradech. Často zastával funkci technického delegáta u nás ale i na Slovensku.
 
Když se stal předsedou HJK obnovil soutěž pro mladé jezdce "Memoriál Fr. Ventury" a k tomu získal sošku koně, kterou obdržel po vítězství Fr. Ventura v Amsterdamu. Tuto sošku má Východočeská oblast na svých tiskovinách, ale nepodařilo se ji získat zpět od Judr. Buchara a předat ji do muzea ve Slatiňanech. Podařilo se mu s Lesy české republiky, aby byla u nich lesnická výstava a k tomu bylo potřeba vybudovat zázemí a tak byla postavena tribuna, vchod do areálu a oplocení celého areálu. Později se vzdal své funkce, byl nejstarším členem a rozhodl se, sepsat něco z historie jezdectví v HK a proto, že vznik organizovaného jezdectví se stal 30. 3. 1928 v den jeho narození.
 
Poslední rozloučení s panem Zdeňkem Rajmontem proběhne 29. března v 11 hodin ve Sboru Kněze Ambrože v Hradci Králové.
 
Zdroj: web ČJF



Štítky: nekrolog
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE