reklama 11D

Jezdecký magazín: Vytrvalecké MČR, dostihy v Praze i skoky v Olomouci

ikonka

Celkem pět různých akcí se nám podařilo vmáčknout do Jezdeckého magazínu s datem 6. června. Podíváme se na MČR a CEI v Budislavicích a zavítáme do Velké Chuchle na rovinové dostihy i klusáky. Připomeneme si parkury SJC v Olomouci a GC v Hamburku.
06.06.2019 16:46  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

V dnešním vydání Jezdeckého magazínu vám ukážeme několik vrcholných akcí napříč různými disciplínami. Nabídneme mimo jiné první letošní mistrovství České republiky, ve vytrvalosti, které se konalo v Budislavicích na Plzeňsku. Naše kamera minulý víkend nechyběla ani na obou dostihových akcích ve Velké Chuchli. Cvalová Velká červnová cena určila favority pro České derby, ta klusácká potvrdila aktuální rozložení sil v celoročním seriálu Zlatý okruh.

Příznivci parkuru se můžou těšit na průřez Spring Junior Cupem v olomouckém Equine Sport Centru. A chybět nesmí ani ohlédnutí za šestým kolem série Global Champions na světoznámém hamburském kolbišti. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách.

O první mistrovské tituly se letos bojovalo v Budislavicích na Plzeňsku. V sobotu 1. června se tam jelo mistrovství České republiky ve vytrvalosti spojené s mezinárodními závody kategorie CEI.
Novinkou byl oddělený start mezinárodních soutěží a mistrovství České republiky, pokud se tedy konkrétní jezdci a koně neúčastnili zároveň obou dvou kategorií. V takovém případě startovali s mezinárodní skupinou.

Šestici jezdců v mezinárodní soutěži CEI s dvěma hvězdami čekala trasa dlouhá 120 kilometrů, na kterou se vydali přesně v šest hodin ráno. S patnáctiminutovým odstupem po nich vyrazil Petr Jadlovský v sedle klisny Bint Akkry. Tento zkušený český reprezentant byl tentokrát hodnocen pouze do národního šampionátu, což byl, jak jsme již zmínili, důvod k samostatnému startu.
Náskok mezinárodní skupiny však začal rychle stahovat. V první etapě byl o sedm minut rychlejší než vedoucí jezdkyně, Lucie Krejčová na Lamie. Té trval první čtyřicetikilometrový okruh 2 hodiny 39 minut a 19 sekund. O tři sekundy za ní dojela Barbora Koderová s Agentem Jackem. Třetí Táňa Terberová v sedle Kaité na ně ztrácela dvanáct minut. Hned po první části byl pro nepravidelné chody vyloučen valach WRK Nadjhan jediné zahraniční účastnice Němky Martiny Rudolf. V cíli druhé etapy, kterou zvládla nejlépe Lucie Krejčová s Lamiou, byly vyloučeny další tři dvojice a v mezinárodním závodu pokračovala vedle Lucie Krejčové už jen Barbora Koderová. V závěsu za nimi šeřil síly Petr Jadlovský, aby nakonec v třetí a čtvrté části zaútočil na nejlepší výsledek. V třetí etapě stáhl osm minut a v závěru byl rychlejší dokonce o více než půl hodiny. Do cíle tak dorazil jako novopečený mistr České republiky v kategorii seniorů. Celkem na zdolání 120 kilometrů potřeboval 8 hodin a 22 minut. Druhé místo obsadila Lucie Krejčová, která se vedle stříbra z mistrovství republiky mohla radovat z vítězství v mezinárodní soutěži CEI, kam se výkon Petra Jadlovského nezapočítával. Barbora Koderová se držela až do poslední etapy. Soutěž však nakonec, podobně jako většina startovního pole, nedokončila. 

Pro juniory a mladé jezdce byla připravená trasa měřící 80 kilometrů. Jedinou jezdkyní nahlášenou samostatně do národního šampionátu byla Kateřina Suchá na Lucií Ferrou, která opět startovala zvlášť, a to ještě dříve než účastníci CEI. Po ní pak vyjelo do terénu osm dvojic, jež závodily v mistrovské i mezinárodní soutěži zároveň. Kateřina Suchá nasadila natolik rychlé tempo, že se jí nikomu ze soupeřů na osmdesáti kilometrech nepodařilo dohnat. Do cíle poslední třetí etapy dojela v čase 4 hodiny 48 minut a 31 minut a zajistila si tak zlatou medaili a titul mistryně republiky. Velmi těsný byl souboj o další pozice na stupních vítězů. Druhá nakonec dojela Justina Sedláková na AE Egyptian Hakeem. Ta zároveň obsadila první místo v CEI s jednou hvězdou. O pouhé dvě sekundy porazila Kateřinu Vavruškovou, jež brala s klisnou Samantou mistrovský bronz a v mezinárodním hodnocení skončila druhá. Pro úplnost nesmíme zapomenout ani na třetí místo z mezinárodní soutěže CEI na 80 kilometrů, které získala Kateřina Teplá. V sedle Matyase zaostala za vedoucími jezdkyněmi o dvanáct minut. Záznam z mistrovství republiky ve vytrvalosti si můžete pustit na našem webu www.equit.cz.

Závodiště Velká Chuchle hostilo první červnovou sobotu hlavní přípravný dostih na České derby, 67. Velkou červnovou cenu Auto Jarov Kunratice. Za krásného slunečného počasí se na startu sešlo patnáct tříletých koní. Větší část z 2212 metrů dlouhé tratě odvodil v rychlém tepu hnědák Well Absolut. Když ale pole točilo do cílové roviny, všichni favorité už byli připraveni na předních pozicích. Středem dráhy zaútočil Pacific Hill a prostor k útoku se otevřel také favoritům Angkor Watovi a Chiouboucarovi. Nejvíce sil měl nakonec Angkor Wat pod žokejem Jaromírem Šafářem. Hřebec stáje Joly z tréninku Josefa Váni potvrdil svou vysokou třídu a také kvality bojovníka. V cíli měl 1 1/4 délky k dobru na druhého Pacific Hilla, třetí příčku bral domácí odchovanec Big Ben. Krk za synem klasické vítězky Brittany následoval na čtvrtém místě Chiouboucar a ziskem posledního dotovaného místa překvapil Uran. Angkor Wat vyběhl na rychlé dráze nový rekord dostihu 2:17,85. Dvacet let staré maximum Ray Of Lighta překonal bezmála o se

Také druhý vrchol chuchelské soboty, Cena Nory Jeane pro tříleté a starší klisny, nabídl velký souboj do posledních metrů. Sedmiletá Iwnianka s žokejem Janem Rájou o krk udolala do sezony vstupují favoritku Sašu, německá klisna Wangi Wangi doběhla čtvrtá. Také Iwnianka vytvořila nový rekord dostihu. 1600 metrů zaběhla za 1:37,61.


V neděli 2. června pokračovala na závodišti Velká Chuchle také klusácká sezona. Hlavní bod programu se shodou okolností jmenoval podobně jako vrchol sobotního cvalového odpoledne, totiž Velká červnová cena, a běžel se prakticky na identické distanci 2180 metrů. V roli velkého favorita šel na start jedenáctiletý hnědák Un Nuage d’Osmoz v sulce s Veronikou Poršovou, který při svém minulém startu dominoval zadrženě o 10 délek. Tentokrát se hvězda stáje Trotting Stars postarala o napínavější podívanou. Poršová odskakovala z poslední mety, a třebaže svou ztrátu stihla smazat už během prvního okruhu, vedoucí Gaudi Boko s Pavlem Vávrou jí kladl srdnatý odpor. Vávra dobře odhadl tempo a vítězství ztratil až v cílové rovině, kde se přes něj s lehkostí běžící Un Nuage d’Osmoz přece jen dostal a připsal si třetí letošní vítězství. Třetí Jos ztrácel na bojující dvojici 10 délek. Un Nuage d’Osmoz vyklusal kilometrový čas 1:16,2.

Druhým vrcholem dne byla Jarní cena tříletých EquiTV na 1670 metrů. Hned na startu udělal chybu jeden ze sledovaných koní Top Secret J’ a zdálo se, že se otevírá cesta k dalšímu suverénnímu vítězství Pamina se Zdeňkem Škobisem. Do poslední chvíle s ním ale držel krok jeho stájový kolega Game Atout. V uvolněném závěru se Pamino nakonec přes Game Atouta dostal a zvítězil jistě o 1/4 délky. Třetí skončila Zunny Misi. Záznamy všech víkendových dostihů z Velké Chuchle - tedy sobotních cvalových i nedělních klusáckých - najdete na našem webu www.equitv.cz.


Olomoucké Equine Sport Centrum hostilo ve dnech 31. května až 2. června parkurový Spring Junior Cup. Závody určené pro jezdce na pony a pro děti, juniory a mladé jezdce vyvrcholily nedělními Velkými cenami. Grand Prix pro pony se jela s rozeskakováním, do něhož z celkových dvaceti startujících postoupilo třináct dvojic. Kdo chtěl pomýšlet na stupně nejvyšší, musel překonat i rozhodující parkur čistě a v čase kratším než 31 sekund. Třetí příčku obsadil Jakub Hurtík, který se sedmnáctiletým Mistrem Merlinem dojel do cíle s nulou v čase lehce přes třicet sekund. Jen o tři desetiny rychlejší byla Kristýna Horníková na Hvězdě-H. Na překážkách nezaváhala a z Olomouce si odvážela pomyslné stříbro. Vítězkou Velké ceny pro jezdce na pony se stala Eliška Petrusová se zkušenou klisnou Kačenkou. Jejich výsledek měl hodnotu nula trestných bodů a 29,27 sekundy.

Parkur s překážkami do 120 centimetrů čekal na účastníky Velké ceny v kategorii dětí. Jela se jako jednokolová soutěž s finále. Po jedné chybě v každé jízdě dovezla Ema Saláková na holštýnském valachovi Quando 1. S přihlédnutím k finálovém času to stačilo na třetí místo. Jedno shození v základní části potkalo Lauru Najmanovou s valachem La Freiem. Ve finále už nechybovala a se čtyřmi trestnými body skončila druhá. Vítěznou dvojicí byly Karolína Dvořáková a Cornelia K. Ty jako jediné překonaly obě části soutěže bez trestných bodů. 

Mnohem vyrovnanější výkony předváděli junioři ve Velké ceně s překážkami do 130 centimetrů. Do finále jich postoupilo deset a všichni s nulou. O pořadí tak rozhodovaly výkony právě z druhé poloviny soutěže. Čistý výsledek zopakovali čtyři startující. Jedním z nich byla Sára Finsterle na Elektře, která dosáhla času 46,17 sekundy, což stačilo na čtvrté místo. O tři desetiny sekundy lepší čas zaznamenala Tina Laryšová v sedle zkušené klisny Cariny, kterou známe zejména s jezdkyní Lucií Strnadlovou. Třináctiletá holštýnská bělka tentokrát donesla tuto juniorku v Grand Prix na třetí místo. Druhou příčku obsadila Kateřina Matušková na holandské klisně F.Triomf. Do výsledkové listiny si zapsala dvě nuly a čas lehce přes 44 a půl sekundy. Pro vítězství si docválal Daniel Pospěch. S devítiletým valachem jménem Non Stop Nova Equi překonal základní i finálový kurz bez trestných bodů a rozhodující čas dokázal stlačit jen těsně nad 43 sekund.

Mladí jezdci se museli ve Velké ceně popasovat s překážkami s výškou do 140 centimetrů. Natálie Soukupová s Lordem Legacy překonala oba parkury bez trestných bodů. Finálový čas se blížil k šedesáti sekundám, což na vítězství nestačilo. Bylo z toho třetí místo. Jen těsný rozdíl od sebe dělil dvě nejvyšší příčky. Tereza Svobodová se zkušeným hnědákem Kleiner Lord předvedla dvě čisté jízdy a ve finále si zapsala čas 52,82 sekundy. O deset setin sekundy rychlejší byla Petra Pařenicová s holandským valachem Evergreenem P, která také nechybovala. Stala se tak vítězkou Velké ceny jezdců do 21 let. Druhé místo s nevelkým odstupem obsadila Tereza Svobodová. Záznam Spring Junior Cupu jsme pro vás připravili na adrese www.equitv.cz.

 

Parkurová série Global Champions má za sebou už šest kol. To prozatím poslední se konalo na světoznámém hamburském kolbišti. Soutěž družstev Global Champions League čítala tradičně dvě kola do 160 centimetrů. Vrchol byl na programu v sobotu 1. června. Člen družstva Prague Lions Holanďan Marc Houtzager na Sterrehof's Calimero dovezl v prvním kole čtyři trestné body. Napodruhé už nezaváhal. Jeho týmový kolega Marco Kutscher z Německa sedlal hřebce Chades of Blue. Zaznamenal s ním v každé jízdě po jedné chybě. Dvanáct trestných bodů v součtu stačilo Pražským lvům na desáté místo.

Pro nejvyšší bodový příděl si v Hamburku dojeli Piráti ze St. Tropez. Dva bezchybné výkony předvedl Belgičan Pieter Devos v sedle hnědáka Claire Z. Francouzský reprezentant Olivier Robert s Vivaldi Des Meneaux chyboval pouze v první části soutěže. Sobotní jízdu už zvládl bez zaváhání. Čtyři body v součtu měli také jezdci z Miami Celtics, ti však zaznamenali o čtyři sekundy horší čas. V čele bodování jsou Shanghai Swans před St. Tropez Pirates a Miami Celtics. Pražští lvi drží dvanácté místo.

Sobotní Grand Prix Hamburku vyhrál domácí jezdec Daniel Deusser, který s běloušem Jasmien v. Bisschop zajel čisté a zároveň nejrychlejší rozeskakování. Do výsledků si zapsal 45,95 sekundy. Bezchybný Egypťan Nayel Nassar na Luciferovi V na něj ztrácel v rozhodující části jen dvě desetiny sekundy a skončil druhý. Třetí místo bral Peder Fredricson ze Švédska. Ten se představil s valachem H&M All In.

 

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.
Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Také v příštích dnech se koná celá řada zajímavých akcí. V Litomyšli pokračuje další kolo Českého skokového poháru, na závodišti v Pardubicích se poběží překážkový Zlatý pohár. Z obou akcí vám o víkendu nabídneme přímé přenosy na adrese www.equitv.cz. V příštím Jezdeckém magazínu se můžete těšit i na noviny kolem série Global Champions, která se stěhuje do francouzského Cannes. Brzy na shledanou!





reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE