reklama 11A

Jezdecký magazín: V Brně vládl Klus, Chuchle zažila premiéru parkuru

ikonka

Jezdecký magazín EquiTV je tentokrát ryze parkurový. Podíváme se do Brna na druhé letošní kolo Českého skokového poháru. Zavítáme také do Velké Chuchle, kde se po mnoha letech měly premiéru parkury. Hned v úvodu si připomeneme GC v Šanghaji.
09.05.2019 17:50  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Dnešní Jezdecký magazín bude věnován vrcholným parkurovým akcím. Na úvod se podíváme do čínské Šanghaje, kde čtvrtým kolem pokračovala série Global Champions a tým Prague Lions zde zaznamenal zatím nejlepší výsledek letošní sezony. Z domácího dění vám nabídneme Velkou cenu Brna, která byla vrcholem dalšího kola Českého skokového poháru. A naše kamery nechyběly ani na dostihovém závodiště Velká Chuchle, kam se po mnoha letech vrátily parkurové závody. To všechno uvidíme v příštích patnácti minutách.

Čtvrté kolo prestižní parkurové série Global Champions hostila ve dnech 3. až 5. května Šanghaj. V Číně tentokrát reprezentovali družstvo Prague Lions Belgičan Niels Bruynseels a Nizozemec Marc Houtzager. Bruynseels v sedle desetiletého valacha Delux van T & L dovezl v sobotním prvním kole týmové soutěže nulu. Nechyboval ani Houtzager, který pro dvě kola s maximální obtížností zvolil dvanáctiletého hnědáka Sterrehof's Calimero. Pražští lvi tak měli před druhým kolem výbornou výchozí pozici. 

Niels Bruynseels o den později v druhé jízdě zaznamenal čtyři trestné body. A chybě se nevyhnul ani jeho kolega Marc Houtzager. Prague Lions s osmi trestnými body obsadili konečné třetí místo, což je prozatím nejlepší výsledek družstva v letošní sezoně. Pro vítězství si dojeli členové Monaco Aces. Na jejich triumfu se významně podílel Francouz Jullien Eapillard, který absolvoval s hřebcem Virtuose Champeix obě kola bez chyb. Na čele žebříčku nadále zůstávají Shanghai Swans. 

Druhým vrcholem mítinku byla Grand Prix bodovaná do série jednotlivců. Z řad Prague Lions se do ní kvalifikoval i Němec Marco Kutscher. S klisnou Chades of Blue shodil jednu překážku a dojel patnáctý. Marc Houtzager na Sterrehof's Calimero se po čistém základním kole probojoval do rozeskakování, v kterém po chybě skončil sedmý. O jednu příčku nad ním skončil Niels Bruynseels s Delux van T & L, který také jednou chyboval. Vítězkou Velké ceny se stala izraelská jezdkyně Danielle Goldstein v sedle klisny Lizziemary. Ke čtvrtému kolu Global Champions se vrátíme v příštím Jezdeckém magazínu, kde vám nabídneme další záběry a zajímavosti.

Jezdecký areál v Brně Veveří se během prvního květnového víkendu stal dějištěm Českého skokového poháru. Letos podruhé tam domácí špička závodila o body do žebříčků všech seriálových túr. Neděle 5. května nabídla finále a zároveň přinesla vrchol v podobě Falton Velké ceny Brna. 

My si nejprve krátce připomeneme finále rámcových túr. Na amatérské sportovce čekal parkur s překážkami do 110 cm, v němž o pořadí rozhodovalo rozeskakování. Rychlou a riskantní jízdu předvedla Nikola Huňová s Merrou. Čas by býval stačil na vítězství, jenže přišla smolná chyba, která Huňovou odsunula až na sedmou příčku. Podobné tempo nasadila v rozhodující části Zuzana Šimečková s klisnou Bliksem. Cílem projela sice v čase o 18 setin sekundy delším, ale zato bez chyb. Stala se tak vítězkou a díky bodovému přídělu se vyšvihla také do vedení průběžného hodnocení Amateur Tour.

Dílčí finále pro juniory bylo postavené jako hendikep s překážkami do 115, respektive 120 cm a o vítězi opět muselo rozhodnout rozeskakování. Smolná chyba připravila o prvenství Lenku Sikorovou, která v sedle holštýnského valacha Alcase zaznamenala nejlepší čas v hodnotě 32,18 sekundy. Velmi rychlá byla také dvojice Chantal Nová a Quissini. Ta překonala rozeskakování v čase 32,54 sekundy a zvládla to bez chyby, což jí vyneslo nakonec na první místo. Druhá dojela Kateřina Matušková na holandské klisně F.Triomf, která zaznamenala rovněž nulu. Na vítězku ztrácela sekundu a půl. Jako třetí se na stupně vítězů dostala Tereza Procházková s Liberty. Ani ona nezaváhala, ale dosažený čas už byl za hranicí 36 sekund.

V žebříčku Czech Junior Cupu se na první místo vyšvihla Chantal Nová s 20 body. Sdílí jej ovšem s Eliškou Hasnedlovou, která brala nejvyšší počet bodů v úvodním kole v Hořovicích. Ve stopětatřicítce určené pro jezdce ve věku do 25 let se po základním kole probojovali do rozhodující části jen tři bezchybní účastníci. Lucie Kumarová s Athosem svou jízdu nakonec vzdala a ve výsledkové listině jí připadlo třetí místo. Druhý skončil Jiří Tměj na Atilovi. Kurzem rozeskakování projel bez chyb a v čase 31,57 sekundy. Bez trestných bodů a o více než sekundu rychleji absolvovala rozhodující jízdu Miroslava Škanderová s Delisou a radovala se z vítězství. Lídrem bodování kategorie U25 je po druhém kole Jiří Tměj s 37 body. O 5 bodů méně má Natálie Ulčová na druhém místě a třetí je František Stružinský. Ten na vedoucího jezdce ztrácí 16 bodů. 

Vrcholem brněnského mítinku byla Falton Velká cena Brna. Do finále postoupilo devět bezchybných dvojic. Jako první vstupoval do kolbiště Jan Chýle. V základním kole s překážkami do 145 cm nasbíral devět trestných bodů a v rozhodující části k nim přidal ještě dvě shození. Jeho soupeři měli své jízdy ještě před sebou, ale dalo se předvídat, že 17 trestných bodů na nejvyšší příčky stačit nebude.

V mnohem lepší pozici byl Marek Klus. Do finálových jízd se probojoval s dvěma koňmi, navíc si s oběma z nich přinášel nulu. První jízdu absolvoval v sedle zkušeného hannoverského hřebce Carisona a přidal s ním ve finále druhý bezchybný výsledek. Ujal se tak vedení v soutěži. Rudolf Doležal na valachovi Quattro Cento sice napodruhé také nechyboval, jenže ze základního kola měl osm trestných bodů, takže Marka Kluse v roli lídra neohrozil.

Také Miloslav Příhoda zajel v sedle Casallyho čisté finále. Po přičtení pěti trestných bodů z první části se zařadil na průběžné druhé místo. A udržel se na něm i poté, co cílem projel Ondřej Pospíšil s Einfachem. Ten měl stejné skóre, ale rozhodující čas byl o více než dvě sekundy delší. Bez trestných bodů překonal finálový kurz Jan Chýle se svou stájovou jedničkou, běloušem Cool Paradise. V součtu s jednou chybou ze základního parkuru se vyšvihl na průběžnou druhou příčku. Dlouho tam však nezůstal. Jakub Štěrba totiž v sedle plemeníka Warnesse předvedl po čistém základním kole bezchybnou jízdu i napodruhé. Čas lehce přes 43 sekund ale na vedení nestačil.

Na vítězství útočila i Tereza Mücková s hřebcem Control Me Karsit. Zvolila rychlé tempo a cílem proletěla v suverénně nejlepším čase, jenže jednou chybovala. Jako poslední vstupoval do kolbiště Marek Klus se svým druhým svěřencem, devítiletým hřebcem Carebisem. V té chvíli už věděl, že má vítězství jisté. Překonat mohl jen svůj vlastní výsledek s Carisonem - a to se také stalo. Marek Klus v sedle Carebise zajel další čistý parkur, a to o dvanáct setin sekundy rychleji, než se mu to podařilo s Carisonem. Ve Falton Velké ceně Brna tak obsadil první i druhou příčku. Třetí místo získal Jakub Štěrba na Warnessovi a těsně pod stupni vítězů zůstala s jednou chybou nejrychlejší finálová dvojice Tereza Mücková a Control Me Karsit. V čele žebříčku hlavní túry je Jakub Štěrba, který má po dvou kolech 19 bodů. O druhé místo se s 15 body dělí hned tři jezdci, a to Marek Klus, Sergei Motyguine a Ondřej Pospíšil. Nezkrácený záznam z brněnské zastávky Českého skokového poháru najdete na našem webu www.equitv.cz.

Závodiště v Praze Velké Chuchli je pro mnohé fanoušky koní spojené pouze s dostihovým sportem. To se však od letošní sezony mění. Po mnoha letech se sem vrátily také parkury. V neděli 5. května se jela Jarní cena Velké Chuchle. Soutěž s překážkami do 135 cm byla vypsaná s finále, do něhož se probojovalo deset bezchybných dvojic.

Do kolbiště vstupovala jako první Andrea Halíková, která na klisně Omard Lottie zaznamenala jedno shození. Ani Adéla Půlpánová se ve své jízdě s valachem Fantasticem S nevyhnula jedné chybě. Měla však lepší čas, a díky tomu se dostala do vedení. Vzápětí ji o něj připravil zkušený jezdec Luboš Vondráček. V sedle třináctileté hnědky Deviline Z projel finálovým parkurem bez trestných bodů v čase 47,54 setin sekundy. Nechybovala ani Michaela Refková. Se svou bělkou Grace Federicou dojela do cíle s nulou a v čase o tři sekundy pomalejším než Luboš Vondráček. Zařadila se tak za něj na průběžnou druhou příčku. Veronika Turečková s Einstainem dovezla osm trestných bodů a na nejvyšší pozice tak pomýšlet nemohla. Jedno shození postihlo také dvojici Kateřina Málková a G-Bugatti Dwerse Hagen. Dosažený čas bezmála 53 sekund ovšem nepatřil k nejlepším.

Juniorka Anna Helebrantová s belgickým valachem Epo Van De Achterhoek dokončila druhou jízdu po čistém základním kole se čtyřmi trestnými body. Její čas přesáhl 52 a půl sekundy. Nulu dovezl napodruhé Petr Dohnal s oldenburskou hnědkou Monte Power. Na lídra soutěže ani na průběžně druhou Michaelu Refkovou však jeho tempo nestačilo. Dva čisté výkony předvedl i Vladimír Tretera. S valachem Gangsterem Van de Noddevelt projel cílem v čase, s nímž dosáhl na průběžnou třetí příčku. 

Nejlepší výsledek v základní části patřil Sergeiovi Motyguinovi, takže do finále nastupoval v sedle Dylana jako poslední. Kurz překonal znovu bez chyb, ale lídra z vedoucí pozice nesesadil. Vítězem premiérové Jarní ceny Velké Chuchle se stal Luboš Vondráček. Sergei Motyguine skončil na druhém místě a třetí příčku brala Michaela Refková. Nezkrácený záznam z Jarní ceny Velké Chuchle si můžete pustit na www.equitv.cz.

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.

Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

V příštím Jezdeckém magazínu se znovu vrátíme ke čtvrtému kolu parkurové série Global Champions v Šanghaji. Další souboje špičkových mezinárodních jezdců pokračují už od 17. května v Madridu. Hradištko u Sadské bude ve dnech 10. až 12. května hostit další díl domácí parkurové série Champions Tour.

A rušno bude také na závodišti Velká Chuchle. V sobotu 11. května se poběží druhý klasický dostih sezony Velká jarní cena a v Memoriálu dr. Frankenbergera bude k vidění několik zajímavých kandidátů Českého derby. Celé odpoledne vám nabídneme v přímém přenosu na adrese www.equitv.cz.

Těšit se můžete také na vysílání dostihových akcí následujícího týdne. V sobotu 18. května se na chuchelském závodišti běží klusácká Velká cena primátora hlavního města Prahy a o den později pokračuje cvalová sezona Velkou květnovou cenou. Průřez veškerým děním vám nabídneme v příštím Jezdeckém magazínu. Brzy na shledanou!





reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE