reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV: Zduchovické úspěchy, Rudolfův pohár i dostihy

ikonka

Tematicky bohatý je první květnový Jezdecký magazín EquiTV. Připomeneme si úspěchy českých jezdců na CSIOchJY ve Zduchovicích a vrátíme se do Kladrub, kde se konal vozatajský Rudolfův pohár. Vše uzavře krátký dostihový souhrn z Chuchle.
02.05.2019 17:15  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE TADY

V dnešním Jezdeckém magazínu vám nabídneme atraktivní záběry ze tří různých disciplín. Ve středočeských Zduchovicích proběhl minulý týden druhý ročník mezinárodních skokových závodů CSIO pro děti, juniory a mladé jezdce, kde nechyběly Grand Prix ani Pohár národů. Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem hostil ve stejném termínu populární Rudolfův pohár, tedy mezinárodní vozatajské závody CAI. A zamíříme také do Velké Chuchle, kde se v neděli nečekaně prosadil valach v barvách nejmladšího majitele. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách. 

Druhý ročník mezinárodních skokových závodů CSIO pro děti, juniory a mladé jezdce hostily ve dnech 24. - 28. dubna středočeské Zduchovice. Hlavními vrcholy programu byly páteční Poháry národů a nedělní soutěže Grand Prix. 

Nejprve vám ukážeme právě týmové Poháry národů. Jako první nastoupili do soutěže družstev jezdci v kategorii dětí. Dva celky vyslalo Maďarsko a nechyběl ani český národní tým. Maďarské družstvo s označením 2 nasbíralo během dvou kol na překážkách do 125 centimetrů 32 trestných bodů a s velkým odstupem zůstalo na třetím místě. Naopak souboj o nejvyšší příčku mezi Českou republikou a Maďary s číslem 1 byl napínavý do posledního momentu. Domácí družstvo podržel výborným výkonem Štěpán Filip, který v sedle zkušeného bělouše Cascara ani jednou nechyboval. Velmi dobře si vedla také Adéla Opatrná. Ta s klisnou Lordany na překážkách nezaváhala a celkově inkasovala pouze jediný trestný bod za překročený čas v prvním kole.

Činili se však i Maďaři. Dvojitou nulu zapsala Lizanna Kiss s Quiparou Z. Poté, co se škrtly nejhorší výsledky z každého kola, a na start čekal poslední jezdec, zůstávalo na maďarském kontě 5 trestných bodů. A finišman Maďarů Csongor Töro s hnědákem Chacco Boyem předvedl bezchybnou jízdu. Zopakoval tak nulu z prvního kola a dostal český tým pod tlak. 

V českých barvách startovala jako poslední Laura Najmanová s valachem La Freiem. Za stavu, kdy měl domácí tým před její jízdou jediný trestný bod, bylo jasné, že musí dojet čistě, pokud má český tým zvítězit. V případě jedné chyby by se Česko a Maďarsko rozeskakovaly o vítězství. Pokud by šlo k zemi více překážek, na vítězství by dosáhli Maďaři. Laura Najmanová však prokázala pevné nervy a stejně jako v první části, ani ve druhém kole neudělala žádnou chybu. Český dětský tým ve složení Štěpán Filip, Viktor Skutecký, Adéla Opatrný a Laura Najmanová slavil ve Zduchovicích první místo.

Na juniory čekal parkur s překážkami do 135 cm. Do soutěže bylo nahlášeno devět družstev. Česká republika vyslala dva týmy a lépe si vedl ten s označením dva. Poté, co byly odečteny nejméně vydařené výsledky z prvního i druhého kola, měli jeho členové na kontě celkem 16 trestných bodů. Nejlépe se s kurzem popasovala dvojice Sofie Najmanová a Fhorla, která udělala v obou jízdách jednu chybu. Jedno shození zaznamenala také Petra Pařenicová s bělkou Calledou. Výsledek stačil nakonec na sdílené druhé místo. Český tým dva se o něj dělil s Maďary, kteří nasbírali rovněž čtyři započítané chyby.

S výrazným náskokem zvítězilo Německo. Ryze dívčí sestava Henrike-Sophie Boy, Anna Jurisch, Alina Sparwel a Johanna Beckmann nezapsala během dvou kol ani jeden trestný bod. Poslední jmenovaná jezdkyně, která měla za Německo zodpovědnou pozici finišujícího jezdce, se nakonec na kolbiště dostala jen jednou, a to v druhém kole. V tom prvním to po třech čistých jízdách kolegyň nemělo význam a v tom druhém si mohla dovolit jakýkoliv výsledek. Přesto, nebo právě proto, dovezla stejně jako ostatní Němky nulu. 

V Poháru národů mladých jezdců s překážkami do 140 cm se celky České republiky umístily na třetím a čtvrtém místě. Bronzového družstvo, které dovezlo celkem 22 trestných bodů, startovalo ve složení Anna Held, Kateřina Kučerová, František Stružinský a Sára Vingrálková. Nejlepší výkony podala Sára Vingrálková s klisnou L´Amour. Na překážkách nechybovala a dovezla jen jeden trestný bod za překročení času. Vítězně vyšli z klání mladých jezdců zástupci Maďarska. Jako nejplatnější členka týmu se ukázala Sára Hollé, která s Clintem zaznamenala jeden trestný bod v součtu z obou kol. 

Nedělní program nabídl další vrcholy celého mítinku. Tím byly soutěže Grand Prix. V dětské Velké ceně s překážkami do 130 cm se z Čechů nejvíce dařilo Adéle Opatrné na Lordany. Po čisté první jízdě postoupila do druhého kola. V tom sice shodila jednu překážku, ale i tak dosáhla na výborné třetí místo. Vítězkou se stala maďarská jezdkyně Kinga Jarmy, která s Ludwigem zaznamenala dvě nuly a nejrychlejší čas druhého kola.

O pět centimetrů vyšší překážky byly připraveny pro juniory v jejich Velké ceně. Velmi dobře se s nimi poprala Tereza Svobodová. Ta v sedle české klisny Britanie nezaváhala ani v jedné z jízd a s časem 38,64 obsadila druhé místo. Rychlejší a rovněž bezchybná byla Němka Henrike-Sophie Boy na klisně Saint Salimě a stala se tak vítězkou letošní Grand Prix Zduchovice.

Poslední Velká cena byla určená pro mladé jezdce a její překážky dosahovaly výšky do 140 cm. Třetí místo obsadila Kateřina Kučerová. Ta se svou stájovou jedničkou Anabel van´t Kathof dovezla v obou jízdách osm trestných bodů. O chybu méně zaznamenal Maďar Vince Jarmy v sedle oldenburského hřebce Zeusze a tento výkon mu vynesl druhou příčku. Jedinou dvojicí, která dokázala překonat obě kola bez trestných bodů, byla Michaela Rodová s běloušem Cartanem K. Díky nim tak v samém závěru CSIO Zduchovice hrála česká hymna.

Nezkrácený záznam ze všech soutěží CSIO ve Zduchovicích si můžete pustit na našem webu wwww.equitv.cz.


Rudolfův pohár pořádaný Národním hřebčínem v Kladrubech nad Labem letos přinesl rekordní účast. Mezinárodních vozatajských závodů CAI se zúčastnilo o posledním dubnovém víkendu více než sto kočárů. Českým jezdcům se dařilo zejména v nižší dvouhvězdové úrovni. V soutěži jednospřeží dokončila na třetím místě Markéta Sedlinská a v párech se Daniel Bejr dokonce radoval z vítězství.

V kategorii CAI s třemi hvězdami se domácí vozatajové v enormně silné konkurenci prosazovali mnohem složitěji. V soutěži singlů zaznamenal nejlepší český výsledek Karel Nývlt. Ten skončil díky solidnímu výkonu v maratonu na celkovém desátém místě. V čele se držela od začátku klání Polka Katarzyna Kurys s Biraldem. Vyhrála drezuru i terénní jízdu. V závěru mezi kužely sice zaváhala, v součtu všech zkoušek to přesto stačilo na první místo. Po celou dobu šlapala Katarzyně Kurys na paty Němka Jessica Wächter, která nakonec zůstala těsně druhá. Od nejvyšší příčky ji po vítězném parkuru dělilo jen sedm desetin trestného bodu. 

Bezmála padesátka kočárů odstartovala do tříhvězdové kategorie dvojspřeží. Vedoucí pozici si po drezuře vybudoval obhájce loňského triumfu Němec Sandro Koalick. Jenže s párem Cetinka a Fasco po kolizi vůbec nedokončil sobotní maraton. S druhým dvojspřežím Don Quichotem a Edmondou pak pokazil nedělní parkur a obsadil až dvanácté místo. Nejvyšším patrům výsledkové listiny dominovali tentokrát zástupci Polska. Rafal Wojtacha, jenž dovezl do Kladrub také dva páry, obsadil druhou a třetí příčku. Navíc s Elgerem a Erosem ovládl samostatné hodnocení jízd mezi kužely. Bartlomiej Kwiatek vstupoval do nedělní části závodu jako lídr. Jízda mezi kužely se mu vůbec nevydařila, předvedl až dvacátý výsledek. Jeho pozice po drezuře a maratonu byla však natolik silná, že celkový součet stačil na konečné první místo. I když s velmi těsným rozdílem dvou desetin trestného bodu.

V královské kategorii čtyřspřeží se sešlo šest účastníků, mezi nimiž nechyběl zástupce kladrubského hřebčína Jiří Nesvačil junior. Ten navíc na domácí půdě obhajoval prvenství z roku 2018. Úvodní část soutěže, drezurní zkouška, však vyšla nejlépe polskému jezdci Piotrovi Mazurkovi, Nesvačil za ním dojel druhý. V sobotním maratonu Polák nasbíral chyby a propadl se na třetí místo. A na něm zůstal i v závěru mítinku.

Jiří Nesvačil junior se po terénní části stále držel na průběžné druhé příčce. V neděli se k obhajobě přiblížil na dosah, když vyhrál parkur. Ale ani to nakonec nestačilo. Výrazný náskok si totiž skvělým výkonem v sobotní zkoušce udělal Rakušan Josef Leibetseder junior a do konce závodů ho již nepustil. Stal se tak vítězem kategorie čtyřspřeží v Rudolfově poháru s ročníkem 2019. Jiří Nesvačil skončil druhý. Nezkrácený záznam Rudolfa poháru najdete na našich internetových stránkách www.equitv.cz.

Jeden z nejlépe obsazených ročníků sprinterského Memoriálu Jaroslava Maška v neděli na závodišti Velká Chuchle vyhrál čtyřletý valach Bridport pod žokejem Janem Vernerem. Hnědák trénovaný Štěpánkou Myškovou proti elitě domácích sprinterů slavil první vítězství kariéry. V těsném doběhu porazil o jednu a čtvrt délky silně finišujícího Red Persiana, třetí doběhl osmiletý Tropical Bond.

Sázkový favorit Noble Cliffs následoval na čtvrtém místě poté, co jeho jezdci Adamu Florianovi v rozhodující chvíli ulétla plácačka bičíku a svého hnědáka v závěru vyjížděl jen rukama. Vítěz Gomba handicapu Master Of Gold skončil pátý. Pro manžele Štěpánku a Jaroslava Myškovy, kteří působí ve Valech u Přelouče, to bylo emotivní vítězství. Zrodilo se totiž v barvách rodinné stáje Jakub Myška - Myšková a cenu pro vítěze si osobně převzal jejich malý syn Jakub. Z Irska dovezený Bridport naznačil své možnosti už dříve dvěma druhými místy v dostizích II. kategorie. Nyní by měl být směřován do dalších jedničkových sprintů.

Zajímavým dostihem byla také čtyřková Cena Logio na 2400 metrů, ve které si pro suverénní vítězství doběhl tříletý Dalandi s žokejem Janem Rájou. Hřebec z vlastního chovu rodiny Nieslanikových je přihlášen do Českého derby i St. Legeru a ve druhém startu kariéry ukázal nemalý potenciál. Už v polovině cílové roviny bylo o vítězi rozhodnuto a v cíli měl svěřenec trenéra Miroslava Nieslanika k dobru 6 délek. Také na dalších místech doběhli koně přihlášení do klasických dostihů Reine D’Argent a Zafiro

 

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.
Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Také nadcházející dny budou v jezdeckém sportu rušné. Po mnoha desetiletích se vracejí parkurové závody na pražské závodiště Velká Chuchle, kde se od pátku 3. května do neděle 5. května pojedou třídenní soutěže v rámci Jarní ceny Velké Chuchle. Na programu budou klání pro děti zařazené do seriálu Národní pony pohár ČJF, ale i soutěže s překážkami do 135 centimetrů.  
Sledované parkurové závody se o víkendu konají i v Brně, kde pokračuje další zastávkou Český skokový pohár s vrcholem v podobě Velké ceny Brna.

A těšit se můžete i na další pokračování prestižní série Global Champions, které se v těchto dnech jede v čínské Šanghaji. Vše důležité shrne příští díl Jezdeckého magazínu. Brzy na shledanou!





reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE