reklama 11B

Jezdecký magazín EquiTV: Tři reportáže v posledním únorovém magazínu

ikonka

Jezdecký magazín EquiTV s datem 28. února je skutečně nabitý. Přináší hned tři reportáže. Podíváme se do Královic na druhé parkurové kolo zimního poháru, neuteče nám ani Galavečer českého turfu a také si připomeneme předvýběr hřebců ČT.
28.02.2019 16:52  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE TADY

Poslední únorový Jezdecký magazín EquiTV se vrací k mimořádně rušnému víkendu, ze kterého vám nabídneme hned tři reportáže. V Královicích u Slaného pokračoval Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace v parkurovém skákání. Zajímavou podívanou nabídl také jarní předvýběr mladých hřebců k plemenitbě v rámci plemenné knihy českého teplokrevníka v Olomouci. A v pražském Národním domě na Vinohradech byl v rámci Galavečera českého turfu slavnostně vyhlášen Kůň roku 2018. To všechno včetně ohlasů přímých aktérů vám nabídneme v příštích patnácti minutách.

Druhé kolo Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace v parkurovém skákání hostily v neděli 24. února Královice u Slaného. Početné publikum vytvořilo výbornou kulisu pro všechny účastníky tří seriálových túr. 

V soutěži bodované v rámci túry pro pony si pro pomyslný bronz dojela vítězka úvodního mítinku Klára Hlaváčková v sedle Sama, která nechybovala v základním kole ani rozeskakování. Dvě nuly a rozhodující čas v hodnotě 23,62 sekundy si na druhé příčce výsledkové listiny zapsala Anna Abtová s poníkem Nantanem B.B. Jen o jednu desetinu rychlejší byla v rozeskakování Karolína Prušáková na Sabině a dojela si tak pro vítězství a nejvyšší počet pohárových bodů. Karolína Prušáková se tak dostala na první místo žebříčku Pony túry, které sdílí s Klárou Hlaváčkovou. Obě mají 38 bodů. Třetí příčka patří s 35 body Anně Abtové. 

Parkur s překážkami do 115 cm čekal na účastníky Malé túry. Soutěž se jela na čas, a kdo chtěl pomýšlet na pozici nejlepší pětce, musel zajet čistě a vejít se s dosaženým časem do 55 sekund. Pátá Linda Hošková v sedle oldenburského valacha Elliota projela cílem s nulou a v čase 54,61 sekundy. Výrazně rychleji, v čase lehce přes 51 sekund, procválala kurzem soutěže dvojice Jan Bardon a Hillija MM. To stačilo na čtvrté místo. O sedm setin kratší čas stačil na zdolání trasy Darině Hochmanové, která sedlala Chiquitu-LS. Na překážkách nechybovala a skončila třetí. Druhou příčku zaznamenal Jan Štětina v sedle holandského hřebce Gylorda S. Nejlépe se s jednohvězdovým „eLkem“ popasovala Tereza Veselá, která s mladou sedmiletou klisnou Histannií absolvovala rychlou i čistou jízdu a vybojovala nejvyšší bodový příděl do žebříčku Malé túry. S 39 body se dostala do čela průběžného pořadí. Na druhou Jaroslavu Špurkovou má náskok 12 bodů. Třetí místo patří Ondřejovi Pospíšilovi, který má 24 bodů.

Velká túra byla podle pravidel vypsaná s finále pro deset nejúspěšnějších dvojic ze základního kola. Překážky dosahovaly výšky do 125 cm a třetina velmi kvalitního startovního pole se s nimi popasovala bez zaváhání. V rozhodující části tak kompletní desítka finalistů začínala od nuly. Ondřej Pospíšil s Calmem inkasoval v druhé jízdě 6 trestných bodů a pořadí nejlepších deseti dvojic uzavřel. Jedno shození zaznamenal Dušan Simovski na valachovi Zero Waste. Jeho dosažený čas v druhé jízdě měl hodnotu 42,11 sekundy, což stačilo na devátou příčku. Osmé místo brala dvojice Luděk Smaha a Flexicon. I oni měli 4 trestné body, zato o více než dvě sekundy lepší čas. Jedna chyba potkala také Darinu Hochmanovou, která závodila s devítiletou klisnou Chiquitou LS. Díky velmi rychlému tempu dokončila na sedmé příčce.

Šest nejvýše postavených dvojic si poradilo bez trestných bodů po základním kole i s finálovým kurzem - a tak byl nejdůležitějším faktorem dosažený čas. Hned se dvěma svěřenci se do finále probojoval Aleš Opatrný. S koněm Greentex zaznamenal mezi bezchybnými jezdci nejdelší čas, takže dojel šestý. Výrazně rychleji absolvoval finále na valachovi Sangris Boy. S tím rovněž nechyboval a s druhým nejlepším časem inkasoval druhý nejvyšší bodový příděl do žebříčku. Páté místo obsadil Rudolf Doležal. Jeho výsledek s holandskou klisnou Electric Lady činil nula trestných bodů a 38,95 sekundy. O sedm desetin méně potřeboval na překonání parkuru Miloslav Příhoda, který sedlal Quibconu. Skončil s ní těsně pod stupni vítězů.

I Tereza Veselá si finálový parkur zkusila dvakrát. Na Donje HDH ho absolvovala s nulou a s časem těsně pod hranicí 38 sekund skončila třetí. Ještě lépe si vedla s holandským valachem Handsomem.  S tím dojela do cíle také bez zaváhání a navíc v bezkonkurenčně nejlepším čase. Díky vítězství se dostala do vedení průběžného pořadí. V tabulce má 39 bodů. Miloslav Příhoda na druhé příčce má o pět bodů méně. Třetí místo patří Ondřejovi Pospíšilovi, jehož skóre je 25 bodů.

Galavečer českého turfu v Národním domě na Vinohradech byl poslední tečkou za minulou dostihovou sezonou a také pozvánkou na tu letošní, která začíná 7. dubna. Pro Jockey Club ČR bude obzvlášť významná. Na jaře totiž uplyne 100 let od založení Československého Jockey Clubu a tím i systematické snahy o pořádání moderních dostihů na českém území. V Majakovského sále byli v sobotu 23. února oceněni šampioni sezony 2018 i nejlepší koně v jednotlivých věkových a distančních kategoriích. Celkem se rozdalo 27 trofejí. 

Tou nejvíce očekávanou byl samozřejmě Kůň roku 2018, který se vyhlašoval už po devětačtyřicáté. Za třetí místo v britském Champion Stakes ho získal valach Subway Dancer ze stáje Bonanza. Svěřenec trenéra Zdena Koplíka dostal bezmála 74 procent hlasů. Nejčastěji byl na pódiu prezident Jockey Clubu a majitel Jiří Charvát, jehož koně získali hned pět šampionských titulů. Vedle nejlepšího dvouletého hřebce Kinga Archieho a sprintera Mr Righta bodovala hlavně překážková část stáje. Vítěz Velké pardubické Tzigane du Berlais podle očekávání získal titul nejlepšího krosaře a nejlepším proutěnkářem se spolu s Anakingem stal Aztek, který byl vyhlášen i nejlepším koněm českého chovu.

Dva tituly získali svěřenci trenéra Václava Luky mladšího - Wireless je šampionem mílařů a Nagano Gold kraluje vytrvalcům. Pro poháry a šeky si přišli také šampioni jezdců. Na překážkách kralující Sertaš Ferhanov se v zimě přesunul do Francie, ale šampiona rovinových jezdců Davida Lišku bychom měli na českých závodištích vidět nadále. I proto, že se teprve v červnu vyučí. Jockey Club předal také dvě ceny za dlouholetý přínos dostihovému sportu. Obě měly souvislost s Velkou pardubickou. Za dlouholetou podporu nejslavnějšího českého dostihu byla oceněna Česká pojišťovna a možná největší aplaus večera sklidila žijící legenda českého turfu Václav Chaloupka.

Asociace svazu chovatelů koní uspořádala ve dnech 23. a 24. února jarní předvýběr mladých hřebců k plemenitbě v rámci plemenné knihy českého teplokrevníka. Chovatelskou akci hostilo Equine Sport Centrum v Olomouci a komisi se při ní předvedlo třináct tříletých hřebců. Sedm z nich bylo vybráno, přičemž nejvíce se komisařům líbil holandský teplokrevník Lamaze TN. Hnědákovi po otci Grandorado TN udělili prémii. Ocenili jeho enormní skokové schopnosti, sílu odrazu a velmi dobrou mechaniku pohybu.

Dalším z vybraných hřebců byl oldenburský Shiny Air II, jehož otcem je Sir Donerhall I. Úspěšně prošel předvýběrem také v Česku narozený ryzák Ares. Ten nejen svou barvou nezapře otce Arista Z. Dalším z hřebců českého chovu, kterého komisaři doporučili dál k plemenitbě, je Artuš z Branského doubí. Ten je v majetku Zemského hřebčince v Písku, stejně jako jeho otec Warness ZH. V Písku je doma také český teplokrevník Chaming Gangster po Go-On T.S., který rovněž uspěl. I hnědák Volis je příslušníkem plemene český teplokrevník a je také dalším tříletým hřebcem předvybraným v Olomouci. Jeho otcem je Volonter T. Sedmým úspěšným hřebcem je Corcento po fenomenálním běloušovi jménem Cornet Obolenski. Představili se i hřebci starších ročníků, kteří byli vybráni v sestavě Noowanda Semilly,  Flipper Sun, Firestone, Global Champion TN,  He’s Blue, San Schufro, Charles Blue a plnokrevný Age of Jape. 

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.
Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

První březnový víkend bude v jezdeckém světě ve znamení prestižních a atraktivních akcí. Od čtvrtka do soboty probíhá v Dauhá první kolo prestižní parkurové série Global Champions. Na horké katarské půdě samozřejmě nebudou chybět ani Anna Kellnerová a další členové týmu Prague Lions.

V sobotu 2. března se pojede třetí kolo Zimního jezdeckého poháru ČJF spřežení, které tentokrát hostí hala Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. A vůbec poprvé zavítá do Česka pólo na sněhu. Mezinárodní turnaj Taxis Snow Polo se koná ve dnech 1. - 3. března na speciálně upravené ploše pardubického závodiště. Stěžejní program je naplánován na sobotu 2. března.

Na souhrnné reportáže ze všech těchto akcí se můžete těšit v příštím Jezdeckém magazínu EquiTV. Brzy nashledanou!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE