reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV: Tlumačov zažil skokové a vozatajské kolo ZJP

ikonka

Tlumačov se stal ve dnech 16. a 17. března dějištěm posledního kvalifikačního kola Zimního jezdeckého poháru ČJF. V sobotu závodili parkuroví jezdci, o den později sbírali poslední body vozatajové. Vše jsme shrnuli do Jezdeckého magazínu!
21.03.2019 15:58  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN JE K ZHLÉDNUTÍ TADY

Jezdecká zima se pomalu, ale jistě nachýlila ke svému závěru. V dnešním Jezdeckém magazínu vám ukážeme poslední kolo Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace, které hostil Zemský hřebčinec v Tlumačově.

Uzavřela se tak kvalifikační část seriálu, který ve dnech 22. až 24 března vyvrcholí finálovým mítinkem v podobě Jezdeckého festivalu v Královicích u Slaného. V následujících patnácti minutách si budete moci připomenout hlavní aktéry čtvrtého kola poháru v obou disciplínách – ukážeme vám totiž souboje parkurových jezdců i vozatajů. 

Poslední závody zařazené do parkurové části Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace se konaly v sobotu 16. března v Zemském hřebčinci v Tlumačově. Největší konkurence se tentokrát sešla v kategorii pony. Na jihovýchod Moravy zamířily pro poslední body i jezdkyně z poměrně vzdálených klubů. Těsně před finále seriálu, které se odehraje už 23. března v Královicích, nechtěly nechat nic náhodě. 

Patřila k nim i Eliška Perlíková. Ta se s dvěma koňmi probojovala do rozeskakování soutěže a po čistých jízdách se zařadila na osmé, respektive sedmé místo. Body získala za svůj lepší výkon, kterého dosáhla v sedle Fabia. Šestou příčku obsadila Vanessa Bahledová na klisně Myšlence. V jediném kole, ve kterém letos startovala, si zapsala patnáct bodů a vybojovala tak vstupenku do královického finále. Premiéru v letošní Pony túře zažila v Tlumačově také Eliška Semrádová se Sangarem. Předvedla čistou jízdu a hned z toho bylo šestnáct bodů za páté místo i kvalifikace do finále. Nikol Bahledová obsadila po bezchybném výkonu s klisnou Castlehill Cassie čtvrté místo. Také ona si tímto výsledkem zajistila postup do finále. Pomyslný bronz brala Vanessa Langrová na klisně Axiss, kterou jsme letos viděli pouze v tlumačovském kole. Kurz rozeskakování překonala bez zaváhání a katapultovala se na postupovou finálovou pozici. Nejlepší formu si do posledního kola dovezla Eliška Petrusová. Startovala s dvěma svěřenci a seřadila se s nimi na nejvyšších příčkách. S Kačenkou dojela v čase 27,49 sekundy na druhém místě. Tento výsledek se jí do seriálového bodování nepočítal, protože ještě lepší výkon podala s Juráškem. S tím si v čase o bezmála dvě sekundy kratším dojela pro vítězství. Plný počet dvaceti bodů ji na žebříčku Pony túry posunul z původně z třináctého na čtvrté místo. Jako vítězka základní části zimní túry půjde do finále Anna Abtová, která má 55 bodů. Druhé místo patří Karolíně Prušákové s 41 body a o tři body méně má Klára Hlaváčková na třetí příčce.

V přestávce mezi soutěžemi jsme využili příležitosti a požádali jsme o rozhovor ředitele Zemského hřebčince v Tlumačově Ing. Davida Olejníčka. 

Do parkuru bodovaného v rámci Malé túry a postaveného na překážkách do 115 cm nastoupilo osm dvojic. Petr Richtařík v sedle Lordona zahájil s jednou chybou. Zaznamenal ji na kolmém skoku číslo tři. Velmi pěkný výkon podala dvojice Nicole Chrastinová a Boldrick. Už se zdálo, že překoná kurz soutěže bez trestných bodů, ale na posledním skoku přišla chyba. S časem o více než deset sekund lepším se Nicole Chrastinová zařadila na průběžnou první příčku před Petra Richtaříka. To však netrvalo dlouho. Startovní pozici číslo tři měla Kristýna Koutná, která s klisnou Cascavellou proletěla parkurem bez zaváhání a ve výborném čase 47,68 setin sekundy. Rychlou riskantní jízdu zvolila také Sandra Petkovič. V sedle Jacqueline si zapsala nejlepší dosažený čas, jenže chybovala na posledním skoku. Pád její výsledek nijak nepoznamenal, protože k němu došlo až po projetí cílem. Dvojice se díky tomu zařadila na druhé místo průběžného pořadí.

Osm trestných bodů po dvou shozeních zaznamenala Anna Janíčková, která s hnědkou Zamorou výsledkovou listinu uzavřela. Zuzana Přibylová sedlala bělku Queen Gaspari a kurz se jí podařilo překonat bez shození. Dosažený čas měl hodnotu 55,16 sekundy a v té době stačil na druhé místo. Jenže hned následující dvojice Tereza Benediktová a Yeti předvedla další čistý výkon a dokonce o téměř tři sekundy rychlejší, takže Zuzanu Přibylovou z druhé příčky odsunula. Posledním startujícím byl Petr Rektořík s Adonisem. I jemu se podařilo přejít parkur bez chyby, nicméně tempo na nejlepší trojici nestačilo. Vítězkou se v Tlumačově stala Kristýna Koutná, která za sebou nechala Terezu Benediktovou a Zuzanu Přibylovou. Hned pět jmen z výsledkové listiny posledního kola proniklo také do finálové dvacítky v bodování Malé túry. Kromě Kristýny Koutné, Terezy Benediktové a Zuzany Přibylové to byli ještě Petr Rektořík a Sandra Petkovič. Na čele konečného hodnocení však závěrečný mítink nic nezměnil. Základní část bodování ovládla Tereza Veselá s 57 body. Druhé místo patří Miloslavovi Příhodovi s 35 body a o pět bodů méně má třetí Ondřej Pospíšil.

Stejnou trojici najdeme také v konečném bodování základní části Velké túry. Ta se v Tlumačově nekonala, a tak pořadí zůstává stejné, jako po třetím kole. Na první příčce je Tereza Veselá s 59 body. O pět bodů méně má druhý Miloslav Příhoda a na třetím místě je Ondřej Pospíšil se 45 body. Nezkrácený videozáznam všech parkurových soutěží v Královicích najdete na našem webu www.equitv.cz.

Poslední šanci bodovat v Zimním jezdeckém poháru spřežení měli i vozatajové, kteří se stejně jako parkuroví jezdci sešli v Tlumačově. V neděli 17. března se tam jelo závěrečné čtvrté kolo. V tlumačovské hale šlo o hodně, rozhodovalo se o složení finálové dvacítky, která se 23. března utká v Královicích o celkové vítězství v seriálu. Pro body si do Zemského hřebčince dojela většina vozatajů, kteří se letos v poháru prezentují. 

Soutěž singlů přilákala třiadvacet soutěžících. Klára Juráňová, která před posledním kolem figurovala v bodování na druhém místě, dosáhla v Tlumačově až na šestou příčku. Po přičtení 15 bodů do tabulky zimní túry se definitivně usadila na třetím místě. Cesta ze středních Čech se vyplatila Jakubovi Andrsovi, který si dovezl dobrou formu. Zaznamenal pátý nejlepší výsledek a žebříčkem se posunul až na sedmou postupovou pozici. Ještě více na účasti při závěrečném mítinku vydělal František Štamfest. V tabulce měl po třech závodech pouhých sedm bodů, což by na postup nestačilo. V Tlumačově však obsadil čtvrtou příčku a rázem se posunul na pozici číslo jedenáct. Nejlepší výkon v první jízdě předvedl jeden z nejúspěšnějších účastníků základní části Milan Domes. Druhá část soutěže už mu tak dobře nevyšla a celkově obsadil třetí místo. I tak ovšem udržel pozici lídra v tabulce kategorie jednospřeží.

O pouhou jednu sekundu lepší součet časů měl Dominik Brumovský. V žebříčku se mu tudíž přičítalo 19 bodů za druhé místo a do finále nakonec postoupí ze čtvrtého místa. Vítězkou poslední soutěže singlů se stala Michaela Lesáková. Vyhrála hlavně díky vyrovnaným výkonům. Těsně před finále série je druhá o pouhé tři body za Milanem Domesem. 

Silná konkurence osmnácti zápřahů se postavila na start soutěže párů. V nejlepší trojici konečného pořadí túry se udržel Milan Domes. I když v Tlumačově byl po chybách v druhé jízdě až dvanáctý. Další z výrazných tváří předchozích kol Petr Vlašic obsadil s nejlepším ze svých párů šesté místo. 15 bodů stačilo na konečné druhé místo v základní části seriálu. Pátou příčku bral Petr Myslík, který v závěrečném kole ve svých jízdách chyboval. Pozici lídra v konečném součtu bodování se mu přesto podařilo udržet. Čtvrté místo vybojoval Jaroslav Juráň a zisk 17 bodů mu výrazně pomohl v konečném pořadí. Postup do královického finále měl jistý.

V dobré pohodě závodí v letošní sezoně Jiří Krásný. V Tlumačově se mu vydařila hlavně první jízda, v součtu pak obsadil třetí místo. V celkovém hodnocení dvojspřeží je před finálovým kláním pátý. Vůbec poprvé se do zimního poháru letos zapojit Václav Coufalík a hned z toho byl druhý nejlepší výkon mezi páry. Zisk 19 bodů stačil na postup do finále. Vítězně vyšel z tlumačovské soutěže zkušený Zdeněk Jirásek. Po přičtení plného počtu bodů do tabulky uzavírá základní část na pozici číslo čtyři.

Na startovní listině kategorie čtyřspřeží se objevily čtyři kočáry. Výsledkovou listinu uzavřel Milan Domes. Díky stoprocentní účasti ve všech kvalifikačních závodech se může radovat z druhého místa v konečném bodování. Třetí místo obsadil Jiří Nesvačil senior. Ten se letos účastnil pouze zahajovacího kola v Hradištku a potom toho závěrečného v Tlumačově. V žebříčku mu patří čtvrté místo. Dvakrát zapřahal Petr Vlašic a od první jízdy se držel vpředu. Nakonec se svými svěřenci bral první i druhé místo tlumačovské soutěže. Petr Vlašic se díky dvaceti bodům za vítězství posunul na nejvyšší příčku bodování kategorie čtyřspřeží. Do finále v Královicích postupují všichni účastníci, kteří letos alespoň jednou v sérii bodovali. Také nezkrácený záznam všech soutěží spřežení najdete na webu www.equitv.cz.


SOUTĚŽ  

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

První z velkých vrcholů tuzemské sezony, Jezdecký festival, letos premiérově hostí velkorysý areál v Královicích u Slaného. Od pátku 22. do neděle 24. března tady finálovým kolem vyvrcholí Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace, ale na diváky čeká celá řada dalších lákadel.
V pátek jsou na programu otevřené parkurové soutěže až do středně těžké obtížnosti, na níž se pojede i podvečerní Velká cena. Po ní bude následovat ještě divácky atraktivní Mini-Maxi a show Jump and Drive.

V sobotu proběhnou finálové soutěže Zimního jezdeckého poháru. Nejprve jsou naplánovány parkurové závody, od 15.00 hodin pak soutěže spřežení. A v neděli následují voltižní a drezurní klání. Kromě sportovního programu, který poběží doslova od rána do večera, čeká na diváky atraktivní doprovodný program. Představí se chladnokrevní koně ze Zemských hřebčinců Písek a Tlumačov nebo Dámy v sedle, a těšit se můžete i na voltižní exhibici účastníků Světových jezdeckých her z JK voltiž Albertovec.

Atraktivní součástí festivalu je i obchodní zóna, kde si jezdci před startem venkovní sezony mohou zakoupit všemožné vybavení pro sebe i své koně.
Veškeré podrobnosti a rozpisy časů najdete na oficiálním webu www.jezdeckyfestival.cz. A pokud se během víkendu do Královic nedostanete, nezoufejte. Jeho sportovní část vysíláme živě na našich internetových stránkách www.EquiTV.cz. Kromě internetových přenosů se můžete těšit i na celou řadu glos a rozhovorů, které vám nabídneme v příštím Jezdeckém magazínu. Brzy na shledanou!




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE