reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV: MČR v Borové i hvězdně obsazené CAI Nebanice

ikonka

Druhý srpnový díl Jezdeckého magazínu se věnuje dvěma velkým akcím konaným v České republice. Mistrovství České republiky ve všestrannosti v Borové a Světovému poháru spřežení v Nebanicích. Vrátíme se ale také ke Global Champions v Londýně.
08.08.2019 16:42  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT TADY

Ani v dnešním Jezdeckém magazínu nebude chybět republikový šampionát. Tentokrát ve všestrannosti, jejíž elita se minulý víkend sjela do jihočeské Borové a kromě náročných kursů se musela popasovat i s těžkými povětrnostními podmínkami. Dramatickou podívanou nabídly také mezinárodní vozatajské závody CAI s třemi hvězdami v západočeských Nebanicích, kde se závodilo o body do Světového poháru. A nadále pokračuje i prestižní parkurová série Global Champions, jejíž další zastávku hostil Londýn. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách.

Letošní mistrovství České republiky ve všestrannosti hostila ve dnech 2. – 4. srpna jihočeská Borová. Původní harmonogram soutěží narušily silné bouřky a krupobití, kvůli kterému byl pořadatel nucen u některých z vypsaných kategorií změnit program soboty a neděle. V sobotu absolvovala většina účastníků parkur, který neklade tak náročné podmínky na absolutní bezpečnost tratě a teprve v neděli se jely terénní zkoušky.

Mezi jezdci na pony se nejvíce dařilo Emě Štěpánkové v sedle Kateřiny 1, která vybojovala prvenství v klání dětí ve věku od 10 do 13 let. Ve starší skupině jezdců na pony od 13 do 16 let nenašla přemožitele Nela Havelková s Pírkem. Ta suverénně vyhrála drezuru a následně předvedla bezchybnou skokovou i terénní zkoušku. Pouze tři účastníci se sešli v soutěži dětí s velkými koňmi. Nejlépe z nich si nakonec se všemi částmi šampionátu poradila Nikola Bártová na Garantovi. 

Čtrnáct mladších juniorů čekala obtížnost úrovně ZL. Výborně vstoupila do šampionátu Tereza Látalová s Pedrem 9, jejich drezura byla oceněna jako nejlepší. Jenže v terénní jízdě přidala šest trestných bodů a byl z toho bronz. Dobrý základ z drezury měla i Anna Havlová na Dexterovi. Drobnou penalizaci inkasovala za čas v krosu, ale i s konečným výsledkem dosáhla na titul vicemistryně. Zlato získala Zuzana Švarcová, která zvládla na výbornou hlavně skokovou a terénní zkoušku. V sedle koně Scyris MT-2 ani v jednom případě nezaváhala a porazila další soupeře, kterým sebrala jejich náskok z páteční drezury.

Soutěž stupně L byla připravená pro starší juniory, tedy jezdce ve věku od 17 do 18 let. Na stupně vítězů se i přes lehké překročení času v krosu dostala Natalia Tarabini. S devítiletým Rykem obsadila třetí místo. Druhá dojela Veronika Petráčková na Viktorovi 11. Vstup do šampionátu jí příliš nevyšel, ale ztrátu z drezury dohnala skvělými výkony během dalších dní mistrovství. Z mistrovského titulu se radovala Michaela Haderková. V pátek si v sedle Mr. Míši zapsala velmi dobrou známku za drezuru, na překážkách v sobotu nechybovala a v nedělním krosu si už dokázala výsledek pohlídat.

Kategorii mladých jezdců letos nahradila nová věková skupina jezdců do 25 let. Ty čekala soutěž s obtížností dvou hvězd. Tady promluvil do konečného pořadí až samotný nedělní závěr. Na kros nebude vzpomínat v dobrém Šárka Douchová, kterou zkouška stála medaili. V sedle Cofi po dvou dnech držela druhé místo. V neděli ovšem dovezla přes 28 trestných bodů a klesla o pět příček níž. Alžběta Vyštajnová na Elzarovi přišla při krosu dokonce o prvenství. Nastupovala do něj jako vedoucí jezdkyně, ale po časové penalizaci brala nakonec bronz. Vicemistryní republiky se stala Vladimíra Pechanová v sedle Rosy P. Té naopak parkur i terénní jízda vyšly na výbornou. Zlato získala Anežka Lexová na klisně Buena Vista. Po šestém místě v drezuře už po zbytek šampionátu nezaváhala a propracovala se až na nejvyšší příčku. 

Do nejtěžší tříhvězdové seniorské úrovně se přihlásila několikanásobná mistryně v kategorii mladých jezdců Eliška Orctová s běloušem Bonusem. V drezuře začala výborně a po sobotním parkuru se držela na šesté příčce. Do závěrečné terénní zkoušky však nakonec po konzultaci s trenérem Jaroslavem Hatlou nenastoupila. Důvodem byly právě rozmary počasí. Velmi dobře si vedla Miriam Záveská. Ta se v sedle klisny Expectancy Lucy nacházela po drezuře a čistém krosu na páté příčce. Navzdory tomu, že v terénu nabírala přes jedenáct trestných bodů, svou pozici udržela. 

Těsně pod stupni vítězů zůstala dvojice Radim Toman a Easy Jump. Úvod šampionátu jim sice nevyšel nejlépe, jejich drezura byla hodnocena až jako dvanáctá, v parkuru a krosu si ovšem zapsali dvě nuly. Bronz vybojoval Miroslav Trunda s klisnou Shutterflyke, který byl ještě po druhém dni horkým adeptem na vítězství. Jenže v nedělní terénní zkoušce nasbíral trestné body. Na druhé místo se díky čistému výkonu v terénní jízdě vyšvihla Veronika Příhodová v sedle valacha Expressa-EV. 

Nejsilnější nervy prokázal v Borové Pavel Březina. Ten se po parkuru držel s klisnou Cona Ciou v závěsu za vedoucím Miroslavem Trundou. Na rozdíl od něj však projel cílem krosu s nulou a stal se tak mistrem České republiky pro rok 2019. Nezkrácený záznam z mistrovství České republiky ve všestrannosti najdete na adrese www.equitv.cz. 

 

Nebanice u Chebu se staly během prvního srpnového víkendu dějištěm mezinárodních vozatajských závodů CAI s třemi hvězdami. Program nabídl celkem čtyři kategorie. Tou nejzajímavější byla bezesporu soutěž čtyřspřeží, která je započítávaná do bodování Světového poháru. Na západ Čech si každoročně najdou cestu špičkoví jezdci, a letos dorazily skutečné hvězdy. 

Obhájcem prvenství byl vítěz předešlých dvou ročníků Francouz Benjamin Aillaud. Ten po nejlepším výkonu v drezuře ovšem musel vzdát maraton pro závadu na kočáře, a tím pro něj naděje na třetí výhru v řadě zhasly. Českou republiku zastupovali členové rodiny Nesvačilových. Výborně si vedl Jiří Nesvačil junior, který díky třetí nejlepší jízdě mezi kužely obsadil konečnou šestou příčku. Mistr Evropy z roku 2015 a nebanický vítěz z roku 2016 Michael Brauchle dojel tentokrát na třetím místě. Německému reprezentantovi příliš nevyšel vstup do soutěže a ztrátu z drezury dotáhl v maratonu a hlavně v parkuru, v kterém nenašel přemožitele. Pro druhé místo si dojel další z jezdců světové elity, Švýcar Jerome Voutaz. Ani čtvrtý muž žebříčku FEI není v Nebanicích žádným nováčkem a letos mu skvěle sedla trať maratonu. Tu projel nejlépe ze všech. Z vítězství se radoval belgický zástupce Glenn Geerts, a to zejména díky vyrovnaným výkonům, které podával ve všech třech částech soutěže. 

Poměrně silná konkurence se sešla i v soutěži dvojspřeží. Jedním z horkých favoritů byl Němec Sandro Koalick. Závody ovšem nedokončil ani s jedním ze svých spřežení, stejně jako Aillaud ve čtyřspřeží i on vzdal další pokračování kvůli závadě na výstroji. Malou náplastí mu mohlo být nedělní vítězství v dílčím hodnocení parkuru. Nejlépe umístěným českým jezdcem se stal Josef Drábek, který dojel na celkovém třináctém místě. Pomyslný bronz si odvážel Maďar József Dobrovitz mladší. Ten postupně nasbíral v jednotlivých disciplínách páté a dvě čtvrtá místa. Dobrý vstup do soutěže zaznamenal Němec Sebastian Warneck. Jeho drezurní úloha byla třetí nejlepší ze všech. V maratonu i při jízdě mezi kužely se mu už tolik nevedlo, ale právě výsledek z drezury mu vynesl umístění vysoko ve výsledkové listině. Podobně probíhaly závody i z pohledu jeho krajana Larse Schwitteho. Drezuru vyhrál, a i když bral dále šesté a sedmé místo, na vítězství to stačilo. 

Klání jednospřeží zcela ovládli členové německé ekipy. Třetí dojela vítězka drezurního úvodu Marie Tischer. Druhou příčku obsadil Fokko Strasser. Pomohly mu k tomu hlavně vyrovnané výsledky ze všech tří disciplín, jimiž musí účastníci CAI projít. Jessica Wächter startovala v Nebanicích se dvěma singly a s koněm Charly Brown si nakonec dojela pro vítězství. Nejlepším Čechem v kategorii jednospřeží byl Libor Kurka. Ten skončil na třinácté příčce.
Zbývá doplnit, že tradiční soutěží jsou každoročně v Nebanicích i čtyřspřeží pony. V této kategorii nenašel přemožitele maďarský reprezentant Dávid Palkovics. Záznam z mezinárodních vozatajských závodů v Nebanicích si můžete pustit na našem webu www.equitv.cz.

 

Čtrnácté kolo parkurové série Global Champions proběhlo v Londýně. Oba vrcholy, tedy soutěž družstev Global Champions League i Velká cena, čekaly na jezdce a diváky v sobotu 3. srpna. Pražské lvy v týmové soutěži reprezentoval Belgičan Niels Bruynseels. Ve dvou kolech vystřídal koně Delux van T & L a Jenson van't Meulenhof a v obou jízdách si zapsal čistý výsledek. Jeho kolega Marco Kutscher z Německa však nasbíral s klisnou Chades of Blue celkem jedenáct trestných bodů a Prague Lions skončili devátí. S čistým kontem překonali dvě těžká kola pouze jezdci London Knights. Belgický zástupce Olivier Philippaerts zajel dva bezchybné parkury na hnědákovi H&M Extra. Druhým členem týmu, který se zasloužil dvěma nulami o prvenství, byl Brit Ben Maher s desetiletým valachem Explosionem W. Londýnští rytíři jsou v čele ligového žebříčku s 258 body. O šest bodů méně mají Miami Celtics na druhém místě a třetí jsou St. Tropez Pirates. Prague Lions klesli po čtrnáctém kole na desáté místo. 

Velká cena s překážkami do 160 centimetrů byla na programu v sobotu večer. Před nadšeným publikem vybojoval vítězství a postup do pražské Super Grand Prix domácí jezdec Ben Maher s fenomenálním Explosionem. Na druhé místo odsunul v rozeskakování Ira Shana Sweetnama s běloušem Alejandrem. Třetí příčku obsadil další z irských reprezentantů Darragh Kenny na německém valachovi Classic Dream. Skvěle si vedl také člen družstva Prague Lions Niels Bruynseels, který si v sedle hřebce Jenson van't Meulenhof dojel v bezchybném rozeskakování pro čtvrtou příčku.

     
SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.
Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.

Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Ani další dny dění v jezdeckém a dostihovém světě nezvolní. V sobotu 10. srpna se představí špičkoví steepleři ve třetí kvalifikaci Velké pardubické. Ve stejný den bude závodiště Velká Chuchle hostit další klusácký mítink. Hlavním dostihem bude Pražská srpnová cena a celé odpoledne vám nabídneme v živě na www.equitv.cz.
Další přímý přenos chystáme v neděli 11. srpna z osmého kola Českého skokového poháru, tradiční Velké ceny Opavy. A bedlivě budeme sledovat také další zastávku série Global Champions v nizozemském Valkenswaardu. Brzy na shledanou!

 

 

 


 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE