reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV: Martinický memoriál i další kolo GC v Paříži

ikonka

Dvě reportáže z parkurových závodů jsme pro vás připravili do nejnovějšího vydání Jezdeckého magazínu. Zavítáme do Martinic na Memoriál Jana Papouška a do Paříže na Global Champions. Vše pak uzavře královické working equitation.
11.07.2019 17:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN JE K ZHLÉDNUTÍ TADY

Dnešní vydání Jezdeckého magazínu se bude věnovat především parkurovému skákání. Navštívili jsme Memoriál Jana Papouška v jezdeckém areálu Equitana v Martinicích, který vrcholil rozeskakováním dvou nejlepších jezdců. Máme pro vás také atraktivní záběry z jedenáctého kola prestižní parkurové série Global Champions, v rámci níž špičkoví světoví jezdci závodili v Paříži přímo vedle Eiffelovy věže. A vůbec poprvé vám nabídneme také shrnutí závodu Czech Summer Open v disciplíně working equitation. To všechno vás čeká v příštích patnácti minutách.

 

Memoriál Jana Papouška, který je už čtrnáct let spojený s jezdeckým areálem Equitana v Martinicích na Příbramsku, patří k velmi oblíbeným závodům. A to jak mezi jezdci, tak mezi diváky. Samotná soutěž věnovaná památce úspěšného parkurového trenéra Jana Papouška byla na programu v neděli 7. července. Šlo o dvoukolový parkur a jeho překážky dosahovaly výšky do 145 centimetrů. O konečném pořadí se až na dvě výjimky rozhodlo ve druhém kole.

Jako první do něj nastupoval Jakub Štěrba. S hřebcem Warnessem si přinášel z první jízdy jednu chybu a napodruhé už nezaváhal. Také Linda Portychová s klisnou La Mirage měla v polovině soutěže - stejně jako řada dalších dvojic - na kontě čtyři trestné body. V druhém kole přidala dalších pět. V čele se tak držel Jakub Štěrba. I Ondřej Nágr v sedle D.Amelusiny R22 zaznamenal v úvodní části soutěže jedno shození a v druhé jízdě už nezaváhal. V případě rovnosti součtu bodů rozhodoval v této soutěži čas dosažený v prvním kole. Ten měl Ondřej Nágr lepší než Jakub Štěrba, a tak se ujal vedení.

Karel Polák nastoupil s hřebcem Empirem 1 a v úvodu s ním chyboval jednou. V další jízdě přidal pět trestných bodů, což v součtu na nejvyšší pozice výsledkové listiny nestačilo. Pátý startující Ondřej Pospíšil zamíchal pořadím a vyhoupl se do průběžného vedení. S Einfachem po jedné chybě v prvním kole zajel bezchybnou druhou část a přihlíželo se k prvnímu času, který v jeho případě činil 80,29 sekundy. Dlouho se ale na výsluní neohřál. Hned další dvojice Vladimír Tretera a Gangster VD Noddevelt měla stejné skóre a o sedm setin lepší čas.

Dvakrát čtyři trestné body inkasovala Kateřina Kučerová s klisnou Anabel Vant Kathof. Jezdce na nejvyšších příčkách tak ohrozit nemohla. Naopak velmi dobře si vedl Miloslav Vítek, který v sedle vestfálské klisny Capri 100 dovezl v součtu čtyři trestné body. Čas prvního kola měl pod hranicí 80 sekund a stal se novým lídrem soutěže. Kamil Papoušek memoriál na počest svého tatínka v minulosti už dokázal vyhrát. Tentokrát mu ale jízdy nevyšly podle představ. Celkem dovezl s valachem Mister Star VD Zandhoeve devět trestných bodů a skončil v druhé desítce výsledkové listiny. 

Další z jezdců, kteří si přinášeli chybu z úvodní jízdy, byla Michaela Refková s bělkou Grace Federicou. Napodruhé se jí podařilo překonat kurz čistě a výborný čas jí zajistil průběžné vedení. Na první příčce se ovšem neudržela dlouho. Následující jezdkyně Andrea Halíková na Colettě závodila podle úplně stejného scénáře, tedy čtyři plus nula trestných bodů. V prvním kole však byla velmi rychlá, a tak odsunula Michaelu Refkovou na druhé místo. Prvním jezdcem, který vstupoval do kolbiště s čistým štítem, byl Ladislav Arient v sedle Apolla. Jenže napodruhé se dopustil jednoho shození a čas z první jízdy byl natolik pomalý, že kvůli němu klesl až na konečné jedenácté místo.

Prvním účastníkem s dvěma nulami byl Matěj Kotalík na koni Sir Sid. Nezbývalo mu, než čekat, jak si povedou poslední dva jezdci. Pro tento okamžik byl na průběžné první příčce. Jan Chýle s hřebcem Cool Paradise se popasoval s oběma koly také bez zaváhání. Bylo tedy jasné, že minimálně dvě dvojice postoupí do rozeskakování. Posledním čistým účastníkem byl Jan Štětina se svou stájovou jedničkou Benitem-S. Jenže po bezchybném úvodu shodil v druhém kole jednu překážku. Brány do rozeskakování mu zůstaly zavřené a musel se spokojit s konečným třetím místem.

Rozhodující zkrácený parkur čekal na dva účastníky. Jako první nastoupil Matěj Kotalík se Sirem Sidem a nasbíral celkem 22 trestných bodů. Nebývale vysoké skóre hrálo do karet jeho soupeři Janu Chýlemu v sedle Cool Paradise. Také on chyboval a cílem projel s třinácti trestnými body, ale na vítězství ve čtrnáctém ročníku Memoriálu Jana Papouška to stačilo. Nezkrácený záznam z Memoriálu Jana Papouška si můžete pustit na adrese www.equitv.cz.


Prestižní série Global Champions zažila ve dnech 5. - 7. července jedenácté kolo letošní sezony. Světová parkurová elita tentokrát změřila síly v centru Paříže na kolbišti, které vyrostlo v parku Champ de Mars pod Eiffelovou věží. Šestnáct družstev absolvovalo dvoukolovou soutěž s překážkami do 160 centimetrů, aby se podělilo o další body do série Global Champions League. Těsně pod stupni vítězů zůstali tentokrát členové Prague Lions. Od vyšších příček je dělilo pouhých 1,6 desetiny sekundy. 

Nizozemec Marc Houtzager v prvním kole nechyboval v sedle valacha Sterrehof's Edinus, o den později pak na zkušenějším Sterrehof's Calimerovi dovezl jeden trestný bod za překročení stanoveného času. Jeho týmový kolega Niel Bruynseels z Belgie absolvoval obě jízdy s hnědákem Delux van T & L. Napoprvé nechyboval, v druhém kole shodil bariéru na oxeru zhruba v polovině kurzu. Celkem nasbírali Pražští lvi pět trestných bodů. Stejný výsledek si zapsali také zástupci Shanghai Swans. 

Dvě nuly zaznamenal německý reprezentant Daniel Deusser, který ve dvou částech soutěže prostřídal koně Cornet a Jasmien v.Bisschop. Bez trestných bodů dojel do cíle druhého kola také švédský jezdec Peder Fredricson ve dvojici s H&M Christianem K. Týmu se započítávalo pět bodů, které v prvním kole inkasovala jejich třetí členka Kim Emmen. Šanghajské labutě braly třetí místo díky lepšímu součtu časů, než měli Prague Lions. Na druhé místo dosáhli jezdci ze St. Tropez Pirates. Belgičan Pieter Devos postupně předvedl koně Claire Z a Espoir a v obou případech nezaváhal. Jediného shození ve dvou jízdách se dopustila australská reprezentantka Edwina Tops-Alexander, jež sedlala francouzskou klisnu Veronese Teamjoy. 

Bez chyb na překážkách zdolali dvakrát kurz Gregoryho Boda pouze jezdci z družstva Miami Celtics. Oba však dovezli v druhém kole jeden trestný bod za čas. Američanka Jessica Springsteen předvedla skvělý výkon v sedle holštýnské klisny RMF Zecilie. Druhým startujícím za celek Miami Celtics byl irský jezdec Shane Breen na koni Ipswich van de Wolfsakker. V čele průběžného bodování se drží Shanghai Swans s 205 body, druzí jsou Miami Celtics, kteří na ně ztrácejí jen tři body. Na třetí příčce se nacházejí St. Tropez Pirates s odstupem dalších pěti bodů. Pražští lvi jsou aktuálně desátí. 

Vrcholem individuální túry byla sobotní Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů. Do jejího rozeskakování postoupil člen Pražských lvů Marc Houtzager s valachem Sterrehof's Calimerem. V rozhodující jízdě jednou chyboval a dosáhl na šestou příčku. Překvapením Velké ceny se stala čtyřiadvacetiletá nizozemská jezdkyně Kim Emmen, která na okruhu nikdy výrazně nebodovala. V Paříži se však po čisté jízdě dostala s hřebcem Delvaux do rozeskakování a v něm zůstala znovu bezchybná. Dosažený čas jí stačil na páté místo. Radost udělali divákům domácí reprezentanti. Čtvrtá skončila po dvou čistých výkonech dvojice Pénélope Leprevost a Excalibur de la Tour Vidal.

Na pomyslnou bronzovou příčku vystoupal francouzský jezdec Kevin Staut, který sedlal oldenburského valacha Caleva 2. Dalším překvapivým jménem v nejvyšších patrech výsledkové listiny je Celine Schoonbroodt - de Azevedo. Belgická jezdkyně v sedle klisny Cheppetty zajela bezchybné rozeskakování a nakonec dojela druhá. Vítězem Velké ceny a dalším startujícím v listopadové pražské Super Grand Prix se stal německý reprezentant Christian Ahlmann. S belgickým hřebcem Take A Chance On Me Z dokončil rozhodující jízdu s nulou a v čase o více než sekundu lepším než nejbližší soupeř.

 

Ve dnech 5. až 7. července 2019 se jezdecký areál Královický dvůr stal dějištěm prvních závodů Working Equitation s mezinárodní účastí Czech Summer Open 2019. Závody byly pořádané pod hlavičkou spolku Working Equitation Česká republika a jednalo se zároveň o dosud největší akci v této disciplíně v Česku. 

Nejvyšší kategorií byla třída „Master“, kde je kůň veden pouze jednou rukou. Tato třída byla v ČR vypsána vůbec poprvé. Hvězdnou soutěže byl německý jezdec Mihai Maldea, dlouholetý člen německého reprezentačního týmu, který se českým divákům představil v té nejlepší formě. Se svým koněm Benjamim de Caniceira předvedl adrenalinovou rychlostní jízdu a s náskokem všechny tři části vyhrál. Stal se tak vítězem prvního Czech Summer Open.Na druhém místě skončila česká reprezentantka Barbora Linhartová s Duque II D´Atela. 

Soutěž v třídě P ovládla stejně přesvědčivě Rakušanka Angela Honeder s klisnou Dornroeschen. Třídu S v kategorii seniorů vyhrála Babeta Melčová s Bankietem, společnou úroveň dětí a juniorů ovládla Alžběta Veliká s koněm Mandarino Gold. V seniorské kategorii třídy L podali nejlepší výkony Alena Nováková a Harry, v mladší kategorii dětí a juniorů nenašla přemožitele Barbora Pleskačová a Sacramoso Margeta XIII – 20.  Ve třídě Z zvítězila v seniorech Lenka Nováková na koni Fiery Rose, v mladší kategorii se z první příčky radovala Alice Weinfurtová a Gabriel. Záznam z Czech Supper Open ve working equitation najdete na našem webu www.equitv.cz.

 

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.
Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

V příštích dnech se koná celá řada zajímavých akcí napříč jezdeckými disciplínami a hned z několika pro vás chystáme přímé internetové přenosy. V pátek 12. července se otevřou brány závodiště Velká Chuchle, kde se od 11:15 uskuteční nejprve klusácké dostihy a od 16 hodin na ně naváže i cvalový mítink. Obě akce můžete sledovat na www.equitv.cz.

V sobotu 13. a neděli 14. července vysíláme živě také mistrovství republiky v drezuře, které se koná už od pátku v Královicích u Slaného. A naše kamery nebudou v neděli 14. července chybět ani na další zastávce Českého skokového poháru v Olomouci. Rušné dny kolem koní dotváří další kolo parkurové série Global Champions, tentokrát z Chantilly u Paříže. Brzy na shledanou!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE