reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV: Finále Zimního jezdeckého poháru ČJF 2019

ikonka

Celý díl Jezdeckého magazínu EquiTV s datem 28. března je věnovaný finálovým soutěžím Zimního jezdeckého poháru ČJF. Podíváme se tedy do Královic a dozvíme se, kdo se radoval v parkurovém skákání i ve vozatajských soutěžích.
28.03.2019 17:11  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Jezdecký sport má za sebou první z velkých vrcholů letošní sezony. V dnešním Jezdeckém magazínu se podíváme do Královic u Slaného, kde třídenní Jezdecký festival napsal definitivní tečku za letošním Zimním jezdeckým pohárem. A bylo to finále přímo velkolepé. Na své si přišli všichni, kdo mají rádi parkur, spřežení, drezuru i voltiž. V následujících patnácti minutách vám ukážeme vše podstatné, co se na Jezdeckém festivalu odehrálo. A chybět nebudou ani ohlasy vítězů Zimního jezdeckého poháru.

Mnohatýdenní série závodů Zimního jezdeckého poháru vyvrcholila v sobotu 23. března na Jezdeckého festivalu. Po pěti letech, kdy se konal v Lysé nad Labem, se jeho novým dějištěm stal Královický dvůr nedaleko Slaného. Kromě místa konání byl další novinkou také způsob hodnocení rozhodujících soutěží. O konečném pořadí už totiž nerozhodoval žebříček a body získané v průběhu seriálu, ale pořadí samotné finálové soutěže. Prvenství tak mohl získat kterýkoliv z finalistů.

První vítěz byl dekorován v túře pro jezdce na ponících. Předcházela tomu kvalitně obsazená dvoukolová soutěž. Jako nejvýše postavená jezdkyně na žebříčku dorazila do Královic Anna Abtová. Nakonec však skončila těsně pod pomyslnými stupni vítězů. S valachem Luckym sice předvedla dvě bezchybné jízdy, ale čas 45,29 sekundy na elitní trojici nakonec nestačil. O necelé tři desetiny sekundy rychlejší byla Karolína Prušáková v sedle Sabiny. V součtu se dvěma nulami jí to vyneslo třetí místo. Výrazně rychleji si poradila s kurzem druhého kola Eliška Petrusová s klisnou Kačenkou. Navíc ani jednou nechybovala a dojela tak druhá. Vítězkou finále Pony túry se stala Jana Táboříková. Ta sedlala zkušenou hnědku Karu, která jí přes dva parkury přenesla bez zaváhání. Jejich rozhodující čas byl o více než sekundu kratší, než čas Elišky Petrusové.

Ve finále Malé túry na překážkách do 120 cm se představilo čtrnáct dvojic. Miloslav Příhoda, který patřil k horkým favoritům, sedlal dva koně. Lépe se mu vedlo s belgickým valachem Maximem. I s ním však jednou chyboval a obsadil nakonec pátou příčku. Lídrem bodování byla před posledním mítinkem Tereza Veselá. Ani jí však finále nevyšlo podle představ. Jednu chybu zaznamenala už v první části kursu a v součtu to stačilo na čtvrté místo. Třetí skončila dvojice Ondřej Pospíšil a Adular 1, která do cíle obou kol dovezla nulu. Důležitý byl čas a ten měl hodnotu 56,71 sekundy. O téměř pět sekund rychlejší a v obou částech bezchybná byla Kamila Starečková se sedmiletou klisnou Rioscou Star. Tento výkon jí vynesl druhé místo. Z vítězství nejen v soutěži, ale i celé Malé túře se radovala Kateřina Mestenhauserová s Titanem. Ta sice v základní části nijak nezářila, ale královický kurz jí sednul naprosto skvěle. Ve výsledkové listině má zapsanou nulu a dosažený čas 49,26 sekundy.

Vrcholem Velké túry byla dvoukolová soutěž s překážkami do 130 cm. Velmi dobře v ní měl nakročeno Miloslav Příhoda. S Quibconou předvedl v úvodní jízdě druhý nejlepší výkon, jenže v druhém kole shodil dvě překážky a propadl se na šestou příčku. Konečný žebříček ovládla stejně jako v případě Malé túry Tereza Veselá. Jenže ani tentokrát jí ve finále štěstí nepřálo. S klisnou Donjou parkur nedokončila a v sedle valacha Handsoma inkasovala chybu hned v první části. Napodruhé sice už nechybovala, ale i tak se musela spokojit se čtvrtým místem.

Čtyři trestné body zaznamenala Darina Hochmanová s Chiquitou LS. Díky nejlepšímu času druhého kola obsadila třetí příčku. Bez zaváhání projel parkurem Ondřej Pospíšil na Zandirovi, a to hned dvakrát. V celkovém součtu to znamenalo nulu. Dosažený čas 52,36 sekundy ho přiřadil na druhé místo. O sekundu a půl rychleji zdolala druhé kolo Veronika Turečková s Einsteinem. Navíc, stejně jako v tom prvním, nezaznamenala žádné shození a stala se tak vítězkou finále Velké túry.

Nezkrácený záznam ze všech soutěží Jezdeckého festivalu najdete na našich internetových stránkách www.equitv.cz.

V sobotu 23. března proběhlo v rámci Jezdeckého festivalu v Královicích také finále vozatajského Zimního jezdeckého festivalu ČJF. Stejně jako u parkurových soutěží se i v případě spřežení konaly tři túry. A také tady byly pro celkové pořadí poháru klíčové výsledky finálového klání. 

Pavel Drbohlav si v soutěži jednospřeží dojel pro páté místo. V úvodu sice zaznamenal až sedmý nejlepší výkon, ale ve druhé kole si polepšil. Dva singly nahlásil do finále Milan Domes. Se Zojou obsadil čtvrtou příčku, když zaznamenal 160,29 sekundy v součtu z obou kol. O necelé tři sekundy lepší výsledek zapsal Jakub Andrs. V první jízdě nechyboval a v druhé shodil jeden míček, což stačilo na třetí místo. Velmi dobrou formu prokazovala v celé halové sezoně Michaela Lesáková. Ve finále zvolila taktiku na jistotu a po čistých výkonech dojela druhá. Naopak Milan Domes jel se svým druhým svěřencem, lipicánem Plutem XIV-1, na hraně rizika. Trasou v obou kolech proletěl v nejlepším čase, a tak i přes chybu v druhé jízdě slavil vítězství. 

V kategorii dvojspřeží vyhrál základní bodování Petr Myslík. Po první jízdě v Královicích se zdálo, že si jede pro titul, když ovládl zahajovací kolo. Jenže ve druhé jízdě se karta obrátila. Myslík zaznamenal až šestý nejlepší výsledek, a propadl se konečným pořadím na páté místo. Poněkud hektická byla soutěž pro Petra Vlašice. Do finále se totiž přihlásil hned se čtyřmi páry. S koňmi Princ a Arien bral po jedné chybě čtvrtou příčku. Třetí dojel vítěz poslední kvalifikace v Tlumačově Zdeněk Jirásek. Zkušený matador české vozatajské scény chyboval v prvním kole. Jinak zajel čistě a velice svižně. Také Milan Domes se dopustil jednoho zaváhání. Kdyby nepřišlo, bral by po triumfu v jedničkách první místo i v párech. Takto se musel spokojit se stříbrem. 

Vítězem finálového klání a zároveň vítězem Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace se stal Petr Vlašic s jedním ze svých čtyř dvojspřeží, taženým Cavirem a Donaldem. Obě části soutěže projel bez zaváhání. 

Šest kočárů figurovalo na startovní listině královské kategorie čtyřspřeží. Pořadí uzavřel Jaroslav Jandl, který byl vyloučen pro nedodržení trati. Pátý dojel Petr Vlašic s koňmi Caviro, Donald, Bolide a Benton L. Finalista opět využil možnosti nahlásit více spřežení. Jeho vydařenější výkony měly ještě přijít s druhou „čtyřkou“. Premiérový ročník zimní túry v této kategorii zažil Petr Novák. A rozhodně se v něm neztratil. Túru dokončil na čtvrtém místě. Pomyslný bronz si odvezl Milan Domes, který tak absolvoval kompletní tři túry. Navíc se mohl pochlubit výborným výsledkem s jediným shozením v obou jízdách. Josef Hrouda si zapsal velmi rychlé časy, ovšem na úkor čtyř chyb na překážkách. I tak ovšem dosáhl na skvělé druhé místo. Bezkonkurenčně nejlépe si s kurzem pro čtyřspřeží poradil Petr Vlašic s Arienem, Bubinem, Princem a Lordem. Nejen, že zajel v obou částech nejrychlejší jízdy, ale ani jednou nezaváhal. 
Také nezkrácený záznam z vozatajských soutěží Jezdeckého festivalu najdete na našich internetových stránkách www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.

Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

V příštím Jezdeckém magazínu se ještě jednou vrátíme k Jezdeckému festivalu. Nabídneme vám nejen souhrn událostí kolem Grand Prix Czech Equestrian Teamu, ale připomeneme si také dění ve dvou estetických disciplínách, drezuře a voltiži. A protože již brzy začne také dostihová sezóna, můžete se těšit také na aktuální novinky z českého turfu. Brzy na shledanou!




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE