reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV: CAI Písečné, parkurová Letní cena i finále ZP

ikonka

První magazín v září nám nabídne pestrou paletu reportáží. Podíváme se do Písečného, kde se jel první ročník závodů CAI, připomeneme si finále ZP a navštívíme Velkou Chuchli. Tam se konala parkurová Letní cena. Na řadu přijde i Working Equitation.
05.09.2019 17:06  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT TADY

V dnešním Jezdeckém magazínu vám nabídneme hned několik disciplín. Vrcholem uplynulého víkendu byly mezinárodní vozatajské závody Rhea Holding Cup kategorie CAI s třemi hvězdami v Písečném nad Dyjí, kde se svými výkony rozhodně neztratili domácí reprezentanti. Mezinárodním měřením sil byla také parkurová Letní cena ve Velké Chuchli, která vyvrcholila napínavým finále nejlepší desítky.

Podrobněji se vrátíme k průběhu 54. ročníku Zlaté podkovy a připomeneme si nejlepší aktéry ve spřežení i všestrannosti. A nakonec zavítáme do Zemského hřebčince v Písku, kde se konalo třetí mistrovství České republiky ve working equitation. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách.


Ve dnech 30. srpna až 1. září se v Písečném nad Dyjí odehrála premiéra mezinárodních vozatajských závodů Rhea Holding Cup kategorie CAI s třemi hvězdami. První ročník přilákal na start poměrně početné a hlavně silné pole účastníků. 

V konkurenci jezdců jednospřeží se neztratila česká reprezentantka Markéta Sedlinská. Po velmi pěkném výkonu v maratonu a mezi kužely obsadila páté místo. Belgičan Louis Marie Malherbes se blýskl hlavně v nedělním parkuru. Dokončil ho s čistým kontem a druhým nejlepším výsledkem. Celkově dojel čtvrtý. Do městečka na rozhraní jižních Čech a Moravy si našel cestu i jeden z nejlepších vozatajů Evropy Polák Bartolomiej Kwiatek, kterého známe i z dalších závodů konaných v České republice. Tentokrát obsadil třetí příčku. Nestačil totiž na dvě ženy, které se podělily o nejvyšší pozice. Belgická reprezentantka Laure Philippot podávala po celou dobu závodů vyrovnané výkony, v maratonu byla druhá nejlepší a nakonec porazila Kwiatka s náskokem třinácti trestných bodů. Ještě lépe si vedla Kanaďanka Kelly Houtappels-Bruder. Ta od samého začátku nepustila nikoho do vedení. Zvítězila ve všech dílčích hodnoceních a s odstupem dalších tří trestných bodů se radovala z vítězství.

Nejlepší drezuru v kategorii párů zajela dle mínění sboru rozhodčích Němka Kathrin Scheiter. V průběhu soutěže ale ztratila náskok a propadla se na třetí příčku. Druhý dojel domácí zástupce Radek Nesvačil. Ten před nedělní jízdou mezi kužely dokonce vedl, bezmála deset trestných bodů ho však nakonec připravilo o vítězství. Z toho se radoval rakouský reprezentant Erwin Gillinger, který v rozhodujícím vozatajském parkuru nechyboval. 

Silnou sestavu měla Česká republika v kategorii čtyřspřeží. Nastoupili do ní totiž všichni tři zástupci rodiny Nesvačilových. Vyrovnané výkony podával Jiří Nesvačil senior, který dojel v konkurenci sedmi účastníků čtvrtý. Jeho syn Radek obsadil třetí příčku, přičemž v maratonu i parkuru si dokonce připsal dílčí druhá místa. Nejlepším českým jezdcem byl Jiří Nesvačil junior. V pátek hodnotili rozhodčí jeho drezuru jako druhou nejlepší a na stejné pozici se udržel i přes zaváhání v maratonu a parkuru. Svou třídu v Písečném potvrdil Maďar Jozsef Dobrovitz. Aktuálně jedenáctý muž světového žebříčku vyhrál způsobem start-cíl, když nenašel přemožitele ani v jedné z dílčích disciplín. Nezkrácený záznam mezinárodních vozatajských závodů v Písečném nad Dyjí si můžete pustit na našem webu www.equitv.cz.

 

Třetími letošními parkurovými závody konanými v pražské Velké Chuchli byla Letní cena. Jela se 1. září a z třiatřiceti startujících postoupila do finále nejlepší desítka. Velmi dobře měl ze základního kola našlápnuto Miloslav Vítek s klisnou Capri 100, který podal třetí nejlepší výkon. V rozhodující části však dvakrát chyboval a finálovou výsledkovou listinu nakonec uzavíral. Naopak dvě nuly předvedl německý jezdec Volkmar Schadock s Cesarettem. Dosažený čas mu stačil na konečné páté místo.

Ještě lépe si vedl Ondřej Pospíšil v sedle bělouše Einfacha, který po dvou čistých výkonech obsadil konečnou čtvrtou příčku. Dařilo se i Jiřímu Papouškovi. Ten s osmiletou Stakatou zvládl obě jízdy bez zaváhání a byl ještě o šest desetin sekundy lepší než Ondřej Pospíšil. Dostal se tak na stupně vítězů. Dva svěřence měl v TOP desítce Karel Polák. Lépe si počínal s holandským hřebcem Empirem, s nímž si dojel pro pomyslné stříbro.

Německý reprezentant Manuel Prause s Cadillacem absolvoval svou finálovou jízdu jako předposlední a zvládl jí také bez trestných bodů. Navíc projel cílem v čase 49,05 a jediným, kdo ho ještě mohl připravit o výhru, byl finišmen Aleš Opatrný. Úřadující mistr České republiky nasadil se Samsonitem výrazně rychlejší tempo než jeho soupeři. Tentokrát se mu to nevyplatilo. Přišla jedna chyba a ta znamenala propad na konečné šesté místo. Vítězem Letní ceny Velké Chuchle se stal Němec Manuel Prause před Karlem Polákem a Jiřím Papouškem.
Průběh další povedené parkurové akce ve Velké Chuchli si můžete připomenout prostřednictvím záznamu na adrese www.equitv.cz. (tohle z devadesátky odstříhnout) 

 


V minulém díle Jezdeckého magazínu jsme si v krátkém souhrnu připomněli výkony nejlepších jezdců ve finále Zlaté podkovy, které se konalo v Humpolci ve dnech 23. až 25. srpna. Pojďme si vyvrcholení 54. ročníku seriálu, spojujícího spřežení a všestrannost, připomenout podrobněji. 

V kategorii jednospřeží vstoupil do soutěže velmi dobře Bořek Stehno, když zajel druhou nejlepší drezuru. V nedělní jízdě mezi kužely v dílčím hodnocení dokonce vyhrál, ale kvůli nepříliš vydařenému maratonu se musel spokojit se čtvrtým místem. Na stupně vítězů dosáhla Kateřina Neumannová. Ve všech disciplínách obsadila třetí místo, a stejná pozice z toho byla i v konečné výsledkové listině. Celkové druhé místo získal David Haitl. Pomohl mu k tomu zejména skvělý výsledek ze sobotního maratonu. Suverénním vítězem soutěže singlů se stal Karel Nývlt, který vyhrál drezuru i maraton. V součtu všech tří zkoušek ho od druhé příčky dělilo bezmála dvanáct trestných bodů.

Silná konkurence se letos sešla v kategorii dvojspřeží. Jaroslav Petřek si díky třetímu místu v páteční drezurní zkoušce vybudoval dobrou pozici. Tu udržel i po jízdě mezi maratonskými překážkami, a přestože v parkuru třikrát chyboval, zůstal třetí i v konečném pořadí. Vítězně začal obhájce loňského prvenství Václav Coufalík. V drezuře si vybudoval náskok tří bodů. Jenže v dalších dvou dnech vedení ztratil a nakonec dojel druhý. Titul Mistr opratí vybojoval Josef Drábek, který po nejlepším výkonu v maratonu projel nejlépe i trať mezi kužely.

V královské kategorii čtyřspřeží se boj o nejvyšší příčku stal záležitostí dvou mužů - Jaroslava Juráně a Zdeňka Jiráska. Jaroslav Juráň vykročil do soutěže výrazně lépe, když vyhrál drezuru. Záhy však ztratil v sobotním maratonu a do čela mu nepomohl ani nejlepší výkon v parkuru. Na druhé místo ho odkázal právě Zdeněk Jirásek. Tomu se v úvodu finále sice vůbec nedařilo, v maratonu však dokázal nabrat takový náskok, že už ho nemohl nikdo ohrozit. Pro úplnost nesmíme opomenout ještě třetí místo Petra Nováka, který v této kategorii teprve proniká do české špičky. 

Druhou nejobtížnější úrovní ve všestrannosti byla Stříbrná podkova, postavená jako CNC s dvěma hvězdami. Třetí místo v ní obsadila Adéla Vrtková s plnokrevným valachem Action Boyem. Skvěle si vedla hlavně v terénní zkoušce, v níž dovezla nulu. Poněkud nenápadně se do nejvyšších pater výsledkové listiny propracovala Dominika Strejcovská, které se s bavorskou klisnou Corde vyvedl hlavně sobotní kros. O den později na parkuru chybovala jen jednou a obsadila druhou příčku. Stylem start cíl se prosadila bronzová medailistka z letošního mistrovství republiky jezdců do 25 let Alžběta Vyštajnová. Nejprve na Elzarovi předvedla nejvýše hodnocenou drezurní úlohu. První místo udržela i po krosu a čistým parkurem si pak vítězství pojistila.

Hlavní kategorií v seriálu Zlaté podkovy ve všestrannosti je stejnojmenná soutěž, tedy Zlatá podkova. Letos se na start postavilo dvanáct účastníků včetně Elišky Orctové, která získala dva po sobě jdoucí tituly v letech 2017 a 2018. Začátek byl opět velmi slibný, když s běloušem Bonusem zajela nejlepší drezuru. Jenže kros jí cestu za hattrickem překazil. Dvojice nasbírala přes 50 trestných bodů a do nedělního parkuru ani nenastoupila. Trať terénní zkoušky naopak sedla Jiřímu Maxerovi na C´Est Le Beau a do nedělního parkuru vstupoval jako lídr. Jenže štěstí mu nepřálo, nasbíral 16 trestných bodů a propadl se na konečné páté místo.
Na stupně vítězů se probojovala Michaela Balounová, která s klisnou Empatií inkasovala v krosu pouze za překročený čas a zazářila hlavně v závěrečné skokové zkoušce. Jakub Hlávka s Farhou K se od šesté nejlepší drezury postupně dostával výš a výš. V krosu zaznamenal jen drobnou penalizaci za čas a na parkuru inkasoval za jednu chybu. Když se přičetla zaváhání soupeřů, bylo z toho výborné druhé místo. Pro prvenství si nakonec dojel Radim Toman v sedle Easy Jumpa. Ten v nedělním závěrů na rozdíl od lídra nechyboval a zapsal se tak do historie nejstaršího českého seriálu jako další vítěz Zlaté podkovy. Záznam ze soutěží Zlaté podkovy najdete na naší adrese www.equitv.cz.

 


O víkendu 24. a 25. srpna se otevřely brány Zemského hřebčince v Písku, který přivítal účastníky třetího mistrovství České republiky ve Working Equitation. Pořádala ho společnost Czech Society for Working Equitation a vypsané byly dvě mistrovské třídy.

V soutěži dětí a juniorů potkala smůla Annu Watzkovou v sedle Cherokee 2. Po drezurním testu vedla, ale kvůli chybě v ovladatelnosti brala nakonec bronz se ziskem šesti bodů. Druhé místo obsadila Anna Semová na koni Dashing Adelaide, jež nasbírala pouze o jediný bod více. Mistryní České republiky se stala Štěpánka Šálková s Pretoria Rival. Její celkový výsledek, který jí vynesl zlatou medaili, měl hodnotu deseti bodů.

O mistrovský titul v seniorské třídě se nakonec rozhodovalo mezi dvěma dvojicemi. Po drezurním testu vedla Lenka Šteklová, v testu ovladatelnosti získala prvenství Stanislava Kindlová. Rozhodnout tak musel výsledek z poslední části šampionátu, kterou byl test rychlosti. Po dramatickém závodě byla nakonec o čtyři sekundy rychlejší Lenka Šteklová a vyhrála s devatenácti body. Tato jezdkyně s lusitánským běloušem Ahotem potvrdila výbornou letošní formu. Její nejsilnější rivalka Stanislava Kindlová si zapsala o tři body méně a skončila na druhém místě. Koňským partnerem jí byl další zástupce lusitánského plemene, hřebec Fausto. Bronz vybojovala dvojice Šárka Márová s Adonisem. V rámcové soutěži Z pak vyhrála Barbora Synková s klisnou Panenkou. Nezkrácený záznam z třetího mistrovství České republiky ve Working Equitation si můžete pustit na www.equitv.cz. (poslední odstavec useknout z devadesátky)


SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Milovníky koní čeká mimořádně rušný víkend. Od pátku 6. do neděle 8. září pokračuje Český skokový pohár ve Frenštátu pod Radhoštěm, ze kterého vám internetová televize EquiTV nabídne přímý přenos. Naše kamery nebudou chybět ani na závodech ve working equitation v Královicích a živě můžete sledovat také obě víkendové akce na závodišti Velká Chuchle. V sobotu se poběží České klusácké derby, o den později cvalová Velká cena Prahy a klasický St. Leger, které vám rovněž nabídneme na adrese www.equitv.cz.

Dalším zajímavým tipem je mistrovství republiky v reiningu, které o víkendu probíhá v Kozlovicích a až do neděle probíhá také další díl prestižní parkurové série Global Champions v Římě. Průřez tím nejzajímavějším vám nabídneme v příštím Jezdeckém magazínu. Brzy na shledanou! 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE