Jezdecké seriály pro všechny. V sezoně 2022 jich budou dvě desítky

ikonka

Česká jezdecká federace eviduje pro rok 2022 na svém webu čtyři Národní poháry, jedenáct Českých pohárů a několik dalších seriálů. Některé tradiční přitom na seznamu doposud chybí. Připravili jsme přehled, v čem letos můžete sbírat seriálové body.
07.03.2022 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
„Kam se podíváš, tam najdeš nějaký jezdecký seriál.“ I tak by se s trochou nadsázky dal okomentovat seznam seriálů pod hlavičkou České jezdecké federace. Ten první se již pomalu chýlí ke svému závěru – jde o Zimní jezdecký pohár v parkurovém skákání a ve spřežení. 
 
Takových, kterým se dostává pravidelné mediální pozornosti, však s ohledem na jejich počet nebude mnoho. Mezi světlé výjimky patří například, vedle již zmíněného halového seriálu, i Český skokový pohár, Zlatá podkova nebo Kritérium mladých koní. Tyto projekty mají výhodu nejen v dlouholeté tradici, ale i jedinečnosti. Národní a České poháry ČJF se vyznačují především tím, že jich je mnoho a mají ještě více podkategorií. Národní poháry jsou vypsané pro rok 2022 čtyři, Českých pohárů je jedenáct. 
 
Jako první startuje Český pohár 2022 ve stylovém skákání pony jezdců. První kolo proběhne již 13. března v Herouticích, následovat bude dalších 23 kvalifikací a finále v druhé polovině září v Olomouci. Hodnocen bude ve čtyřech kategoriích. Aby toho nebylo pro děti na ponících málo, vypsaný je ještě Český pohár pony jezdců ve skocích. Startuje koncem dubna, kvalifikací bude mít deset a finále taktéž v Olomouci.
 
Český pohár ve stylovém skákání začne na přelomu dubna a května v Hořovicích, bude mít dvanáct kvalifikací a finále v Martinicích. Termínově se kryje s Českým skokovým pohárem a doprovází tak další plánované dílčí seriály, jimiž jsou Amateur Tour, Czech Junior Cup a U25. 
 
Český pohár 2022 v drezuře zahrnuje 23 mítinků. Začne v půlce dubna v Nových Zámcích a skončí poslední zářijový víkend ve Zduchovicích. Český pohár v drezuře jezdců na pony má včetně finále 21 zastávek v rozmezí pěti měsíců. Úvodní klání hostí 15. dubna Děpoltovice, závěrečné pak 17. a 18. září Panská lícha. Český pohár v paradrezuře je souhrnem všech paradrezurních závodů pořádaných na území ČR i v zahraničí.
 
Český pohár ve všestrannosti startuje až na přelomu dubna a května v Těšánkách a vyvrcholí podobně jako ten drezurní na konci září, a to konkrétně v Přeštěnicích. Kategorie má čtyři. Český pohár spřežení je vyhodnocován také ve čtyřech kategoriích. Seznam závodů zařazených do této série u pravidel na webu ČJF chybí. Kolonky pro termíny závodů jsou prázdné i u Českého poháru ve voltiži, soutěžních kategorií má pět. Jeho paravoltnižní obdoba sedm kategorií a ani ta nemá v pravidlech seriálu uveden v připravených kolonkách kalendář. To Český pohár v reiningu sice nemá uvedené termíny, ale alespoň místa konání. Začne a skončí v Kozlovicích, navštíví také dvakrát Čeladnou i Štěnovický Borek.
 
Národní poháry ČJF jsou vypsané ve skákání dětí a juniorů, ve všestrannosti, ve vytrvalosti a v drezuře pony.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský

Sledujete pravidelně dění kolem jezdeckých seriálů pod hlavičkou ČJF?

celkem hlasů: 47

Hlasování skončilo.

Ano, všechny 9 / 19.15%
Ano, ale pouze ty největší 13 / 27.66%
Ano, ale pouze ty, které se týkají mě 15 / 31.91%
Ne 10 / 21.28%