Jezdecká závodiště v Evropě opět ožívají. Nejklidnější období končí

ikonka

Končí období, které tu dlouho nebylo a snad opět dlouho nebude. Během uplynulého týdne se na celém světě konalo jen sedm závodů pod hlavičkou FEI: čtyři v USA, jedny v Uzbekistánu, v Japonsku a v Jihoafrické republice. Žádné z nich nebyly skokové.
12.04.2021 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Na mezinárodních webech World of showjumping či Equnews byla předešlý týden kolonka pro probíhající jezdecké závody nezvykle zcela prázdná. 
 
Ano, nikde na světě se nekonaly FEI závody v nejrozšířenější jezdecké disciplíně. Jedny byly ve vytrvalosti, jedny v drezuře a zbývající ve všestrannosti – žádné ve skocích. Tato situace již naštěstí končí a v nadcházejících dnech opět jezdecká závodiště opět ožijí. V týdnu od 12. do 18. dubna se koná celkem čtyřiatřicet soutěžních mítinků. 
 
Velmi pozitivní zprávou je, že za poslední dny nejsou známá žádná nová ohniska nákazy neurolgickou formou herpesviru EHV-1, která by byla spojena se závody ve Španělsku, odkud se začala v únoru tohoto roku šířit. I proto se závody v kontinentální Evropě mohou od 12. dubna opět rozeběhnout, a to za předpokladu, že budou dodržována povinná opatření biologické bezpečnosti, která stanovila FEI. Zmíněná opatření, kterými se musí řídit celkem 37 evropských zemí, jsou v platnosti zatím do 30. května 2021, avšak FEI je může na základě vyhodnocení aktuální situace kolem EHV-1 prodloužit. 
 

Psali jsme: Návrat ke sportu dle FEI: Očkování není povinné, PCR testy od 400 koní

 
To, že při návratu ke sportu to nebudou mít jednoduché pořadatelé, ani samotní účastníci, jsme již opakovaně informovali. Organizátoři jezdeckých závodů se tak často obraceli na zástupce Mezinárodní jezdecké federace s řadou otázek a žádali také schválení stabilních řešení pro pořádání akcí. Pracovní skupina Veterinární epidemiologie FEI při svém čtvrtém setkání, které se pravidelně koná jednou týdně, se touto problematikou zabývala a bude dál sbírat odborné znalosti o metodách ustájení koní, zejména s ohledem na jejich konfiguraci.  
 
Pro některé typy závodů bude potřeba koně pravidelně testovat. Jedná se především o závody, kterých se účastní tzv. přes noc více jak 400 koní. PCR testy musí mít také koně přepravovaní na závody letecky. Původní varianta ustanovení počítala s tím, že vzorek musel být odebrán nejdříve 96 hodin před příjezdem koně na akci, což bylo později změněno na 120 hodin, a to kvůli obavám, zda laboratoře budou schopny dostatečně rychle vzorky zpracovávat. 
 
Pracovní skupina FEI diskutovala v minulém týdnu také o situaci v USA, kde je očkování proti EHV-1 povinné na národní úrovni, a ve Francii, kde existuje návrh, aby bylo očkování povinné pro sportovní koně. Národní federace však může uložit povinné očkování pouze na národní úrovni. Ostatně, v České republice ukládá povinnost očkování pro všechny svody koní Státní veterinární správa, přičemž alternativou je negativní PCR test na EHV-1 ne starší deseti dnů.
 

Čtěte také: Neexistují účinné vakcíny proti neurologické formě EHV-1, uvedla FEI

 
FEI jedná i se zástupci farmaceutického průmyslu a diskutuje ohledně možností vakcinace. V dodávkách vakcín došlo k určitým přerušením, ale dostupnost vakcín proti EHV-1 v Evropě by se do příštího měsíce měla podstatně zlepšit. Zatím však FEI s povinným očkováním nepočítá. 
 
Zda se mimořádná opatření platná od 12. dubna budou moci po 30. květnu postupně rozvolnit, nebo si na ně budeme muset v rámci mezinárodních závodů zvyknout na delší dobu, to ukážou až následující týdny. Dobrá zpráva každopádně je, že evropská kolbiště opět ožívají. Snad se brzy otevřou i ta česká.
 
Ilustrační foto Kateřina Návojová