reklama 11C

Kdysi stála 240 000 liber. Vyhublou klisnu našli na opuštěné farmě

ikonka

Organizace My Lovely Horse Rescue zveřejnila případ klisny War Celeste, která byla loni společně s dalšími zanedbanými a podvyživenými koňmi zachráněna z opuštěné stáje. Irská policie pátrá po bývalém provozovateli farmy, který zřejmě opustil zemi.
14.05.2019 14:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Sedmiletá hnědka War Celeste měla veškeré předpoklady uspět na dostihové dráze. Dceru jednoho z nejlépe hodnocených amerických plemeníků War Fronta vydražil jako ročka za 240 000 guinejí (v přepočtu přes 7,1 milionu Kč) China Horse Club a svěřil ji trenérovi Davidu Wachmanovi.
 
Klisna však nakonec nevyběhla a do zpravodajství médií se po letech dostala z úplně jiného důvodu. Spolu s jedenácti dalšími podvyživěnými koňmi a dalšími domácími zvířaty byla nalezena na opuštěném statku poblíž irského Corku.
 
Dobrovolníci z organizace My Lovely Horse Rescue, kteří se War Celeste ujali, ji popsali jako "hromádku kostí, čekající na smrt".
 
Zatím není jasné, jak se hnědka špičkového původu z rodiny americké šampionky Countess Diany do otřesných podmínek v Corku dostala. Databáze Racing Postu ji naposledy eviduje před čtyřmi lety, kdy byla na prosincové dražbě Tattersalls prodána březí po derby-vítězi Ruler Of The World za 15 000 guinejí.
 

Kauza hřebčín Křenek: V areálu zůstává 20 koní, majitel protestuje

 
Vyšetřování místní policie se soustředí na podezřelého, který dříve provozoval farmu a mezitím zřejmě opustil Irsko.
 
Ochránci zvířat se o zanedbaných koních dozvěděli na základě tipu od místních lidí. Všechna zvířata byla krátce po objevu zabavena veterinární správou a rozmístěna do různých specializovaných zařízení.
 
"Těžko se to popisuje, bylo tam mrtvolné ticho, ani psi neštěkali, a koně byli zcela apatičtí. Podobně podmínky jsme v minulosti už viděli, ale ještě nikdy v takovém rozsahu. O koně se nikdo nestaral přinejmenším týdny, byli zamčení ve stáji. Denní světlo očividně neviděli hodně dlouho," řekla listu Irish Times dobrovolnice Maddie Doyle.
 
War Celeste měla nakonec štěstí. Organizace My Lovely Horse Rescue si klisnu odvezla spolu se čtyřmi dalšími koňmi a poníky. Kromě War Celeste se dobrovolníci postarali také o 19letého koně, kterého překřtili na Grampa John a poníka, který už mezitím stojí v novém domově.
 
Nejméně tři koně museli být utraceni a podobný osud zpočátku hrozil i War Celeste. 
 
"Veterináři nebyli příliš optimističtí, ale my jsme se odmítli vzdát. Celý tým do toho investoval hodně času i energie. A ona je bojovnice, nakonec se zotavila a uzdravila," dodala Doyle na adresu klisny, která nadále zůstává ve stájích organizace.
 
Kauza dostala v anglických a irských médiích velkou publicitu. Už se k ní stihl vyjádřit i mluvčí China Horse Clubu. "Klisnu jsme prodávali ve výborné kondici. Je naprosto nepřijatelné a srdcervoucí, co se jí stalo," citoval mluvčího portál Racing.com.
 
 
Ilustrační foto: Martin Cáp




Štítky: dostihyIrsko
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE