Je mi líto, jak to lidé řeší. Nikdo u toho nebyl, uvedla Vingrálková

ikonka

Sára Vingrálková po čase opět promluvila o své dopingové kauze. V rozhovoru pro iSport.cz podrobně vylíčila i detaily, které jiná média měla dle právníka jezdkyně smazat, jelikož pocházely z neoprávněně publikovaného nálezu Rozhodčí komise ČOV.
13.04.2021 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

 
Zatímco v první polovině března právník Sáry Vingrálkové rozesílal do médií předžalobní výzvy požadující smazání článků s informacemi z Nálezu rozhodčí komise ČOV, o měsíc později sama jezdkyně poskytla podrobný rozhovor pro iSport.cz. 
 
Autor rozhovoru Štěpán Filípek s osmnáctiletou parkurovou jezdkyní probral sporné body její dopingové kauzy. Jezdkyně tak nastínila, kterým směrem se možná bude ubírat další obhajoba, pokud dojde na odvolání u Rozhodčího soudu pro sport (CAS) v Lausanne. Odvolat by se mohla buďto Světová antidopingová agentura (WADA), Mezinárodní jezdecká federace (FEI) nebo Mezinárodní olympijský výbor (MOV).  
 
Redakce Jezdci.cz oslovila jak WADA, tak FEI, zda by bylo možné potvrdit informaci, že k nim dorazila veřejně avizovaná výzva od České jezdecké federace (ČJF) a Antidopingového výboru ČR (ADV), aby byl případ znovu otevřen. Zajímalo nás také, zda k odvolání již došlo. FEI na dotaz téměř dva týdny nereagovala, WADA odpověděla prostřednictvím manažerky pro komunikaci a média Maggie Durand, že celou záležitost nebude komentovat. 
 

Psali jsme: Halíková chce zkrátit trest za doping. Kauza Vingrálková míří k WADA

 
Rozhovořila se však sama Sára Vingrálková v již zmiňovaném exkluzivním interview pro iSport.cz. „Je mi líto, jak to lidé řeší. Nikdo u toho nebyl,“ konstatovala hned na úvod. Redaktora např. překvapilo, že jezdkyně po tak nebezpečně vyhlížejícím pádu okamžitě vstala a odkráčela, jakoby se nic nestalo. Ta proto má však jasné zdůvodnění. „Jak jsem spadla, byla jsem v adrenalinu, necítila jsem žádnou bolest… – Byla jsem otřesená, začala mi trošku téct krev z nosu, ale hned se to zastavilo,“ vzpomíná.
 
Že by však došlo k pochybení ze strany zdravotnické služby zajišťované pořadatelem závodů v Chuchle Areně Praha, to odmítá. „V nálezu rozhodčí komise to vyznělo špatně, jinak, než jsem to řekla. Vůbec jsem netvrdila, že v Chuchli něco zanedbali.“ Na druhou stranu opět připomněla, že na opracovišti čekala zhruba deset minut, ale zdravotník za ní nedorazil. Jelikož jí již tlačil čas a potřebovala jít skákat s dalším koněm, tak dál nečekala. 
 
Sára Vingrálková má podrobnější vysvětlení i pro situaci, která nastala druhý den podvečer, kdy se jí prý udělalo nevolno, přestože ještě krátce před 19. hodinou přebírala s úsměvem gratulace za vítězství v hlavní soutěži dne. „Doskákala jsem, dala rozhovor a přišla na kamion. Chtěla jsem jít do sprchy, a asi jak jsem se prudce předklonila, spustilo se mi hrozně moc krve z nosu. Tekla všude, dráždila mě, zvracela jsem a udělalo se mi špatně. Mamka řekla, že raději pojedeme do nemocnice, i proto, že jsem chtěla další den zase závodit. Bylo zvláštní, že to přišlo tak náhle,“ líčí velmi živě náhlé zhoršení zdravotního stavu, které se mělo dostavit až později večer. „To také bylo ve zprávě komise chybně uvedeno. Ani to jsem neřekla, přejeli jsme kolem deváté.“
 
Zajímavé je také vysvětlení, proč Sáru Vingrálkovou ošetřoval sám primář ORL v Motole Michal Jurovčík. „Můj tatínek je onkologický pacient a má lékaře v Olomouci. Ten před lety konzultoval jeho případ právě s panem doktorem z Motola. Táta ho také zná, proto mu zavolal a řekl mu, jaký máme problém. A pan doktor reagoval, že přijede. Počkal na nás u výtahu a postaral se o mě,“ popisuje pro někoho možná nestandardní situaci a současně tím vysvětluje další překvapivé zjištění, které přinesl web iKůň.cz. 
 
Autorka zmíněných stránek Zdena Motyginová totiž zjistila, že tento lékař v uvedený den neměl ve Fakultní nemocnici Motol službu, což prý potvrdila JUDr. Vladimíra Dvořáková, nemocniční ombudsman. Tuto zprávu jsme si chtěli u ní ověřit a současně jsme se dotázali, jestli na základě této skutečnosti, příp. jiných dříve zjištěných skutečností proběhlo, event. probíhá nebo proběhne interní šetření FN Motol, zda nedošlo k manipulaci se zdravotní dokumentací, příp. zda zaměstnanec FN Motol nevystavil potvrzení o ošetření, aniž by ve skutečnosti proběhlo. Ani po téměř dvou týdnech jsme se odpovědi zatím nedočkali.
 
Zpět ale k rozhovoru se Sárou Vingrálkovou, která nezapomněla zmínit, že nepovažuje za chybu, pokud jí známý lékař neinformoval o tom, že jí aplikuje lék, který by pro sportovkyni mohl znamenat pozitivní antidopingový test: „Rozhodně to neberu jako jeho chybu, je to nešťastná událost, všechny to asi mrzí,“ věří mladá jezdkyně a doufá, že případ mezinárodní arbitráží pokračovat nebude. „Doufám, že je to za mnou, ale co bude, samozřejmě nevím.“
 

Čtěte také: Vingrálková: Nebrečím, ale neodsuzujte mě hned. Jsem proti dopingu

 
Rozhovor pro iSport.cz je prvním takto podrobným mediálním vystoupením Sáry Vingrálkové, která po zveřejnění nálezu Rozhodčí komise ČOV ke kauze vyjadřovala jen stručně prostřednictvím sociálních sítí. Její advokát Andrej Lokajíček naopak po několika redakcích vč. Jezdci.cz požadoval v předžalobní výzvě, aby byly vybrané články smazány. „Tímto vás vyzýváme, abyste upustili od neoprávněného zásahu do osobních práv Klientky a na své náklady bezodkladně odstranili následky tohoto zásahu, zejména abyste odstranili uvedené aktuality a případné další související texty obsahující informace z Nálezu z Vaší webové stránky www.jezdci.cz a z facebookové stránky ‚Jezdci.cz‘, která obsahuje odkazy na tyto texty, tak aby tyto nebylo možné jakkoliv dohledat a zobrazit. Zároveň Vás vyzýváme, abyste se zdrželi zásahu do osobnosti Klientky i do budoucna a nezveřejňovali jakékoliv informace mající původ v Nálezu, pokud k takovému jednání nedá Klientka výslovně souhlas,“ domáhal se zástupce společnosti Strnad Joch Lokajíček advokáti s.r.o.
 
Společnost Equinet s.r.o., která je provozovatelem zpravodajského portálu Jezdci.cz, požadavek odmítla jako nedůvodný. „Na portálu Jezdci.cz nejsou uvedena ve vztahu k Vaší klientce žádná nepravdivá tvrzení ani nepřiměřené hodnotící soudy. Informování o případu Vaší klientky je naopak provedeno velmi vyváženě a úplně, neboť je i podrobně popsáno její očištění z obvinění z porušení antidopingových pravidel ze strany Rozhodčí komise ČOV a jsou také citována její veřejná prohlášení,“ zaznělo v oficiální odpovědi.
 
Dle nám dostupných informací na výzvu podobně reagovali i zástupci serveru iRozhlas.cz, jenž o kauze Sáry Vingrálkové taktéž informoval. Naopak již zmíněná Zdena Motyginová požadavku advokáta jezdkyně vyhověla. „V reakci na výzvu k upuštění od neoprávněného zásahu do osobnostních práv Sáry Vingrálkové zaslanou právními zástupci jezdkyně jsme odstranili některé články týkající se pozitivního dopingového nálezu této jezdkyně,“ konstatovala provozovatelka stránek v druhé polovině března. 
 
Veřejné ohlasy na celou kauzu Sáru Vingrálkovou velmi trápí. „Opravdu mě mrzelo, co si lidé vymyslí, jak můj případ soudí. Přitom mě vůbec neznají. I ti, kteří mi fandili a přispívali ve stylu ‚Super, další česká naděje‘, otočili o sto osmdesát stupňů. Všechno, co dělám, je špatně. Já ale opravdu nejsem zlatá mládež, jak také lidé psali. Vůbec. Na párty jsem pořádně nebyla nikdy, nechodím na ně, nepiju alkohol. Nejsem teenager, který paří v klubu do čtyř do rána. Nemám na to ani myšlenky. Od rána do večera jsem u koní,“ pokračuje mladá parkurová jezdkyně při rozhovoru pro iSport.cz. Doufá, že vše již brzy utichne a bude se moci soustředit na reprezentaci České republiky na nejvyšší úrovni parkurových soutěží. „Olympiáda je můj sen, bylo by to krásné, kdyby se splnil už letos. Nikdy neříkej nikdy. Ale blíží se další olympiáda, v Paříži…“
 
Foto Josef Malinovský