Janáček: Španělsko se zastavilo. Dostihy teď jezdíme na Playstationu

ikonka

Šestinásobný španělský šampion Václav Janáček nadále jezdí v tréninku, zbytek času tráví doma. Spolu s kolegy a soupeři proti sobě nastupují aspoň virtuálně. Dostihy na Playstationu jsou pro ně jedním z mála způsobů, jak se nyní odreagovat.
31.03.2020 12:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Na první pohled se každodenní rutina Václava Janáčka podobá docela nedávným dobám, kdy vítězil v jednom dostihu za druhým a slavil šestý titul španělského šampiona. Ráno vyráží ze svého madridského bytu, aby na závodišti odjezdil čtyři loty. Tady však veškerá podobnost s dřívějšími časy končí.
 
Španělsko patří k zemím nejhůře zasaženým pandemií onemocnění Covid-19, celkem se nakazilo téměř 95 tisíc lidí a země eviduje přes osm tisíc obětí. Od neděle platí další opatření včetně omezení chodu firem, které nejsou bezpodmínečně nutné pro chod státu.
 
"Fungujeme v omezeném režimu, smíme koně aspoň opohybovat. Moc se nepracuje, koně jsou v klidu. Pohyb na závodišti je omezen do dvanácti hodin, ale zatím se to dá. Venku nosíme rukavice, i když ne všichni, a čekáme, jak se bude situace vyvíjet. Upřímně řečeno si myslím, že kdyby se sezona rozjela v červnu, byl by to úspěch," říká Janáček.
 
Vzhledem k zákazu vycházení teď tráví český žokej veškerý čas doma. "Sedačka je teď můj velký kamarád, budu tam mít brzy takový důlek, že už odtud nevylezu. Dívám se na televizi a sleduji zprávy, ale ne nějak přehnaně. Všechno se tady zastavilo, bude to trvat ještě dlouho," dodává.
 

Čtěte také: Denně se modlím. Světlo na konci tunelu zatím nepřichází, říká Dettori

 
Chvíli se rozhodoval, zda se nepřesunout do Česka, ale při vědomí, že by se momentálně nedostal zpátky a nemohl chodit do práce, nakonec zůstává v Madridu. "V Česku můžou lidi aspoň chodit na ryby, to tady nemůžu," glosuje.
 
Španělští žokejové se snaží v těžkých časech odreagovat mimo jiné hromadným hraním dostihů na Playstationu. "Mastíme dostihy přes internet, ta nejnovější verze je opravdu dobrá. Japonci, kteří to vymysleli, fakt dbali na každý detail, takže se tam docela dají využít i zkušenosti z opravdových dostihů. Je to dobře vymyšlené a z některých situací se lze i poučit. A jestli vyhrávám? Jednou se daří jednomu, pak zase druhému," směje se Janáček.
 
Stejně jako většina ostatních kolegů zatím příliš nepracuje na fyzičce. "Tenhle rok jsem byl v zimě hodně těžký. V Dubaji jsem zvládl ujezdit minimální váhu, ale tady jsem se s tím v zimě docela pral. Teď jsem si dal chvíli klid a samozřejmě budu muset začít něco dělat. Bříško mám pěkné, ale my menší kluci nebudeme mít takový problém se dostat zpět do kondice. Záleží hlavně na motivaci, zatím vůbec nevíme, kdy to zase začne," vysvětluje.
 

Komentář: Rozjet sezonu, pomoci stájím. Největší výzva od povodní

 
Na současné krizi však nalézá i malá pozitiva. Z Václava Janáčka se v posledních dnech stal nadšený kuchař. "Obvykle nevím, jaké to je dát si v sobotu večer něco k jídlu nebo se těšit na nedělní oběd. Najednou začínám objevovat tajemství kuchyně a docela mě to baví. Včera jsem měl vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem a se špenátem, týden předtím zase nakládaná vepřová žebra na medové omáčce s hořčicí. Musím říct, že to má něco do sebe - vstát v pátek později, po snídani dvě hodiny vařit a udělat si dobrý oběd. To je pro mě nová situace. Zjistil jsem, že to zvládám a že nejsem jenom žokej na jedno použití," libuje si.
 
 
Foto: Martin Cáp