Janáček exceloval v Pau. Z českých koní si nejlépe vedl Diamonte

ikonka

Výprava Josefa Váni mladšího další úspěch v Pau nepřidala, zato se dařilo španělskému šampionovi Václavu Janáčkovi. Mítinky v Dortmundu a Svatém Mořici se staly obětí počasí, svěřenci Miroslava Nieslanika se však na mokrém německém písku neztratili.
06.02.2022 17:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Nejblíže k vítězství měl z koní v českém tréninku, kteří se v neděli představili na zahraničních drahách, překvapivě čtyřletý Diamonte. Polobratr Dalandiho z chovu Petra Nieslanika, naposled druhý v dostihu V. kategorie v Mostě, předvedl v Dortmundu pod Sabinou Mokrošovou bojovný výkon a na podmáčené pískové dráze doběhl o půl délky druhý ve čtyřkovém handicapu Frühlingsmorgen-Rennen (1950 m, 4000 eur).

Výprava Miroslava Nieslanika původně přivezla do Dortmundu čtveřici koní, ale Anawa se Sepiusem byli v průběhu odpoledne škrtnuti. Do těžkých povětrnostních podmínek na samé hraně regulérnosti tak vyrazil už jen pětiletý Rusel, vracející se na dráhu po roce a půl pauzy. V Clemens Brentano-Rennen (1950 m, 3500 m) obsadil čtvrtou příčku se ztrátou více než 22 délek na vítěze.

Svěřenci Josefa Váni mladšího absolvovali další dva starty v Pau, ani jeden z koní Scuderia Aichner SRL se však tentokrát nedostal do cíle. Guena des Mottes pod Luigim Macelim odvodil prodejní proutěné překážky Prix de la Croix du Prince (3800 m, 17 000 eur), ale v závěrečném oblouku mu začaly docházet síly a spadl na poslední překážce.

 

Čtěte také: V Cagnes-sur-mer to žije, výhled na moře se neomrzí, říká Korečková

 

Bělouš Capivari nastoupil proti listed konkurenci v 135. Grande Course de Haies de Pau (4100 m, 75 000 eur). Pavel Složil ho usadil v blízkém druhém sledu kolem čtvrté pozice, už v polovině dostihu se však valach začal propadat. Pět překážek před cílem odpadl na poslední místo, jeho ztráta se začala zvyšovat a Složil ho nakonec zadržel.

Výborný den před zaplněnou tribunou v Pau naopak prožil žokej Václav Janáček, který ze dvou startů na španělských koních vytěžil vítězství a druhé místo. V Prix de Gourette (1400 m, 18 000 eur) optimálně načasoval závěr tříletého El Ojancano ze stáje José Alberta Remoliny Dieze a triumfoval o 1 1/4 délky navzdory nejvyšší nesené hmotnosti v poli 62,5 kg. Už na začátku programu přidal těsnou druhou příčku s ostříleným Blueberrym v classe 3.

 

Krátce ze zahraničí

 

Nepříliš povedený start má za sebou letošní mítink White Turf na zamrzlém jezeře ve Svatém Mořici. Kvůli nevyhovujícím podmínkám byly distance všech dostihů zkráceny na 800 metrů a skikjöring se běžel jako neoficiální klání s jezdci v sedlech. Hlavní dostih vyhrála účastnice loňského Evropského poháru žokejů Sibylle Vogt na britském Mordredovi. Druhý doběhl maďarský Arktisz s Jaroslavem Línkem.

Výborná Honeysuckle si pod Rachael Blackmore připsala další úspěch. V Leopardstownu potřetí za sebou ovládla Irish Champion Hurdle na 3219 m. Zároveň jako první kůň historie vyhrála svých prvních čtrnáct startů na proutěných překážkách. Jak připomněl server Galopponline, Honeysuckle je dcerou německé odchovankyně First Royal, kterou trénoval Pavel Vovčenko.

Foto: France Galop