reklama 11C

Jana Táboříková: Veškerou kondiční přípravu koní provádím v terénu

ikonka

Parkurová a drezurní jezdkyně Jana Táboříková nás nechala nahlédnout do zázemí jihočeského rodinného statku, který společně s rodiči vybudovala úplně od základů. Nyní zde připravuje své koně, chová nové nadějné sportovce a plánuje další rozšíření.
14.05.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Jana Táboříková má v těchto dnech ustájené své koně na vlastním statku, který se nachází asi patnáct kilometrů od Českého Krumlova. Jihočeský rodinný statek od úplného začátku budovali Jany rodiče, kteří jsou zároveň jeho oficiálními majiteli. 
 
Jak dlouho už tento statek využíváte k přípravě svých koní? 
Tento objekt zde stojí již více než pětadvacet let. Po našem příchodu jsme vždycky měli k dispozici nějaké boxy pro ustájení, ale zpočátku toto místo nesloužilo jako má hlavní domovská stáj. Před tím jsem své koně měla ustájené u sester Civišových, s nimiž jsem také několik let trénovala. Později jsme přistavěli další pevné boxy, čímž se stal náš statek plně funkčním a letos už je to druhý rok, co tady máme všechny naše koně. 
 
Co všechno víte o historii tohoto místa? 
Po našem příchodu tady byly pouze základy a jeden menší dům. Začalo se vše postupně budovat, vytvořili jsme čtvercový uzavřený půdorys, přičemž v hlavní části bydlíme a postranní budovy slouží pro ustájení koní. 
 
Jaké další zázemí můžete v této době využívat pro práci s vašimi koňmi? 
Své koně připravuji na pískové jízdárně se skokovým materiálem, která má dostačující rozměry pro naše parkurově i drezurně zaměřené koně. Hlavní část našeho areálu však tvoří rozsáhlé travnaté výběhy a pastviny. S tím souvisí skvělá možnost tréninku koní v okolních terénech, takže veškerou kondiční průpravu provádím právě tímto způsobem. Prozatím nemáme k dispozici jezdeckou halu, ale její stavba je určitě v plánu, jak jen to možnosti dovolí. 
 

Psali jsme: Kara má obrovské srdce. Vím, že vždycky skočí, říká Jana Táboříková

 

Už jste naznačila výhodnou polohu s okolními terény a pastvinami. Co dále považujete za výhody vašeho statku? 
Jako největší výhodu vnímám, že své koně máme ve vlastním domácím prostředí. Trávím zde téměř všechen svůj čas, všechny potřebné záležitosti si řídíme sami s rodiči a vím, jak se koně chovají a co zrovna potřebují. To je pro mě asi to největší pozitivum. 
 
Můžete nám přiblížit váš běžný denní program ve stáji? 
Každé ráno chodím na sedmou hodinu koně krmit. Další postup se odvíjí podle školních povinností s tím, že v této době se dá hezky nakombinovat ježdění s online výukou. O víkendech k nám přichází vypomáhat další místní zájemci o péči o koně, udělají se běžné stájové úkony a kolem desáté hodiny začínáme jezdit a jezdíme většinou až do večera.
 
Kolik koní máte aktuálně v práci a s kterými se chystáte na letošní závodní sezonu? 
Dohromady máme nyní na statku přibližně třiatřicet koní, z nichž jich mám momentálně v tréninku čtrnáct. Každý den stíhám odjezdit maximálně sedm koní a druhou polovinu mi pomáhá jezdit druhá slečna, takže si to tak točíme podle potřeby a aktuálního sportovního plánu. Zbytek našeho početného stáda tvoří koně v důchodovém věku, chovné kobyly a vlastní odchovanci. Už jsme vyprodukovali několik sportovních koní a dva z nich si nyní sama chystám do sportu. 
 
Plánujete do budoucna nějaká další rozšíření nebo rekonstrukce? 
Kolem našeho domu máme další pozemky, které by se také dali nějakým způsobem využít. O pár kilometrů dále se rozprostírá ještě přibližně osmdesát hektarů pastvin, kam bychom se v budoucnu s koňmi rádi přemístili kompletně a vybudovali tam úplně nové jezdecké zázemí. Tak uvidíme, jak se to celé bude vyvíjet, ale každopádně takový je náš plán. 
 
Foto: Martina Cerhová, Jana Táboříková / poskytla Jana Táboříková 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE