reklama 11B

Jana Táboříková: Kara je prostě jedinečná. Konkuruje i velkým koním

ikonka

"Bylo by velice příjemné obhájit titul a rozloučit se tímto způsobem s kategorií pony," říká dvojnásobná mistryně České republiky Jana Táboříková. Její stájovou jedničkou je ponička Kara, která ve skocích konkuruje i velkým koním.
31.01.2019 18:00  |  Autor: Kateřina Návojová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Sezona 2018 byla jednoduše skvělá. Koně podávali velice stabilní výkony, celou sezonu drželo také zdraví a vše probíhalo přesně tak, jak mělo.

 

Je pro vás zisk mistrovského titulu tím největším úspěchem, nebo ho ještě něco překonalo?

Mistrovský titul je pro mě jeden z největších úspěchů. I proto, že se mi ve skocích podařil získat již podruhé. Přirovnala bych k tomu například i vítězství při CSIO-P ve Zduchovicích.

 

Pokud pomineme ty největší sportovní úspěchy, byla uplynulá sezona v něčem výjimečná oproti těm předešlým?

Myslím si, že ne. Probíhala podobně hladce, jako kterákoliv jiná.

 

S jakými plány jste do ní šla?

Šla jsem do sezony s tím, že chci zvýšit svoji výkonnost. Hlavním cílem bylo dostat se do finále skokového poháru a uspět na mistrovstvích, což se mi celkem i podařilo. A to nejen ve skocích, ale i v drezuře.

 

Jak hodně se plány během sezony měnily a proč?

Před sezonou jsme neměli žádné velké plány, jen cíle. Plánovali jsme v průběhu sezony podle kondice a výsledků koní v jednotlivých soutěžích.

 

Jak vzpomínáte na samotné mistrovství České republiky?

Mistrovství bylo velice příjemné. Zahájili jsme ho úspěšně již ve středu, kdy jsme společně s Ginger zvítězili ve stylovém poháru. Následně Kara absolvovala obě kola bez chyby a do finálového dne jsme tak nastupovali s čistým kontem. Kara finálový parkur odskákala velice dobře. Byly jsme po třech kolech jedinou čistou dvojicí, což pro nás také nakonec znamenalo vítězství.

 

Co pro vás bylo při mistrovské soutěži nejtěžší?

Řekla bych, že nejtěžší pro nás bylo dění před startem ve třetím kole. Kara byla na opracovišti velice nervózní. Naštěstí se to po vstupu do kolbiště a při nájezdu na první skok zlepšilo a už jsem cítila, že je ve své formě. Na parkuru pak byla soustředěná a velmi pozorná.

 

Koho jste vnímala jako největšího soupeře?

Všichni jezdci byli soupeři, což jsem si uvědomovala. Za největšího soupeře jsem považovala Sáru Dvořákovou.

 

Jak hodnotíte průběh mistrovství České republiky? Jak dobře ho pořadatelé připravili?

Mistrovství bylo velice dobře připravené, ale pro všechny náročné tím, že se do areálu najíždělo již v úterý. Pořadatelé měli vše velmi dobře promyšlené. V pony soutěžích je mnoho kategorií a zduchovickému týmu se podařilo mistrovství rozumně rozplánovat.

 

Prozraďte nám něco o Kaře, na níž jste vyhrála mistrovství České republiky.

Je temperamentní a jedinečná. Zbožňuje vyjížďky a veškerou skokovou práci. Kara byla dva roky po sobě vyhlášena Ponym roku (2016 a 2017). Nemá problém konkurovat i velkým koním, což dokazuje na parkuru svou neuvěřitelnou rychlostí a chutí skákat. Zvítězila opravdu už mnohokrát. Má velké srdce a dá se říci, že pro ni neexistuje žádná nepřekonatelná překážka.

 

Co pro vás znamená zisk zlaté medaile na republikovém šampionátu?

"Chceš-li být opravdu úspěšný a šťastný, musíš dělat to, co tě doopravdy baví." Walt Disney

 

Jaké máte plány do sezony 2019?

Cíle jsou jasné: podávat dobré výkony nejen na mistrovstvích, pravidelně se zúčastňovat jednotlivých kol Českého skokového poháru v juniorských soutěžích a získat zkušenosti na vyšších parkurech.

 

Můžeme očekávat boj o obhajobu mistrovského titulu?

Bylo by velice příjemné obhájit titul a rozloučit se tímto způsobem s kategorií pony, ale uvidíme, jak se bude sezona vyvíjet.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájovéjedničky, případně dalších členů vašeho koňského týmu?

Řekla bych, že i když je Kara poník, bude to stále moje stájová jednička. Mám k dispozici dva mladé koně a dva starší, zkušenější. Uvidíme, jak se mi s nimi bude dařit v následující sezóně.

 

Jak u vás probíhá zimní příprava? Co během zimy s koňmi děláte?

Většina koní měla zimní pauzu a začali pracovat v lednu. S koňmi, které mám nově, pracujeme hlavně na soustředěních a v rámci Sportovního centra mládeže (SCM).

 

Plánujete účast na domácích či zahraničních halových závodech?

Pokud vše půjde podle prozatímního plánu, tak bychom se měli účastnit halových závodů doma, ale uvidíme, jestli se vydáme i na halové závody do zahraničí.

                                                                                                                                                                                      

Jaké přání byste chtěla, aby se během sezony 2019 splnilo?

Přála bych si, aby všem mým čtyřnohým svěřencům sloužilo zdraví a společně jsme podávali ty nejlepší výkony.

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěl(a) touto cestou poděkovat?

Chtěla bych poděkovat hlavně mému čtyřnohému týmu, rodičům a trenérům panu Drahotovi a panu Vachutkovi z SCM, za jejich trpělivost a rady pří zimní přípravě.

 

Foto: archiv jezdkyně




Klikněte ZDE!

 
Můžete si také objednat automatické zasílání nových článků e-mailem, nebo si uložit odkaz na tag skoky.

reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE