Jana Kohoutová chtěla více koní na sport. Řešením bylo pořízení areálu

ikonka

Parkurová jezdkyně Jana Kohoutová v rozhovoru představila svou domovskou stáj, do níž se přesunula se svými rodiči. Společně původní kravín přestavěli do podoby sportovního jezdeckého areálu, kde nyní Jana jezdí a trénuje své klienty.
09.12.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Jana Kohoutová připravuje své koně v domácí rodinné stájí, která se nachází patnáct kilometrů od Plzně ve vesnici Dolní Lukavice, v okrese Plzeň-jih. Areál spravuje společně se svými rodiči, kteří jsou zároveň i jeho majitelé. 
 
Jak dlouho ve vaší stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo? 
V areálu jsme již osmnáctým rokem. Koupi tohoto areálu předcházelo společné rozhodnutí s mými rodiči, že se postavíme na vlastní nohy. Předtím jsme měli koně vždy někde ustájené. A právě v posledním ustájení nám nebylo umožněno pořídit si dalšího koně, se kterým bych mohla závodit, a tak jsme se rozhodli pro provozování areálu vlastního. 
 
Co máte nyní všechno ve všem areálu k dispozici pro přípravu a trénink koní? 
Momentálně máme k dispozici patnáct boxů pro ustájení, dvě jízdárny – jednu travnatou a jednu pískovou s geotextilií, sedlovnu a výběhy pro koně. 
 
Znáte historii tohoto místa? Seznamte nás s ní.
Náš areál kupovali moji rodiče jako bývalý kravín, takže v původním areálu kromě hospodářské budovy, obrovské silážní jámy a mléčnice, nebylo vůbec nic. Všechny boxy, sedlovnu, jízdárnu a výběhy jsme postupně vybudovali s rodiči a přáteli svépomocí. Úplně prvotně vše se záměrem jen pro své koně a vlastní potřeby, ovšem jak to tak bývá, nějak se to vymklo a z původně plánovaných čtyř boxů jich je dnes patnáct.
 

Psali jsme: Jana Kohoutová dostala poníka v sedmi letech. Tím začala její kariéra

 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Největší výhodu vidím v tom, že jsme malá rodinná stáj. Moji rodiče v areálu přímo bydlí, a tak jsou naše koně pod nepřetržitým denním dohledem.
 
Kolik času ve stájí trávíte a jak vypadá váš běžný program?
Vzhledem k tomu, že je to moje práce, tak v areálu trávím v podstatě celý den. Jak jsem již říkala, jsme malá rodinná stáj a celý chod zajišťujeme s rodiči sami. Takže ráno pomůžu ve stáji vykydat boxy, potom většinou odjezdím tři až čtyři koně a odpoledne trénuji své klienty a svěřence.
 
Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohla vy i vaši koně v jakémkoliv areálu působit? Chybí vám nyní něco?
V tomto ohledu nejsem příliš rozmazlená, takže kromě jezdecké haly v zimním období mi v areálu nechybí nic. Ale za naprostý standard beru výběhy pro koně. Jsem vděčná, že moji koně můžou být ve výběhu společně každý den. 
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny či rozšíření v tomto areálu? 
V blízké budoucnosti plánujeme pořízení solária pro koně. A jednou se doufám dočkáme výstavby větší jízdárny a jezdecké haly. 
 
Foto: poskytla Jana Kohoutová