Jan Štětina: Největší radost mám z toho, že je Gylord-S již v pořádku

ikonka

Se třemi koňmi odstartuje při mistrovství České republiky v parkurovém skákání 2022 obhájce titulu Jan Štětina. Do Martinic u Březnice si bere Presleyho, Guuse-S a stájovou jedničku Gylorda-S, který se nedávno vrátil do sportu po vyléčeném úrazu.
03.08.2022 16:41  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Už jen pár dní bude úřadujícím mistrem České republiky v parkurovém skákání Jan Štětina. Pokud si chce tento titul udržet, bude muset v Martinicích u Březnice zopakovat loňské vítězství z Olomouce. Konkurovat mu bude v těžké tříkolové soutěži dalších čtrnáct mužů a čtyři ženy.
 
Šance má poměrně velké i díky tomu, že v hlavní kategorii jednotlivců bude sedlat svoji stájovou jedničku Gylorda-S. V loňském roce přitom vyhrál s Fantasticem-S, neboť s Gylordem-S se chystal na finále EEF Poháru národů. „Sezona 2021 pro mě byla snová. Koně skákali výborně, měli skvělou formu a dělali mi jen radost,“ vzpomínal v nedávném rozhovoru pro EquiRadio.
 
V podobném duchu zahájil Jan Štětina i letošní sezonu, ale pak přišly závody ve Stadl Pauře, kde se v jedné ze soutěží zranil jeho nejlepší kůň. „Bohužel se nám nepovedl nájezd na triple bar a spadli jsme spolu do skoku. Gylord se ošklivě zranil. Vypadalo to, že má něco zlomeného, ale to naštěstí doktor vyvrátil. Měl však pohmožděnou levou přední nohu a pár na ní hodně kulhal. Následovala rekonvalescence a s trenérem i majitelem koně panem Shneiderem jsme se domluvili, že mu dáme víc času na zotavení. Přes dva měsíce tak nikde nezávodil,“ popisuje situaci, která mu zkomplikovala nemalou část závodní sezony. 
 

Psali jsme: V mistrovské kategorii žen budeme mít větší šanci, doufá Vegrichtová

 
Vše nakonec dobře dopadlo a Gylord má za sebou již jedny mezinárodní závody v Šamoríně. „Skákal tam opět výborně. Se všemi koňmi jsem byl spokojen, ale největší radost mi udělal právě Gylord, že je v pořádku. Na mistrovství České republiky do Maritnic tak beru do kategorie jednotlivců jeho a Guuse S. V týmové soutěži budu sedlat Presleyho,“ prozradil Štětina.
 
„V Martinicích jsou jedny z nejhezčích závodů, navíc to máme z Plzně kousek, tak tam jezdíme moc rádi,“ uvedl ve vysílání EquiRadia. Současně však přiznal, že mistrovské soutěže nemá příliš v oblibě, jelikož při nich cítí velký tlak na podání co nejlepšího výkonu. „Nerad jezdím pod tlakem. Člověk chce vždy předvést co nejlepší výsledek, ale ne pokaždé se to povede. Jelikož však do Martinic beru jen tři koně, tak to budu brát jako odpočinkové závody. Samozřejmě udělám maximum pro to, abych předvedl co nejlepší výkony,“ dodal Jan Štětina.
 
Foto: Kateřina Návojová