Jak zajistit stabilní financování ČJF? Řešením je zvýšení poplatků

ikonka

Stejně jako mnohé jiné sportovní svazy, i Česká jezdecká federace řeší tíživou finanční situaci. Otevřeně se tak začíná diskutovat o zvýšení členských poplatků, případně poplatků za licence jezdců a koní. Nárůst by mohl být i v řádech stovek procent.
03.04.2022 14:38  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB

 
O tématu zvýšení členských poplatků hovořil prezident České jezdecké federace Radek Rouč ve čtvrtečním podcastu EquiRadia. „My jako ČJF máme v současné době zhruba patnáct milionů korun, které se vyberou včetně všeho. To znamená včetně licencí jezdců, koní a různých poplatků. Dvacet tři milionů korun dostaneme na dotacích, ale pokud nastane situace, že ty dotace z jakéhokoliv důvodu nedostaneme, tak máme obrovský problém v tom, co dneska ČJF pořádá a platí,“ uvedl na úvod k tomuto tématu.
 
„Z těch patnácti milionů korun zvládneme zaplatit pouze sekretariát, který je tu od toho, aby se vůbec všechno dalo zorganizovat a zaplatit poplatky na FEI. Otázka je teď o jakou částku příspěvků by se mělo jednat. My za vlastní členství vybereme 1,8 milionů korun, jelikož máme osmnáct tisíc členů. To je teď částka, kterou máme. Kdyby byl příspěvek tisíc korun, tak se vybere osmnáct milionů korun a samozřejmě by výsledkem byla samostatnost ČJF, která by nemusela čekat na peníze, které přijdou až v září. Pokud by ty peníze přišly, tak si můžeme dovolit dělat o to více věcí. Bohužel si myslím, že pokud nedokážeme vybrat více peněz, tak nemůže potom některé věci dělat a je pro mě maličko zvláštní, že dám sto korun a očekávám za to službu za deset tisíc korun,“ pokračuje Radek Rouč v narážce na skutečnost, že základní členský příspěvek pro stávající členy je 100 korun. Noví členové platí první rok 200 korun, stejně jako ti stávající, pokud zaplatí až po 1. březnu. 
 
„Všechno, co federace dělá, tak něco stojí a skutečně federace funguje tím způsobem, že všechny peníze, které za rok dostane, tak pustí dál, a to do dětí, do jednotlivých oblastí a disciplín. Ve skutečnosti je to vše z částky sto korun. – Toto je samozřejmě dlouhodobá otázka, jakým způsobem dokážeme financovat ČJF a já se obávám, že to bude čím dál, tím složitější a těžší. Vzhledem k situaci ve světě a finanční situaci, v jaký je náš stát, tak bohužel dochází k tomu, že my státní peníze dostaneme v září, když se všechno podaří, a to ani ještě nevíme jakou část. My však musíme do toho září žít a my se nesmíme spoléhat jenom na peníze, které dostaneme od státu, pokud chceme něco dlouhodobě budovat,“ vysvětluje prezident České jezdecké federace.
 

Psali jsme: Úprava skokových pravidel: Při více jak 75 soutěžících poroste dotace

 

Za a o kolik by se členské poplatky měly navýšit, zatím není vůbec jasné. „Teď jenom spekulujeme. My se teprve začínáme bavit o tom, jaké by měly poplatky být a vůbec nejsme v žádné konkrétní variantě, že by to mělo být tolik a tolik. Určitě ČJF nechce přicházet o své členy. Musíme přemýšlet o tom, kolik by ten poplatek měl být a co to bude znamenat a jaký to bude mít důsledek. Já jen upozorňuji na to, že pokud nebudou dotace, tak to stejně budeme muset řešit, protože nebudeme schopni v rámci ČJF dělat jakékoliv akce, protože ty finance na to prostě nebudou,“ dozvídáme se z úst Radka Rouče ve vysílání EquiRadia.
 
A jakou částku by právě prezident České jezdecké federace viděl jako optimální? „Teď po mně chcete spekulaci, ale myslím si, že by to mělo být někde mezi pěti sty a tisíci korunami. Myslím si, že licence by se neměly zvedat, protože ten poplatek je tam relativně vysoký a je daný. Ta otázka nezní, zda jít a zdražovat licence, ale otázkou je, jak dostat ČJF do situace, aby na ty základní činnosti, které dělá, měla z dlouhodobého hlediska peníze zajištěné. To je dlouhodobý cíl. Jsme na začátku celého procesu, kdy základní informace pro nás je, že nemáme peníze, rádi bychom s tím něco dělali a zabýváme se tím, jaké to má řešení,“ dodává Radek Rouč.
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová