Jak dostat koně do Tokia. Letenka vyjde na více jak 600 tisíc korun

ikonka

Půl roku před startem olympijských her je nejvyšší čas zajistit všechny logistické záležitosti kolem přepravy koní do Tokia. To se ostatně týká i České jezdecké federace, která předpokládá účast čtyř až šesti koní. Letový řád je již známý.
13.02.2020 06:05  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Česká jezdecká federace publikovala na svých internetových stránkách informace týkající se dopravy koní na olympijské hry 2020. Kromě sedmnáctistránkového manuálu přepravy koní do Tokia v anglickém jazyce je na webu ČJF dostupný i formulář rezervace dopravy, z něhož lze např. vyčíst podrobný letový plán koní z Evropy, ale také cenu „letenek“. 
 
Odletové letiště pro evropské koně je v belgickém Liege, v českém názvosloví Lutych, který se nachází nedaleko Cách či Maastrichtu. Přímo na tomto letišti se nachází areál Horse Inn, který je špičkově vybavený nejen pro letecký, ale i silniční transport koní. Nachází se na ideální poloze – v srdci tzv. „Zlatého trojúhelníku“ spojujícího Amsterdam, Paříž a Frankfurt. Pro koně jsou zde vybudované komfortní stáje, kde mohou pohodlně strávit čas před samotným odletem. Horse Inn disponuje pětapadesáti boxy (3x5 metrů, nebo 6x5 metr), veterinárním pracovištěm, nakládací plošinou speciálně upravenou pro transport koní a mnohým dalším. 
 
Transport pro olympijské hry a podobně významné akce konané v zámoří zajišťuje pro Mezinárodní jezdeckou federaci tradičně Peden Bloodstock, což je zavedená společnost specializující na přepravu koní a logistiku. První letecký transport koní zajišťovala již v roce 1947. 
 
Do Tokia budou z Lutychu létat s koňmi od půlky července do začátku září čtyři páry letů v obou směrech, a to vždy s 24hodinovým odstupem. Drezurní koně poletí do dějiště Her ve středu 15. a ve čtvrtek 16. července cca 45 minut po půlnoci. Na mezinárodním letišti Haneda v Tokiu přistanou i díky časovému rozdílu druhý den ve dvě hodiny ráno. Na aklimatizaci tak budou mít koňští atleti zhruba týden před veterinární inspekcí. Zpět do Evropy poletí tři až čtyři dny po skončení soutěží pro danou disciplínu.
 
Koně pro všestrannost budou do Japonska z Belgie cestovat ve dnech 20. a 21. července, skokané pak o šest dní později. Posledním návratovým dnem je 12. srpen. Ani tím však letecké transporty koní mezi Lutychem a Tokiem nekončí, neboť již 19. a 20. srpna zamíří na paralympijské hry zástupci paradrezury. S jejich návratem do Evropy se počítá 3. a 4. září. 
 
V každém z letů je celkem jedenáct míst pro osoby cestující s koňmi, a to včetně profesionálních leteckých „groomů“ společnosti Peden. Svého jednoho vlastního ošetřovatele tak budou mít v letadle pouze kompletní týmy.
 
A kolik že vyjde taková letenka pro koně? Základní cena vychází na 22.700 eur, tedy při přepočtu 25 Kč / 1 euro jde zhruba o 567.500 korun. Je však potřeba k tomu připočítat ještě další poplatky za transport jezdeckého vybavení, krmiva pro koně, příp. zmíněnou doprovázející osobu týmových koní. V případě kompletního čtyřčlenného týmu by se pak ceny mohly pohybovat zhruba kolem 99.000 eur, tedy téměř 2,5 milionu korun!
 
Foto: Emirates SkyCargo (archiv Jezdci.cz)







Související informace

Miloslav Příhoda: Jsme v půli cesty na OH, to nejtěžší nás teprve čeká
Zuzana Zelinková: Držím palce Kamilu Papouškovi, je to týmový hráč
Moussac: Stala jsem se obětí falešné reklamy. Opatření FEI respektuji
Aleš Opatrný: Jsem vděčný, že mám k dispozici dva koně špičkové úrovně
Filip Doležal: Cílem není samotná olympiáda, kvalifikace bude motivací
Marie Vítková: Měli jsme na Gentlemena zájemce, ale půjčíme ho Alešovi
Vstupenky na jezdectví v Tokiu pro Čechy nemají. Šance jinde jsou malé
Nová dvojice pro olympijskou kvalifikaci. Kamil Papoušek a Warness ZH
Na složení týmu v Tokiu budou mít vliv jezdci. Opatrný má nového koně
O kvalifikaci na OH v Tokiu se pokusí víc jezdců. Všichni mají zelenou
Ondřej Zvára: Doufám v co nejvíc informací, nerad bych cokoli podcenil
Aleš Opatrný: Jedeme na Sunshine Tour. Boj o Tokio začne již v únoru
Jezdectví na olympiádě v Tokiu. Pro nás většinou v příznivých časech
Kellnerová: Již víme, kdo bude v týmu Prague Lions. Sestava je podobná
Olga Plachá: Pevně věřím, že český tým na olympiádě v Tokiu uspěje
Ondřej Zvára: Olympijská kvalifikace českého týmu je velká satisfakce
Opatrný: Nejde o to, kdo do Tokia pojede. Snad si budeme moct vybírat
Zelinková: Před čtyřmi lety jsem plakala zklamáním, teď brečím štěstím
Změny v olympijské kvalifikaci. Čeští jezdci jásají, Poláci se obávají
Anna Kellnerová: Kvalifikaci získal Silverstone, zkusím to i s dalšími
Český parkur na olympiádě. Co na to Kellnerová, Opatrný a další jezdci
Senzace! Český skokový tým pojede na olympiádu do Tokia místo Ukrajiny