Jak by se mohlo změnit přihlašování na závody? Skoková komise má jasno

ikonka

Skoková komise a následně i Výkonný výbor České jezdecké federace se v poslední době zabývaly problematikou přihlašování na vybrané závody kategorie A. Zmíněný poradní orgán ČJF přišel i s konkrétním návrhem.
02.06.2022 16:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB

 
Jak by se mohlo změnit přihlašování na vybrané závody, a to především ty parkurové, o tom jednala v minulosti nejen skoková komise, ale posléze i Výkonný výbor ČJF. Důvodem je velmi složitá a neprůhledná situace při přihlašování na závody. 
 
U některých akcí totiž dochází k prvotní přeplněnosti, následnému úbytku startujících a velmi nepřesným informacím o počtu a struktuře startů v rámci závodů. Skoková komise České jezdecké federace proto navrhla Výkonnému výboru ČJF provedení několika úprav v systému JIS alespoň pro částečné zlepšení vzniklé pro pořadatele velmi složité a nečitelné situace.
 

Čtěte také: Startovní čísla koní budou od roku 2023 opět na každé závody ČJF jiná

 

Návrh se týká změn přihlašování na vybrané závody kategorie A. „Bohužel současná situace v přihlašování na frekventované závody je neudržitelná. V dnešní době je zcela běžné, že během několika hodin po otevření přihlášek jsou limity naplněny, a to především v nižších soutěžích. To má za následek nepřihlášení dalších jezdců do soutěží s vyšší obtížností. Dnes je zcela běžné, že se jezdci nahlásí s každým ze svých koní do jedné soutěže a teprve následně, v den závodů, řeší přesuny a další starty svých koní. To je způsobeno nesmyslnou úpravou pravidel před dvěma lety. Důležité je, aby kůň byl nahlášen. Kam je úplně jedno,“ konstatují zástupci skokové komise ČJF v zápisu z dubnového zasedání, který je dostupný v Jezdeckém informačním systému.
 
„Dalším tématem je ustájení. Jezdci objednají boxy, které musí pořadatel zajistit a těsně před závody je zruší. Pořadatel ovšem zaplatí všechny objednané boxy. V roce 2021 nebylo výjimkou, že v posledním týdnu ubylo i 30 boxů z celkového počtu 180. Výsledkem výše uvedeného je, že pořadatel do poslední chvíle nemá přesné informace o počtu startů a finální potřebě ustajovacích boxů. Pouze čeká, jak vše dopadne. Pořadatel má svého „černého Petra“ až do úplného závěru závodů a jelikož se bavíme o závodech kategorie A, nese na sobě obrovské riziko technického zajištění a ekonomického výsledku závodů. Následně je nucen zavádět nepopulární opatření, jako např. omezení startů atd. Což výrazně kazí jeho jméno a povědomí jezdců,“ pokračuje stanovisko skokové komise, která zároveň uvedla návrh řešení.
 

Psali jsme: Suchánek předsedou nové komise pořadatelů ČJF. Štván vede IT komisi

 
V případě vybraných závodů by měly být přihlášky, a tím pádem počty přihlášených v JISu, viditelné pouze pro pořadatele. „První uzávěrka přihlášek bude cca 18 dnů před konáním závodů. V tuto chvíli pořadatel potvrdí přihlášky, které on vybere. Tím pádem je schopen si regulovat počty startů a je schopen upřednostnit dvojice do soutěží dle vlastního výběru. Jezdci, kteří nemají potvrzenou přihlášku, mají dostatek času nahlásit se na jiné závody. Jezdci, kteří mají přihlášku potvrzenu, obdrží zálohovou fakturu dle počtu přihlášených koní a potřeby boxů (kůň bez ustájení 1000 Kč, kůň s ustájením 3000 Kč). Splatnost této faktury je 3 dny. V případě uhrazení je vše v pořádku. V případě nezaplacení přihláška zaniká a pořadatel má možnost uvolněná místa nabídnout ostatním čekajícím jezdcům. Opět v režimu potvrzení a následné platby. Zde je velmi důležité dořešit technické a účetní náležitosti fakturace a plateb! Přibližně týden před konáním závodů je druhá uzávěrka přihlášek. Pořadatel má zaplacené zálohy, zná potřebu boxů a zná počty startů. V tuto chvíli jsou počty přihlášených veřejně dostupné v JISu. Konečné doúčtování proběhne až při samotných závodech. U takovýchto změn je velmi důležité, aby byly pro všechny dotčené pořadatele povinné. Není reálné, že tento režim zavede pouze některý pořadatel,“ konstatuje ve svém návrh skoková komise ČJF.
 
Výkonný výbor České jezdecké federace při svém květnovém zasedání pověřil skokovou komisi a nově vzniklou komisi organizátorů ve spolupráci s Markem Holubem zpracováním a následným předložením finální metodiky. 
 
Zdroj: JIS ČJF
Ilustrační foto: Kateřina Návojová

Souhlasíte s uvedeným návrhem skokové komise ČJF?

celkem hlasů: 230

Hlasování skončilo.

Ano, zcela souhlasím 29 / 12.61%
Chtělo by to ještě upravit 66 / 28.7%
Ne, nesouhlasím 135 / 58.7%