Imsexyandiknowit má status blacktype, Koně roku tentokrát neuspěli

ikonka

Sobota byla mimořádně bohatá na starty českých koní v zahraničí. Hvězdy Nagano Gold a Subway Dancer na grupové scéně další velký výsledek nepřidali, ze statusu blacktype se však raduje tým čtyřleté Imsexyandiknowit, která se umístila v Meranu.
15.08.2020 21:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB

Dva aktuálně nejúspěšnější koně v českém tréninku nastoupili do výborně obsazených grupových dostihů v Německu a Francii. Nagano Gold i Subway Dancer tentokrát zůstali mimo dotované pozice, jedno české blacktype umístění se však v sobotu zrodilo.
 
Kůň roku 2019 Nagano Gold odskakoval do 58. Ceny Evropy (Gr.1, 2400 m, 77 500 eur) v Kolíně nad Rýnem jako sázková třetí šance s kursem 47:10. Theo Bachelot ho v pomalejší úvodní polovině dostihu usadil na poslední sedmé pozici, kde zůstával i poté, co vedoucí Dame Malliot začala zrychlovat.
 
V posledním oblouku si vnější stopou začal zlepšovat pozici, ale když soupeři v cílové rovině odskočili, hřebcův tradiční úderný finiš nepřišel a Nagano Gold doběhl šestý, necelých 6 délek za vítěznou outsiderkou 163:10 Donjah. Druhé místo získal další z přehlížených domácích Kaspar před britskými favority Dame Malliot a Barney Royem. “Bohužel se to zvrtlo v dostih na 1600 metrů,” litoval trenér Václav Luka, který svého svěřence sledoval na dálku ve Velké Chuchli.
 

Stanislav Chudáček: Dostihy jsou radost, znovu jsem se pustil do chovu

 
Předloňský Kůň roku Subway Dancer se spolu se svým stálým jezdcem Radkem Koplíkem vrátil do Prix Gontaut - Biron Hong Kong Jockey Club (Gr.3, 2000 m, 56 000 eur) v Deauville. Stejně jako v minulých sezonách, kdy ve stejném dostihu získal dvě čtvrtá místa, si počínal aktivně a velkou část dostihu strávil na druhém místě. Po vytočení do cílové roviny se před něj postupně dostal zbytek pole a Koplík nechal valacha v klidu docválat na sedmém místě. Vyhrál Skalleti, který krásným finišem porazil Sottsasse a Motamarrise.
 
Jedno české blacktype umístění však vidělo Merano. Čtyřletá hnědka Imsexyandiknowit ze stáje Ginger's Racing, před třemi týdny druhá z Ceny města Karlovy Vary, vybojovala třetí místo v listed Premio EBF Terme (2200 m, 42 900 eur) za vítěznou Stex a Cima Fire. Při třetím startu v tréninku Ludvíka Harise klisnu odjezdil Tomáš Lukášek. Druhá česká zástupkyně Lady Roseburg doběhla pátá.
 
Zcela v režii českých stájí se odehrál překážkový vrchol meranského programu, listed Premio Creme Anglaise (3800 m, 25 000 eur). I ve druhém letošním startu zvítězil osmiletý hnědák Northerly Wind pod Janem Faltejskem, který jistě o 1 1/4 délky porazil Zaniniho a Temperamenta. Druhé sobotní vítězství získal Jan Faltejsek na jedenáctiletém Power Zarovi ve steeplechase na 4100 metrů.
 
Na dvou francouzských drahách v sobotu operovali stáj Lokotrans a trenér Luboš Urbánek. Ryzák Boomboom Kiss získal pod Coralií Pacaut na večerních dostizích ve Vichy třetí příčku v classe 2 na 2400 metrů, necelou délku za vítězem Skazinem a asi 2 1/2 délky před šestým Ramssiem. Překážková část stáje přidala dvě umístění ve Vittelu. Upsong finišoval třetí ve steeplechase Prix des Haras Nationaux na 3600 metrů, Folburg de Palma obsadil čtvrté místo v proutěných překážkách Prix Marechal Lyautey na 3800 metrů. Oba koně odjezdil Jan Odložil.
 
 
Na obrázku - Imsexyandiknowit, foto: Marcela Kozová