reklama 11D

Hvězdný záskok na EJC: Soumillon se zranil, nahradí ho Cheminaud

ikonka

Vítěz EJC Leram Million z roku 2017 Vincent Cheminaud přijede na letošní Evropský pohár žokejů místo zraněného Christophea Soumillona. Nejbohatší rovinový den české sezony se koná v neděli 27. září v Chuchle Areně Praha.
24.09.2020 18:00  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Desetinásobný šampion francouzských žokejů Christophe Soumillon nebude obhajovat své loňské vítězství v Evropském poháru žokejů (EJC). Belgická hvězda se musela pořadatelům omluvit kvůli obnovenému zranění z pařížského Saint-Cloud. V sestavě EJC nahradí Soumillona 26letý Francouz Vincent Cheminaud, který se vrátí do Prahy tři roky po svém vítězství v EJC Leram Million s ryzákem Ultimate Fightem.
 
"Je mi to moc líto a omlouvám se všem českým fanouškům. Minulé úterý jsem měl pád, po kterém jsem se snažil co nejdříve vrátit do sedla. Vypadalo to dobře, ale na včerejším mítinku v Saint-Cloud se mi zranění bohužel obnovilo. Závěr dnešní lékařské prohlídky zní, že musím ještě týden vysadit, aby byla jistota, že budu první říjnovou neděli fit na Cenu vítězného oblouku," vzkázal ve čtvrtek Soumillon.
 
Spolu se svým manažerem se Belgičan zapojil do hledání náhrady a podařilo se zajistit angažmá Vincenta Cheminauda, kterého zná pražské publikum z jeho úspěšného vystoupení v roce 2017. Velký podíl na tom má Francouzův zaměstnavatel, mnohonásobný šampion francouzských trenérů André Fabre.
 
"Musíme na dálku poděkovat Andrému Fabremu za to, že nám vyšel vstříc. Uvolnil totiž Vincenta z galopů před Cenou vítězného oblouku," řekl Václav Luka, který byl s hvězdnými žokeji v kontaktu.
 
Vincent Cheminaud v neděli pojede koně, na které byl původně angažován Soumillon. Kromě Lukových svěřenců Troizileta a Ignaciuse Reillyho se vyhoupne i na Lady Roseburg, Sapientiho a dvouletého Vi Fi. Aktuálně sedmnáctý muž průběžného pořadí francouzského šampionátu se tak rázem stal jedním z favoritů letošního Evropského poháru žokejů.
 
Z Auteuil na nejvyšší rovinovou scénu
 
Své první jezdecké krůčky Cheminaud dělal v překážkových dostizích. V pařížském Auteuil už jako mladíček vyhrával vrcholy sezony a v pouhých jednadvaceti letech získal titul překážkového šampiona. Stále více ho však zajímaly rovinové dostihy. Zaujal Andrého Fabrea, který mu v roce 2015 svěřil hnědáka New Bay v Prix du Jockey Club a nepravděpodobná dvojice zvítězila.
 
Cheminaudovi se tak podařil nevídaný kousek, kdy jako aktuální překážkový šampion vyhrál během jednoho roku Grand Steeple-Chase de Paris a derby. Bylo to jeho první grupové vítězství a na rovině v té době stále disponoval jezdeckou úlevou.
 
Po tomto úspěchu nabrala jeho kariéra na obrátkách. V barvách majitele Khalida Abdullaha začal jezdit a vyhrávat velké dostihy v Evropě, Americe či Hongkongu. Ve střední Evropě se poprvé a dosud naposled objevil na Evropském poháru žokejů 2017, kde nadchl takticky skvělou jízdou na Ultimate Fightovi v EJC Leram Million.
 
Trenér Zdeno Koplík od té doby Cheminauda angažoval ještě několikrát. Pětkrát mu svěřil například Koně roku 2018 Subway Dancera, na němž francouzský žokej dojel druhý v Qatar Prix Dollar (Gr.2) nebo čtvrtý v Prix Gontaut Biron – Hong Kong Jockey Club (Gr.3).
 
 

Vizitka Vincenta Cheminauda

 
Narozen 1993
 
Počet vítězství: cca 600
 
Největší úspěchy: Prix du Jockey Club (Gr.1, New Bay), Sword Dancer Stakes (Gr.1, Flintshire), Qatar Prix du Moulin de Longchamp (Gr.1, Vadamos), Prix Niel (Gr.2, New Bay), Prix Eugene Adam (Gr.2, Finche), Prix Guillaume d'Ornano (Gr.2, New Bay), Darley Oettingen-Rennen (Gr.2, Vadamos), Prix du Gros-Chene (Gr.2, Son Cesio), Prix Hocquart (Gr.2, Ice Breeze), Prix du Muguet (Gr.2, Jimmy Two Times, Plumatic), Prix de la Grotte (Gr.3, Mexican Gold), Prix d'Aumale (Gr.3, Antonoe), Prix Djebel (Gr.3, Cheikeljack), Prix de la Porte Maillot (Gr.3, Jimmy Two Times), Prix Messidor (Gr.3, Vadamos), Prix Edmond Blanc (Gr.3, Jimmy Two Times), Grand Steeple-Chase de Paris (stch Gr.1, Storm of Saintly), Grand Prix d'Automne (pp Gr.1, Zarkandar), 2x Prix Alain-du-Breil (stch Gr.1, Roll on Has, Blue Dragon), Prix Ferdinand Dufaure (stch Gr.1, Storm of Saintly).
 
 
Zdroj: tisková zpráva EJC
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE