Hvězda jménem For Pleasure. Kůň, v jehož sedle rostli z hochů šampioni

ikonka

Marcus Ehning v legraci říkával, že nejoblíbenější písničkou For Pleasurea byla německý hymna. Ostatně hvězdný hřebec, který vynesl do nejvyššího parkurového sportu hned dva mladé jezdce a nechal nesmazatelnou stopu v chovu, ji slyšel mockrát.
12.11.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Není mnoho koní, kteří by se tak výrazně zapsali do historie jezdectví jako For Pleasure. A to hlavně výkony dosaženými hned se dvěma jezdci, jimž pomohl vyšvihnout se do nejvyššího skokového sportu. Dnes už světově známí reprezentanti Německa Lars Nieberg a Marcus Ehning zažili oba svou olympijskou premiéru s tímto hřebcem. A oba si odváželi zlato. Srovnání v tomto ohledu snese asi jen klisna Ratina Z, která získala medaile rovněž na dvou olympiádách se dvěma různými jezdci.
 
Pojďme ale úplně na začátek kariéry koně, jemuž věnujeme následující řádky. Hanoverský hřebec For Pleasure se narodil v roce 1986 u Roberta Diestla. Otcem ryzáka byl Furioso II a matka byla po Grannus.
 
Jako tříletý prošel chovatelským testem s patnáctým nejlepším výsledkem. Zatímco pro drezuru dostal podprůměrné hodnocení, skokové známky byly vysoké. Jakým směrem se bude jeho sportovní cesta ubírat, bylo víc než jasné.
 
 

Kůň, který vychovával hvězdy

Jako mladého ho sedlal Hans-Joachim Giebel, který se s ním účastnil až do jeho osmi let hlavně chovatelských akcí a soutěží. Na začátku sezony 1995 ho převzal Lars Nieberg. Tehdy dvaatřicetiletý Němec patřil k jezdcům, kteří se sice už dokázali prosadit na mezinárodní scéně, na největší úspěchy však stále čekal. Z top akcí zažil "jen" finále Světového poháru 1993, kde skončil ve čtvrté desítce. Příchod ryzáka do jeho stáje ho nakopl.
 
V první společné sezoně dojel druhý ve finále série World Cup v Göteborgu, hřebec byl v té době teprve devítiletý. Následovala nominace dvojice do týmu pro olympijské hry v Atlantě. Tam si Němci, kteří jsou historicky nejúspěšnějším národem v olympijských statistikách, vyjeli zlato. O rok později pak Lars Nieberg s For Pleasurem obsadil čtvrtou příčku v individuálním hodnocení mistrovství Evropy a jako družstvo brali Němci opět nejcennější kov.
 
V roce 1999 už v jeho sedle seděl Marcus Ehning. V té době byl ještě od dost mladší než Nieberg, bylo mu pětadvacet let. Patřil k reprezentantům Německa úspěšným v kategorii juniorů a mladých jezdců, ale žádný skalp zkušených seniorů zatím neměl. Hned v prvním roce spolu absolvovali mistrovství Evropy, při kterém skončili na čtvrté příčce mezi jednotlivci a s družstvem slavili triumf.
 

Čtěte také: Z chyb neobviňujte koně. Snažte se začít u sebe, nabádá Marcus Ehning

 
Úplně stejně dopadly premiérové olympijské hry. Jako jednotlivci skončili Marcus s ryzákem těsně pod stupni vítězů, s týmem vybojovali zlato. Výsledek, kterým v Sydney v roce 2000 vstoupil mezi světovou elitu, považuje dnes už legendární jezdec stále za svůj životní úspěch.
 
Cenné kovy získala dvojice také o tři roky později na kontinentálním mistrovství v Donaueschingenu. V hodnocení jednotlivců vybojovala bronz, což byla první Ehningova individuální medaile v životě, družstvo bylo zlaté. Jak jinak…
 
For Pleasure vyhrál s oběma jmenovanými jezdci víc než sedm desítek soutěží na nejvyšší úrovni obtížnosti. Poslední Grand Prix na CSI5*, v níž zvítězil s Ehningem, byla Velka cena Lipska zapsaná do Světového poháru. Bylo to v roce 2004. Němec se tehdy nechal slyšet, že nikdy obtížnější kurz při halových závodech nezažil. Ryzákovi, jemuž ve stáji říkávali Freddy, bylo osmnáct let. 
 
 

Otec For Pleasure

Hřebec působil také v chovu. A málokterý plemeník má takovou bilanci. Jen těžko bychom mohli vyjmenovat všechny jeho potomky, kteří zazářili v parkurovém sportu. K nejlepším patří, respektive patřila Flora de Mariposa, kterou sedlala Francouzka Penelope Leprevost na Světových jezdeckých hrách v Caen a na olympiádě v Riu nebo ryzka Fit For Fun – hvězda ve stáji Portugalky Luciany Diniz. Špičkový britský reprezentant Scott Brash závodil v top soutěžích, jako jsou Poháry národů a Global Champions, s valachem Hello Forever.
 
For Pleasure byl také otcem klisny jménem Ornellaia, s níž vyhrával John Whitaker a také hřebce Funky Freda, s kterým závodí Marcus Ehning v nejvyšší obtížnosti. Pak je tu hřebec Epleaser van t Heike. V jeho sedle skákal na CSI a CSIO s pěti hvězdami německý reprezentant Christian Ahlmann. Dále valach Barron, stříbrný parťák Američanky Lucy Davis z olympiády v Riu 2016. Dvojice má také týmový bronz ze Světových jezdeckých her 2014 v Caen. Zapomenout nesmíme na klisnu Leopolda van Astena VDL Groep Beauty. Syny a dcery plemeníka nejde ani vyjmenovat. Výborných koní, kteří mají jeho jméno v původu „ob generaci“ jsou stovky. Třeba členka kanadské reprezentace Fine Lady, jež skákala s Ericem Lamazem.
 
For Pleasure byl zkrátka koňskou celebritou, zářil ve sportu, zanechal nesmazatelnou stopu v chovu. Svět parkurů opustil při dojemném rozlučkovém ceremoniálu při CHIO v Cáchách v roce 2006. Jako oblíbenec rodiny Marcuse Ehninga měl vždy výsadní postavení. I po odchodu ze sportu zůstával u nich. 
 
A jaký byl? Ambiciózní silný kůň, vždy soustředěný na výkon na kolbišti, s výjimečným charakterem. Marcus Ehning prý prohlašoval, že nejoblíbenější písní hřebce je německá státní hymna.
 
 
Zdroj: FEI, Horse Magazine, Global Equine Sires
 
Foto: Beligneux le Haras