reklama 11C

Hradec, Ústí nebo Všemily. Připomeňte si zaniklé pohárové Velké ceny

ikonka

Přesně za týden odstartuje v Hořovicích nový ročník Českého skokového poháru. Je v něm zařazeno jedenáct Velkých cen. Vzpomenete si však ještě na ty, které se už nejezdí? V osmnáctileté historii parkurové extraligy jich byla celá řada.
11.04.2019 07:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Český skokový pohár čítá v roce 2019 jedenáct kol. To znamená, že se v letošní sezoně do seriálu zapojilo jedenáct pořadatelů. V osmnáctileté historii této výjimečné série se však konala řada Velkých cen na místech, jež už v kalendáři závodů nenajdeme. Pojďme si zavzpomínat na Velké ceny, které jsou už minulostí.
 

Velké ceny Všemil a Prahy šly ruku v ruce

 
První ročník extraligy parkurového skákání, jak je Český skokový pohár od svého vzniku nazýván, se konal v roce 2002. Mezi zakládající členy Asociace Českého skokového poháru patřil jezdecký klub v severočeských Všemilech. Tam se také hned v první roce jela Velká cena, jejímž vítězem se stal Martin Matějka s běloušem Kašmirem. O rok později se tam konalo navíc i finále, v kterém slavil celkový triumf Aleš Opatrný s Colomanem. Později však pořadatel svou aktivitu dvakrát přerušil a obnovil, aby nakonec zorganizoval vůbec poslední mítink v roce 2010, při němž se sice jela Velká cena Všemil, ale na kolbišti v Praze na Císařském ostrově. Její historicky poslední vítězkou se stala Natálie Crnková v sedle Congo Kinga. 
 
A v Praze ještě zůstaneme. Protože i Praha je zapsaná v archivech Českého skokového poháru jako jedno z míst konání Velkých cen. V kalendáři se poprvé objevila v roce 2004 a poslední vítěz tam zažil čestné kolo o šest let později. Byl to Ludvík Jandourek s Casiem.
 

Jihočeské Velké ceny

 
Celkem sedmkrát se o body do žebříčku skákalo v zámeckém areálu v jihočeské Jemčině. Poprvé tam uspěl Vladimír Tretera s Lussi v roce 2003, naposledy zažil pocit vítězství Ludvík Jandrourek v sedle Casia. Velká cena Jemčiny se poté ještě na jeden rok přesunula na kolbiště v Hořovicích, kde vyhrál Martin Šoupal v sedle klisny Cornady-K. Tato dvojice však řadu vítězů uzavřela.  
 
Všichni si ještě dobře pamatují atraktivní a tolik oblíbený doprovodný program ve Strakonicích, kde se poprvé konalo pohárové kolo v roce 2005. Naopak to poslední se datuje do roku 2013, kdy tam triumfoval Zdeněk Žíla s koněm Patendro. 
 

Plzeň, Kolín i Brno Belcredi byli zakládajícími členy

 
K dalším zakládajícím členům asociace patřili Plzeň, Brno Belcredi a Kolín. Zatímco plzeňská Velká cena se bez přestávky jezdila až do roku 2016, kdy v areálu na Borech vyhrál Jiří Luža se Zentem-S, v Brně pod taktovkou JS Belcredi se naposled konalo pohárové kolo v roce 2006. Opět to byl Ludvík Jandourek, kdo v něm v sedle Kendyho nakonec zapsal závěrečnou kapitolu. K velmi aktivním pořadatelům patřila Stáj Václav Kolín. Také ta figuruje na seznamu nejstarších členů asociace. Velká cena Kolína se během své existence několikrát stěhovala. Zpočátku jí hostil přímo kolínský areál, pětkrát se pak konala v Ptýrově a dvakrát v Němčicích. Nakonec za její historií udělalo definitivní tečku Hradištko, kde proběhla Velká cena Kolína v roce 2017 a jejím vítězem se stal Jan Chýle v sedle hřebce Cool Paradise. V seznamu jezdců, kteří v ní uspěli, najdeme opakovaně Barboru Tomanovou, Jaroslava Jindru nebo Aleše Opatrného, který jí vyhrál třikrát. Jedním z prvních vítězů byl Jiří Pecháček s ryzákem Veneurem.
 

...a tyto Velké ceny si pamatujete?

 
Když zapátráme hlouběji v paměti i v dostupných výsledcích, zjistíme, že Velká cena se jezdila i v Hradci Králové. Bylo to v letech 2006 a 2007 a v obou případech tam nenašel přemožitele Petr Eim. Poprvé to bylo s Oscarem, podruhé s Cassiliem. Třikrát se dějištěm Českého skokového poháru stalo Ústí nad Labem. Poslední Velká cena v roce 2006 měla mezinárodního vítěze. První příčku tehdy bral Polák Tomas Klein na Orlandovi. Jednou se závodilo také v Mostě, to bylo v roce 2008 a první místo tam vybojoval Jiří Papoušek na Kallou des Vallees.
 
Foto: Josef Malinovský
 
Zdroj: archiv Asociace ČSP a Miroslava Langera 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE