Horká, Bubáková a Španko mají zlato z Chuchle. Musely se rozeskakovat

ikonka

Zlaté medaile z mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí a juniorů si odvezly z Chuchle Areny Praha tři dívky. O vítězství se musely rozeskakovat. V kategorii starších juniorů proběhlo navíc i rozeskakování o bronzovou medaili.
31.07.2022 16:57  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
Třetí kolo mistrovské soutěže v parkurovém skákání se jelo poprvé na středně těžké úrovni s výškou překážek 135 centimetrů. Přesto se našly dvě dvojice, které při ani jednom startu nechybovaly a muselo tak o vítězi rozhodnout rozeskakování. 
 
Ještě před tím se však utkali v Chuchle Areně Praha o bronz Aneta Červená na valachovi Que Sera 15 a Daniel Hakr s Dennym 11. První startující jednou chybovala. Její jediný soupeř tak mohl jet na jistotu, a i když jeho čas byl téměř o deset sekund pomalejší, medaili získal on. Shodou okolností byl tento jezdec třetí i při loňském mistrovství, které se konalo také na tomto kolbišti. Tehdy se však účastnil kategorie mladších juniorů.
 
Rozeskakování o nejcennější kov mělo podobný průběh, jako to předešlé. Karolína Mlčochová s Caymanem 33 obdržela čtyři trestné body za chybu a poslední startující Emma Sophia Španko na hřebci Longines LB si čistou jízdou dojela pro vítězství. Vyhrála by však i v případě, že by nechybovala, neboť čas 46,05 byl o více jak čtyři a půl vteřiny rychlejší. 
 
„Do Chuchle jsem jela s velmi dobrým pocitem, ale nevěřila jsem, že se umístím jako první v této kategorii. Hned první den se mi skákalo velmi příjemně a skvěle mě to naladilo na další dny. Parkur byl dobře postavený, byl velmi technický, ale jelo se mi krásně a bez stresu. Třetí kolo hodně selektovalo a přineslo to i trochu tlak, ale zvládli jsme to. Chyby Karolíny v rozeskakování mě hodně uklidnila, ale i tak jsem se snažila zkracovat, kdyby náhodou i u mě přišla chyba,“ konstatovala Emma Sophia Španko, pro níž je to druhé zlato z tohoto parkurového šampionátu v Chuchli, jelikož byla i členkou vítězného juniorského týmu. „Jsem naprosto nadšená. Je to jeden z mých největších sportovních úspěchů. To, že dnešní vítězství mi přineslo možnost startovat i při Global Champions v O2 areně, pro mě znamená ještě víc. Chtěla jsem tam jet i tak. To, že tam pojedu jako mistr České republiky, je senzační,“ dodala vítězka v kategorii starších juniorů.
 

Psali jsme: Kateřina Bubáková je mistr. V Chuchli ovládla soutěž mladších juniorů

 
Mezi mladšími juniory se rozeskakovaly čtyři jezdkyně. Nejvíce se radovala Kateřina Bubáková v sedle Nasty Girl de Muze, která startovala jako úplně poslední. Nejprve do zkráceného parkuru nastupovala Adéla Opatrná s Dedijtje a ostatním soupeřkám nasadila laťku hodně vysoko, neboť zopakovala počtvrté bezchybnou jízdu a čas 38,67 se zdál jako těžko překonatelný. Hned další startující Eliška Petrusová v sedle Lucienne ovšem byla rychlejší. Jí časomíra v cíli ukázala hodnotu 37,36 sekundy, ale jedna chyba jí odsunula na průběžné druhé místo. Dlouho na něm ovšem nezůstala. Rozálie Pichrtová na Queesy PJ předvedla další čistou jízdu a o tři setiny předstihla Adélu Opatrnou. Věděla tak, že nebude mít horší než stříbrnou medaili.
 
Tak se i stalo, neboť Kateřina Bubáková s klisnou Nasty Girl de Muze procválala trať rozeskakování v čase 36,14 a jelikož ani ona nezaznamenala žádnou penalizaci, mohla se hned na kolbišti radovat z mistrovského titulu. Po loňském druhém místě si tak vylepšila osobní skóre. „Vloni to bylo určitě těžší, neboť to byla s Nasty naše první sezona. Jsem s ní strašně moc spokojená. Celý víkend skákala výborně a daly jsme to. V druhém kole, jak pršelo, tak měla trochu moc energie, ale dnes opět byla skvělá a jelo se mi moc dobře, stejně jako v pátek,“ svěřila se novopečená mistryně republiky mladších juniorů. „Určitě jsem ušetřila důležité sekundy mezi první a druhou překážkou, a ještě poté po dvojskoku při nájezdu na poslední skok,“ dodala Kateřina Bubáková. V následujících týdnech bude mít její klisna naordinovaný odpočinek, ale s ostatními koňmi se chystá do Nizozemska na mezinárodní skokové závody. Jejím dalším cílem je stejně jako v případě Emmy Sophie Španko startovat při listopadové galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs v libeňské O2 areně.
 

Čtěte také: Boj o dětské tituly v Chuchli. Bylo to těžší a těžší, zhodnotila Horká

Mistrovská soutěž dětí vyvrcholila taktéž rozeskakováním. Do něho se probojovalo dokonce osm dvojic. Pět z nich zopakovalo bezchybnou jízdu a vítězkou se nakonec stala Gabriela Horká s klisnou Asile de Paix P, jejíž čas byl 36,30. O necelé dvě sekundy pomalejší byla Valerie Vysoudilová s Francescou a bronz brala Tereza Abíková na Timurovi 3, s nímž se o sedm setin vešla pod hranici čtyřiceti vteřin. Dvě dvojice byly pomalejší, a tak zůstaly bez medaile i přesto, že nezaznamenaly ani na zkráceném parkuru žádnou penalizaci. Tvořili je Vanessa Ingrid Pecina s Kalikou van´t Heike a Václav Humplík s Pythagorou S de Goedereede. V rodině Humplíkových budou jistě spokojeni, neboť Anna Humplíková skončila hned pátá s Buenou Utopií. Čas by jí býval stačil na třetí pozici. Na dekorování nechyběly ještě sedmá Zuzana Cipompová s valachem Elliotem 133 a Eliška Bezperátová na klisně JLB Finje.
 
„Parkur byl v tříkolové mistrovské soutěži těžší a těžší. V rozeskakování všichni skákali moc hezky,“ zhodnotila vítězka, která také nešetřila vděkem na adresu jejího trenéra Jaroslava Jindry. „To on mi zařídil titul a moc mu za to děkuji,“ dodala Gabriela Horká, která plánuje příští rok startovat při mistrovství republiky již v kategorii juniorů. 
 
Již v následujícím týdnu se koná další mistrovství České republiky v parkurovém skákání. To proběhne od čtvrtka v Martinicích u Březnice, kde se o tituly utkají jezdci do 25 let, ženy a jednotlivci, což je soutěž otevřená jak ženám, tak mužům. 
 
Foto: Kateřina Návojová