Hledal jsem, čeho se chytit. Josef Bartoš o výkonu, který zaujal Paříž

ikonka

Nastoupil proti těm nejlepším a ve finiši útočil na vítězství. Suroitovo druhé místo v pařížské grupě 3 je jedním z nejcennějších překážkových výsledků poslední doby. Žokej Josef Bartoš však na sebe v Auteuil upozornil i nečekanou ekvilibristikou.
21.03.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Úspěchy a zklamání od sebe v dostizích často dělí tenká hranice. V neděli se o tom v pařížském Auteuil přesvědčil žokej Josef Bartoš. Ve finiši 155 000 eury dotované grupy 3 GSC Masters - Prix Troytown už se Suroitem pomalu začínal myslet na vítězství, když přišlo škobrtnutí na posledním skoku, které ho málem připravilo o veškeré naděje.

Bartoš se však nenechal zastavit a díky pohotovému manévru v sedle se nakonec radoval z druhého místa v předzkoušce Grand Steeple-Chase de Paris.

"Je strašně krásné nastoupit proti nejlepším ve špičkovém dostihu v Auteuil a skoro bojovat o vítězství. Něco takového jsem si vždycky přál a teď se to splnilo. Myslím, že Suroit mohl vyhrát - kdyby dobře skočil dvě závěrečné překážky a získal tam rychlost do finiše, na vítězství by asi měl. Stejně tak jsem ale mohl spadnout a odcházet s trpkostí," poznamenala stájová jednička trenéra Josefa Váni mladšího a Scuderie Aichner den po dostihu.

 

Čtěte více: České stáje dominovaly v Trevisu, skvělý Suroit s Bartošem v Auteuil

 

Situace z poslední překážky, kdy Bartoš při doskoku stáhl Suroitovi uzdečku a přesto dál pokračoval ve vyjíždění, obletěla sociální sítě a intenzivně se řešila i přímo v Paříži.

"Ten karambol na závěrečném skoku, kde jsem málem vystoupil a přesto jsem dojel, vzbudil ve vážnici ohlas. Skoro každý k tomu měl nějaký komentář a hodně mě chválili, takže to pro mě pocitově bylo skoro jako vítězství," usmíval se Bartoš.

Delší distance nebude problém

Už při nájezdu cítil, že se situace nevyvíjí ideálně. "Vedoucí kůň najížděl šikmo, Suroit mi šel trochu za ním a v té fázi už jsem dost závodil. Říkal jsem si, že to nějak dá, takže jsem až tak neřešil, jak mi to na odskoku vychází. Prostě jsem Suroitovi věřil…"

"V prvním momentu jsem samozřejmě padal. Cítil jsem, jak Suroitovi stahuji přes uši trenzu a jediné, co jsem chtěl, bylo hlavně nespadnout. Tak jsem pustil otěže a chytil jsem se krku. Vrátil jsem se do sedla a hledal nákrční nebo poprsní řemen, kterého bych se chytil, abych nepřepadl dozadu. Pak jsem ale zjistil, že otěže stále fungují, protože to Suroitovi zůstalo přes tu gumu a nánosník v hubě, tak jsem mohl hned reagovat a normálně ho vyjíždět. Díky tomu jsme uhájili druhé místo…"

Kromě nezvyklé situace z cílové roviny se však Suroit prezentoval suverénním výkonem a v cíli porazil čtveřici soupeřů s handicapovými známkami přes 70 kg.

"Jsem z něj nadšený, se zbytkem náročného kurzu se vypořádal skvěle. Pozor jsem si musel dát jenom na desáté překážce, riviere des tribunes, kterou Suroit vždycky ošidí. To je celý on - když má před sebou barák, skočí to dobře, ale lehké skoky má občas tendenci podcenit," podotkl Bartoš.

Nedělní dostih se běžel na 4400 metrů, Suroit však podle svého žokeje naznačil, že nebude mít problém ani s delší porcí. “To mě hodně potěšilo, protože tamní grupy 1 se vypisují na 5500 až 6000 metrů. Cítil jsem, že by takovou distanci měl zvládnout,” dodal.

Respekt si vydobyli kůň i jezdec

Sen o dobrém výsledku v Grand Steeple-Chase de Paris se pro ekipu Scuderie Aichner SRL zase o něco přiblížil. Suroit letos do série přípravných dostihů na květnový svátek nazvané GSC Masters zasáhl už podruhé. Na konci února nedokončil poté, co z něj Bartoš spadl na gros open ditch.

"To mě hodně mrzelo, protože jsem tam udělal chybu a vylétl jsem ze sedla. Byla to škoda, do té doby vypadal hodně dobře. Věřím, že bychom byli bývali skončili do pátého místa. Teď ten dojem jen potvrdil a obstál proti špičce," hodnotí Bartoš.

Grand Steeple-Chase de Paris dosud pamatuje dva starty koní v českém tréninku a pod oběma je podepsaná stáj Wrbna Racing. Trenér Čestmír Olehla slavil v roce 2005 historický úspěch, když Masini dosáhl na dotované sedmé místo. Jeho stájový kolega Kolorado se o dva roky později do cíle nedostal.

Bartoš s Váňou okruh favoritů a šancových koní pečlivě sledují. “S větší částí soupeřů směřujících do Grand Steeple-Chase se Suroit už potkal, k nimi přibude ještě pět nebo šest dalších. Poly Grandchamp a Figuero jsou vítězové podzimní grupy 1 na 5500 metrů. Je třeba počítat také s únorovým vítězem Grandeur Naturem, to je výborný kůň na delší distanci. Přijedou aspoň dva Angličani a další top koně, vítěz z roku 2019 Carriacou a loni druhý Gex, se minulý týden rozběhali na proutěných překážkách,” vypočítává Bartoš.

Po Suriotových letošních výsledcích se centrála Mlýnce / Bohuslav nemusí obávat, že by se v této společnosti netěšila respektu. A to platí i o její jezdecké jedničce.

"Nějakou stopu jsme ve Francii už zanechali, podařily se nám dva zimní mítinky v Cagnes-sur-mer a další výjezdy. Je to pro mě mnohem příjemnější, ve vážnici mě teď už berou mezi sebe," konstatuje Bartoš.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR