reklama 11B

Václav Janáček jako první Čech pojede v Meydanu

ikonka

Žokej Václav Janáček se ve čtvrtek stane prvním Čechem s profesionální licencí, který pojede dostih na dubajském závodišti Meydan. Španělský trenér Guillermo Arizkorreta mu v handicapu o 175 000 dolarů nasedlá třídového sprintera Abrantese.
09.01.2019 16:40  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Žokeje Václava Janáčka čeká ve čtvrtek historická premiéra. Pětinásobný český i španělský šampión se ve 20:15 místního času ukáže v akci na dubajském závodišti Meydan. V sedle španělského valacha Abrantese nastoupí do 1200 metrů dlouhého Cleveland Clinic Abu Dhabi World Class Healthcare Cupu. Handicap vypsaný na travnaté dráze je dotovaný celkovou částkou 175 000 dolarů.
 
Třiatřicetiletý Janáček se tak stane historicky prvním českým žokejem, který se vyhoupne do sedla v současném dějišti Dubai World Cupu. Před ním jezdili v dubajských dostizích pouze Jiří Michal a René Koplík, oba na jiných drahách.
 
"Abrantes je nejlepší španělský sprinter, doma vyhrál prakticky všechno, co se dalo. Loni byl také třetí v grupě 3 v Maisons-Laffitte," řekl Janáček serveru Jezdci.cz.
 
Valachův trenér Guillermo Arizkorreta poslal do Dubaje dva koně, tím druhým je další španělský odchovanec Parsifal. 
 
Šestiletý Abrantes ze stáje Bidasoa CB je oceněný známkou 100, rozptyl ratingů jeho soupeřů se pohybuje mezi 108 a 95. "Ten rating je slušný, ale my doufáme, že umí ještě víc. Půjde nám hlavně o to, aby dobře zaběhl a odrazil se do dalších dostihů během Dubai Racing Carnivalu," dodal Janáček, který po loňském 1000. vítězství kariéry či sérii pěti vítězství z pěti startů v Mostě atakuje další velkou metu.
 
Mezi jeho dvanácti soupeři se nacházejí dva koně Godolphinu a tři v barvách Hamdana bin Rašíd al Maktúma. Kromě českého žokeje se vyhoupnou do sedel například Christophe Soumillon, James Doyle, účastník loňského Evropského poháru žokejů Brett Doyle nebo britský šampión a někdejší účastník Velké pardubické Jim Crowley.
 
Na snímku: Takto loni zvítězil Václav Janáček v Karlových Varech - foto: Marcela Kozová



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE